HÍREK

Csökkenő beruházás 2022.IV.negyedévben

2022 IV. negyedévében 6,3%-kal csökkenő beruházás került megvalósításra

A beruházás volumene 2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 5,5%-kal mérséklődött. A beruházások volumenét a költségvetés, a háztartások, valamint a vállalkozások egyaránt csökkenő aktivitása alakította. A tárgyidőszaki visszaesést a teljes nemzetgazdasági teljesítményt tekintve legnagyobb részarányú feldolgozóipar számottevő bővülése mérsékelte a leginkább. 2022-ben összességében 1,0%-kal nőtt a beruházások volumene az előző évhez képest.

2022 IV. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

  • A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 5,5%-kal csökkent. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 6,3%-kal, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,7%-kal zsugorodott.

2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

  • A beruházási tevékenység volumene 6,3%-kal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték több mint hattizedét képviselő építési beruházásoké 6,6, a megközelítően harmadát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 5,5%-kal csökkent. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene, valamint a belföldi gyártásúaké egyaránt mérséklődött.
  • A beruházási teljesítmény 54%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 2,7%-kal csökkent. A beruházások általános visszaesését részben a nagyobb létszámú vállalatok okozták. A külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok egyaránt mérsékelték fejlesztéseiket. Ugyanakkor a beruházások 12%-át realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 28%-kal maradtak el a bázisidőszaktól. Többek között az uniós forrásból finanszírozott projektek kisebb volumenű tárgyidőszaki megvalósítása miatt. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 4,3%-kal csökkent.
  • A beruházások általános mérséklődése ellenére hat nemzetgazdasági ágban emelkedett a teljesítményérték. A nemzetgazdasági beruházások három tizedét jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései a tárgynegyedévben jelentősen nőttek (+13%). Ebben meghatározó szerepe volt a villamosberendezés gyártás területén hosszabb ideje folyamatban lévő, illetve újonnan induló nagyszabású projekteknek. Valamint a második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás élénkülésének is. Ugyancsak bővülés jellemezte a gumi-, műanyag és építőanyagipar; az elektronikai ipar, valamint a gyógyszergyártás alágak fejlesztéseit is.
  • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 24%-át megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 2,8%-kal mérséklődött, ami többek között a bázisidőszakot jellemző élénk irodaház-építési projektek kifutásának következménye.
  • szállítás, raktározás beruházási volumenében folytatódott az előző negyedévekre is jellemző csökkenés (-20%), a kedvezőtlen teljesítmény mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt.
  • kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 13%-os volumencsökkenés oka többek között az előző év azonos időszakát élénkítő, elsősorban élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások beruházási tevékenységének tárgyidőszaki mérséklődése.
  • közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztései 17%-kal csökkentek, részben a központi és a helyi közigazgatási szervek visszafogott beruházásainak következtében.
  • mezőgazdaság beruházási teljesítménye az első félév jelentős bővülése után 8,1%-kal csökkent, amiben szerepet játszott az is, hogy az állattenyésztéssel, illetve növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok mérsékelték fejlesztési ráfordításaikat.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke és volumenváltozása

  • A nemzetgazdasági beruházások 2022. IV. negyedévi, 6,3%-os volumencsökkenését a feldolgozóipar 3,2 százalékponttal részben ellensúlyozta.
  • Ezen túlmenően a további öt legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ág csökkentette a beruházási aktivitást:
    • az ingatlanügyletek, a szállítás, a kereskedelem, a közigazgatás, valamint a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése (rendre 0,6; 2,5; 0,7; 1 és 0,3 százalékponttal) egyaránt hozzájárult az alacsonyabb volumenhez.

2022-ben az előző évhez képest:

  • A nemzetgazdasági beruházások volumene 1,0, ezen belül az építési beruházásoké 1,7, a gép- és berendezésberuházásoké 0,2%-kal nőtt.
  • A beruházások 54%-át jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,9%-kal bővült, a költségvetési szerveknél 16%-kal csökkent a beruházási teljesítmény.
  • Az év egészét tekintve hat nemzetgazdasági ág kivételével csökkentek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték csaknem három tizedét realizáló feldolgozóiparban 21, a több mint ötödét képviselő ingatlanügyletek ágban 4,4%-kal bővült a beruházások volumene. Ezzel szemben a nemzetgazdasági beruházások 12%-át jelentő szállítás, raktározás területén 7,9%-kal csökkent a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások több mint hattizedét tette ki.
  • A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelemben csökkent a volumen (-8,7%), közel hasonló mértékben mérséklődött a közigazgatás volumene (-9,8%) is.
  • A hatodik legnagyobb részarányú mezőgazdaság nemzetgazdasági ág ugyanakkor bővült (+6,6%), valamint enyhe növekedés jellemezte a kisebb részarányú építőipar (+1,3%) fejlesztéseit is.

Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértői megoldják a felmerült hiteligénylést, a hozzá kapcsolódó üzleti terv készítését, a hitelkérelem összeállítását és a megvalósítási projekt lebonyolítását is. Keress bennünket a weboldalunkon vagy a +36-30-373-2000; +36-70-791-1313-as telefonszámokon.

#beruházás #cég #vállalkozás #mezőgazdaság #ingatlan #hitel

Forrás: www.ksh.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

beruházás

beruházás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KKV
KKV

566 KKV részesül támogatásban

Czomba Sándor: 566 KKV részesül kapacitásbővítő támogatásban A KKV-kat (mikro-, kis- és közepes vállalkozások) célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program

TOVÁBB OLVASOM »
ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »