HÍREK

Csökkenő beruházás 2022.IV.negyedévben

2022 IV. negyedévében 6,3%-kal csökkenő beruházás került megvalósításra

A beruházás volumene 2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 5,5%-kal mérséklődött. A beruházások volumenét a költségvetés, a háztartások, valamint a vállalkozások egyaránt csökkenő aktivitása alakította. A tárgyidőszaki visszaesést a teljes nemzetgazdasági teljesítményt tekintve legnagyobb részarányú feldolgozóipar számottevő bővülése mérsékelte a leginkább. 2022-ben összességében 1,0%-kal nőtt a beruházások volumene az előző évhez képest.

2022 IV. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

 • A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 5,5%-kal csökkent. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 6,3%-kal, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,7%-kal zsugorodott.

2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A beruházási tevékenység volumene 6,3%-kal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték több mint hattizedét képviselő építési beruházásoké 6,6, a megközelítően harmadát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 5,5%-kal csökkent. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene, valamint a belföldi gyártásúaké egyaránt mérséklődött.
 • A beruházási teljesítmény 54%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 2,7%-kal csökkent. A beruházások általános visszaesését részben a nagyobb létszámú vállalatok okozták. A külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok egyaránt mérsékelték fejlesztéseiket. Ugyanakkor a beruházások 12%-át realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 28%-kal maradtak el a bázisidőszaktól. Többek között az uniós forrásból finanszírozott projektek kisebb volumenű tárgyidőszaki megvalósítása miatt. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 4,3%-kal csökkent.
 • A beruházások általános mérséklődése ellenére hat nemzetgazdasági ágban emelkedett a teljesítményérték. A nemzetgazdasági beruházások három tizedét jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései a tárgynegyedévben jelentősen nőttek (+13%). Ebben meghatározó szerepe volt a villamosberendezés gyártás területén hosszabb ideje folyamatban lévő, illetve újonnan induló nagyszabású projekteknek. Valamint a második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás élénkülésének is. Ugyancsak bővülés jellemezte a gumi-, műanyag és építőanyagipar; az elektronikai ipar, valamint a gyógyszergyártás alágak fejlesztéseit is.
 • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 24%-át megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 2,8%-kal mérséklődött, ami többek között a bázisidőszakot jellemző élénk irodaház-építési projektek kifutásának következménye.
 • szállítás, raktározás beruházási volumenében folytatódott az előző negyedévekre is jellemző csökkenés (-20%), a kedvezőtlen teljesítmény mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt.
 • kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 13%-os volumencsökkenés oka többek között az előző év azonos időszakát élénkítő, elsősorban élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások beruházási tevékenységének tárgyidőszaki mérséklődése.
 • közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztései 17%-kal csökkentek, részben a központi és a helyi közigazgatási szervek visszafogott beruházásainak következtében.
 • mezőgazdaság beruházási teljesítménye az első félév jelentős bővülése után 8,1%-kal csökkent, amiben szerepet játszott az is, hogy az állattenyésztéssel, illetve növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok mérsékelték fejlesztési ráfordításaikat.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke és volumenváltozása

 • A nemzetgazdasági beruházások 2022. IV. negyedévi, 6,3%-os volumencsökkenését a feldolgozóipar 3,2 százalékponttal részben ellensúlyozta.
 • Ezen túlmenően a további öt legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ág csökkentette a beruházási aktivitást:
  • az ingatlanügyletek, a szállítás, a kereskedelem, a közigazgatás, valamint a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése (rendre 0,6; 2,5; 0,7; 1 és 0,3 százalékponttal) egyaránt hozzájárult az alacsonyabb volumenhez.

2022-ben az előző évhez képest:

 • A nemzetgazdasági beruházások volumene 1,0, ezen belül az építési beruházásoké 1,7, a gép- és berendezésberuházásoké 0,2%-kal nőtt.
 • A beruházások 54%-át jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,9%-kal bővült, a költségvetési szerveknél 16%-kal csökkent a beruházási teljesítmény.
 • Az év egészét tekintve hat nemzetgazdasági ág kivételével csökkentek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték csaknem három tizedét realizáló feldolgozóiparban 21, a több mint ötödét képviselő ingatlanügyletek ágban 4,4%-kal bővült a beruházások volumene. Ezzel szemben a nemzetgazdasági beruházások 12%-át jelentő szállítás, raktározás területén 7,9%-kal csökkent a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások több mint hattizedét tette ki.
 • A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelemben csökkent a volumen (-8,7%), közel hasonló mértékben mérséklődött a közigazgatás volumene (-9,8%) is.
 • A hatodik legnagyobb részarányú mezőgazdaság nemzetgazdasági ág ugyanakkor bővült (+6,6%), valamint enyhe növekedés jellemezte a kisebb részarányú építőipar (+1,3%) fejlesztéseit is.

Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértői megoldják a felmerült hiteligénylést, a hozzá kapcsolódó üzleti terv készítését, a hitelkérelem összeállítását és a megvalósítási projekt lebonyolítását is. Keress bennünket a weboldalunkon vagy a +36-30-373-2000; +36-70-791-1313-as telefonszámokon.

#beruházás #cég #vállalkozás #mezőgazdaság #ingatlan #hitel

Forrás: www.ksh.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

beruházás

beruházás

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

környezetvédelem
környezetvédelem

Lépés a környezetvédelem érdekében

Környezetvédelem: Országos zöldgazdasági fórumsorozatot indít a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A körforgásos gazdaság kialakításához vezető általános és regionális keretekről, valamint lehetőségekről szervez fórumsorozatot valamennyi

TOVÁBB OLVASOM »
eurokamat
eurokamat

Irányadó eurokamat emelés

RÖVIDHÍR – Az EKB 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurokamat szintet   Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 3,00 százalékra emelte meg az

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés 2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2%-kal csökkent. A feldolgozóipari

TOVÁBB OLVASOM »
napidíj
adómentes

Emelkedő adómentes napidíj

Az adómentes belföldi kiküldetések napidíj összege háromszorosára, a külföldi kiküldetések napidíja közel másfészeresére emelkedik A kormány a nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedő fontosságot tulajdonít a logisztikai

TOVÁBB OLVASOM »