Sikeresen devizakötvény kibocsátás

Magyarország Kormánya 4,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki dollárkötvényeket. A Kormányzati cél, hogy a kötvénykibocsátásból korábbi, dollárkötvényeket fizessen vissza.

A befektetők részéről a bizalom, érdeklődés kiemelkedő volt, mivel háromszor annyi ajánlat érkezett a kötvényekre mint, amennyit kibocsátottak.  A bizalom mellett a kötvények hozama volt az ami a nagy érdeklődésre számot tartott.

Varga Mihály pénzügyminiszter úr véleménye szerint a befektetői bizalom továbbra is erős a magyar gazdaság, Magyarország iránt. A Bizalomnak több oka van, de az kiemelendő hogy 2022-ben az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 76,8 százalékról 73,5 százalékra mérséklődött.

A miniszter úr szerint az érdeklődők pozitívan konstatálták, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9 százalék helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9 százalékban teljesült.

Varga Mihály megfogalmazta, hogy 2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság aránya kétharmadról egyharmadra csökkent, a devizaadósság aránya 50 százalékról 30 százalékra változott. A dollárkötvény kibocsátása mellett a devizaadósság aránya továbbra is 30 százalék alatt maradt.

A pénzügyminiszter jelezte, további államadósság csökkenéssel, javuló költségvetési hiánnyal terveznek 2023-ban és a most kibocsátott kötvények egy részt is korábbi dollárkötvények visszafizetésére fogják használni.

A költségvetés célja nem lehet más sem békésebb, sem a jelenlegi turbulensebb gazdasági helyzetben, minthogy csökkentse az államadósságot és az ez együtt járó kamatkiadásokat. A törekvés folyamatos a pénzügyi tárca részéről, növelve ezzel a költségvetés mozgásterét.

A piaci bizalom Varga Mihály személyének is szól, aki a kormányzati célok mellett és azokat támogatva, sikeresen kezeli a költségvetési helyzeteket, célokat.

Függetlenül attól, hogy egy ország költségvetéséről legyen szó, vagy egy nagyvállalat, egy kisebb cég esetében, folyamatosan figyelmet kell fordítani a működésre, adósságszolgálatra. Ahol nincs erre dedikált pénzügyi csapat, de még ott is, mert nincs meg a folyamatos hitelpiaci fókusz, érdemes tanácsadói segítséget igénybe venni. A mai 16-18 százallékos kamatszintek mellet jelentős összeget lehet spórolni megfelelő döntésekkel.

Keresd szakértőinket és találjunk közösen megoldást! Vállalati hitelek | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

Forrás: Facebook, Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

állami támogatott és piaci hitelek

Szólj hozzá!