HÍREK

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen.


Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek mellett olyan beruházásoknak és együttműködéseknek köszönhetően, mint amilyet ma avatunk a Debreceni Egyetem (DE) science parkjában.Hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben.

Hankó Balázs a nemzeti gyártó-kutató-oktató középüzem és a gyógyszerésztudományi kar épületének átadóünnepségén azt mondta. A Debrecenben kialakított, az egyetem, a város és a gazdaság szereplőinek kooperációján alapuló magyar modell a magyar fiatalok,a magyar kutatók sikerét tekinti legfőbb mértékadójának. Ami a magyar gazdaságot erősíti.

Az államtitkár szerint azért támadják oly sokan Brüsszelben is a magyar modellt, mert nemzeti, értékalapú és értékálló. Úgy fogalmazott: “Mi megvédjük ezt a modellt, mert sikeres. Magyarországot viszi előre, s amelynek köszönhetően a magyar egyetemek egyre erőteljesebben lépnek előre a nemzetközi rangsorokban.”

A sikeres nemzetközi együttműködésért biztosítják a Pannónia Ösztöndíjprogramot. Amelynek segítségével a világ vezető egyetemeire jutnak el a fiatalok. A Horizont Európa programon keresztül pedig “a magyar kreativitást, a magyar elmét” tudják megsokszorozni.

Hozzátette: soha nem látott összeget, 34 milliárd forintot költenek arra, hogy Magyarország, a magyar modell a nemzetközi erőtérben is megerősödjön.

“Mi ezt kínáljuk azért, hogy Európa versenyképessége végre helyreálljon” – mondta Hankó Balázs.
Kitért arra is, hogy az új fenntartói modell az egyetemek esetében “egyszerre versenyképes, autonóm és szuverén. Ennek köszönhetően a DE például 400 helyet lépett előre a nemzetközi rangsorban, s ma a világ legjobb ezer egyeteme között szerepel.

Hamarosan megnyílik egy 340 milliárd forintos pályázati forrás, hogy az innováció, az egyetemek és a gazdasági szereplők együttműködése “lendítse még tovább Magyarországot. Az őt megillető helyre” – jelezte Hankó Balázs. Megjegyezte Debrecenben, ahol együtt van jelen a gyártóüzem, az oktatás, a kutatás és a gyakorlati képzés, ehhez minden adott.

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázat

Bács Zoltán, a DE kancellárja az MTI-nek elmondta. A beruházás 12 milliárd forintba került. Ebből 11 milliárdot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán nyertek el, 1 milliárdot saját forrásból biztosítottak.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere úgy vélekedett, a város akkor lesz eredményes, ha az egyetem, a tudás központja szövetséget tud kötni a gazdasággal. “Ennek lehetünk ma szemtanúi” – tette hozzá.

Kossa György, a DE-t fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint Magyarországon egyedülálló módon az egyetem saját projektjei mellett az ipari partnereknek is kutatási-gyártási lehetőséget biztosít az új középüzemben.

Szilvássy Zoltán rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari parkban kialakuló infrastruktúra. Amelynek része lesz a középüzem mellett az épülő nemzeti oltóanyaggyár és a már működő pilot labor-gyártóbázis. Mindenképpen a jövőt jelenti a magyar felsőoktatásban.

Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE gyógyszerésztudományi karának dékánja az egészségügyi innovációban elért mérföldkőként értékelte a nemzeti gyártó-kutató-oktató középüzem elkészültét. Mivel lehetővé teszi, hogy az egyetem mind a 13 kara együttműködjön az oktatásban és a kutatásban.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#innováció #Magyarország #gyógyszerésztudomány #oktatás #kutatás

Magyarország

Forrás: www.mti.hu 

Magyarország

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »