HÍREK

Csökkenő beruházás 2022.IV.negyedévben

2022 IV. negyedévében 6,3%-kal csökkenő beruházás került megvalósításra

A beruházás volumene 2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 5,5%-kal mérséklődött. A beruházások volumenét a költségvetés, a háztartások, valamint a vállalkozások egyaránt csökkenő aktivitása alakította. A tárgyidőszaki visszaesést a teljes nemzetgazdasági teljesítményt tekintve legnagyobb részarányú feldolgozóipar számottevő bővülése mérsékelte a leginkább. 2022-ben összességében 1,0%-kal nőtt a beruházások volumene az előző évhez képest.

2022 IV. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

 • A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 5,5%-kal csökkent. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 6,3%-kal, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,7%-kal zsugorodott.

2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A beruházási tevékenység volumene 6,3%-kal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték több mint hattizedét képviselő építési beruházásoké 6,6, a megközelítően harmadát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 5,5%-kal csökkent. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene, valamint a belföldi gyártásúaké egyaránt mérséklődött.
 • A beruházási teljesítmény 54%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 2,7%-kal csökkent. A beruházások általános visszaesését részben a nagyobb létszámú vállalatok okozták. A külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok egyaránt mérsékelték fejlesztéseiket. Ugyanakkor a beruházások 12%-át realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 28%-kal maradtak el a bázisidőszaktól. Többek között az uniós forrásból finanszírozott projektek kisebb volumenű tárgyidőszaki megvalósítása miatt. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 4,3%-kal csökkent.
 • A beruházások általános mérséklődése ellenére hat nemzetgazdasági ágban emelkedett a teljesítményérték. A nemzetgazdasági beruházások három tizedét jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései a tárgynegyedévben jelentősen nőttek (+13%). Ebben meghatározó szerepe volt a villamosberendezés gyártás területén hosszabb ideje folyamatban lévő, illetve újonnan induló nagyszabású projekteknek. Valamint a második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás élénkülésének is. Ugyancsak bővülés jellemezte a gumi-, műanyag és építőanyagipar; az elektronikai ipar, valamint a gyógyszergyártás alágak fejlesztéseit is.
 • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 24%-át megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 2,8%-kal mérséklődött, ami többek között a bázisidőszakot jellemző élénk irodaház-építési projektek kifutásának következménye.
 • szállítás, raktározás beruházási volumenében folytatódott az előző negyedévekre is jellemző csökkenés (-20%), a kedvezőtlen teljesítmény mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt.
 • kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 13%-os volumencsökkenés oka többek között az előző év azonos időszakát élénkítő, elsősorban élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások beruházási tevékenységének tárgyidőszaki mérséklődése.
 • közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztései 17%-kal csökkentek, részben a központi és a helyi közigazgatási szervek visszafogott beruházásainak következtében.
 • mezőgazdaság beruházási teljesítménye az első félév jelentős bővülése után 8,1%-kal csökkent, amiben szerepet játszott az is, hogy az állattenyésztéssel, illetve növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok mérsékelték fejlesztési ráfordításaikat.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke és volumenváltozása

 • A nemzetgazdasági beruházások 2022. IV. negyedévi, 6,3%-os volumencsökkenését a feldolgozóipar 3,2 százalékponttal részben ellensúlyozta.
 • Ezen túlmenően a további öt legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ág csökkentette a beruházási aktivitást:
  • az ingatlanügyletek, a szállítás, a kereskedelem, a közigazgatás, valamint a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése (rendre 0,6; 2,5; 0,7; 1 és 0,3 százalékponttal) egyaránt hozzájárult az alacsonyabb volumenhez.

2022-ben az előző évhez képest:

 • A nemzetgazdasági beruházások volumene 1,0, ezen belül az építési beruházásoké 1,7, a gép- és berendezésberuházásoké 0,2%-kal nőtt.
 • A beruházások 54%-át jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,9%-kal bővült, a költségvetési szerveknél 16%-kal csökkent a beruházási teljesítmény.
 • Az év egészét tekintve hat nemzetgazdasági ág kivételével csökkentek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték csaknem három tizedét realizáló feldolgozóiparban 21, a több mint ötödét képviselő ingatlanügyletek ágban 4,4%-kal bővült a beruházások volumene. Ezzel szemben a nemzetgazdasági beruházások 12%-át jelentő szállítás, raktározás területén 7,9%-kal csökkent a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások több mint hattizedét tette ki.
 • A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelemben csökkent a volumen (-8,7%), közel hasonló mértékben mérséklődött a közigazgatás volumene (-9,8%) is.
 • A hatodik legnagyobb részarányú mezőgazdaság nemzetgazdasági ág ugyanakkor bővült (+6,6%), valamint enyhe növekedés jellemezte a kisebb részarányú építőipar (+1,3%) fejlesztéseit is.

Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértői megoldják a felmerült hiteligénylést, a hozzá kapcsolódó üzleti terv készítését, a hitelkérelem összeállítását és a megvalósítási projekt lebonyolítását is. Keress bennünket a weboldalunkon vagy a +36-30-373-2000; +36-70-791-1313-as telefonszámokon.

#beruházás #cég #vállalkozás #mezőgazdaság #ingatlan #hitel

Forrás: www.ksh.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

beruházás

beruházás

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kötelező
környezetvédelem

Kötelező felelősségbiztosítás

Kötelező felelősségbiztosítás vállalkozásoknak Egy rendelet kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás megkötését írta elő a gazdasági társaságoknak. A jövőben a szemétgazdálkodási vállalkozásoknak, valamint minden olyan cégnek, aki szemetet

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
gazdasági növekedés

KSH: nőtt a gazdaság teljesítménye

KSH: 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében 0,9%-kal nőtt az

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
zöldenergia

Pályázat zöldenergia tárolására

Gulyás Gergely: pályázati támogatást nyújt a kormány a zöldenergia tárolására a vállalkozások számára A kabinet korábban mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődtek 2023 októberében az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Elindult az agrártámogatás kiutalása

Agrárminisztérium: 125 ezer gazdálkodónak már kiutalták az agrártámogatás előlegét Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen agrártámogatás előlegfizetése. Eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a

TOVÁBB OLVASOM »