HÍREK

2,0%-kal nőtt az ipari termelés

2,0%-kal nőtt az ipari termelés

2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. novemberinél 3,8%-kal nagyobb volt.
2022-ben az ipari termelés volumene 5,8%-kal bővült 2021-hez viszonyítva.

2022. decemberben:

  • Az ipari termelés volumene 2,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt decemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz képest 3,8%-kal emelkedett.
  • Az ipari export volumene 3,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 34%-kal bővült, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2%-kal csökkent.
  • Az ipar belföldi értékesítése 13,8, a feldolgozóiparé 15,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4, a csekély súlyú bányászaté 16,3%-kal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

      A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 34%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázis szintjét. A közúti gépjármű gyártása 48, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 28%-kal nőtt.

      A feldolgozóipari termelés több mint 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,1%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,2%-kal bővült, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28%-kal visszaesett.

     A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8%-kal csökkent, elsősorban a hazai eladások visszaesése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek. A legnagyobb (24%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még öt alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 34%-kal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 2,1 és 31% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

     Az alágak közül a 11%-os súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a legnagyobb mértékében, 62%-kal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 120, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 37%-kal bővült.

      A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez utóbbiban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2021. decemberinek mintegy 2%-ára zsugorodott.

      Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (29%-kal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

      A legnagyobb mértékben, 40%-kal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2022. december

      Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 28%-os volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 18,8%-os visszaesést Észak-Alföldön regisztráltuk

      A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,0%-kal nagyobb volt a 2021. decemberinél. Az új belföldi rendelések 12,2%-kal visszaestek, az új exportrendelések 7,9%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 7,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022-ben az előző évhez képest:

      Az ipari termelés 5,8%-kal bővült az egy évvel korábbi, 9,5%-os növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,8, az energiaiparé 1,2, a csekély súlyú bányászaté 9,0%-kal nőtt 2021-hez viszonyítva.

      A feldolgozóiparban folyó áron mintegy 52 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2022-ben. A termelés volumene az év minden hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül négyben csökkent a termelés, a többiben 0,7 és 36% közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 14,6%-kal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,0, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 6,6%-kal nőtt.

      Az ipari export 8,0%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2021-ben 8,9%-os volumennövekedést mértünk). A teljes ipari értékesítés 59, a feldolgozóipari értékesítés 71%-a származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 8,4%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30%-os súlyt képviselő járműgyártásban 15,5%-kal bővült a kivitel volumene. A második legnagyobb, 14%-os részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 8,5%-kal nőtt. A leginkább, 40%-kal a villamos berendezés gyártásának kivitele bővült.

      Az ipar belföldi értékesítése 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3%-kal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24%-át adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 1,2%-kal meghaladták az előző év szintjét. A második legnagyobb (17%-os) súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásai 2022-ben 3,8%-kal csökkentek.

      Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,6%-kal) és Észak Alföldön csökkent (1,1%-kal). A többi régióban 2,0 és 14,2% közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobbat Pest régióban.

#termelés #iparitermelés #export #import #értékesítés #feldolgozóipar #élelmiszer #számítógép

Forrás: www.ksh.hu  Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

ipari termelés

 

beruházás

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

paradicsom
paradicsom feldolgozás

Paradicsom nagyhatalom leszünk?

FruitveB: Magyarország meghatározó szereplő lehet az európai paradicsom feldolgozásban A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) közös prognózisa

TOVÁBB OLVASOM »
forgalomba helyzés
forgalomba helyezés

Forgalomba helyezés továbbra is zuhan

Esik a forgalomba helyezés, továbbra is kevesebb személyautó került forgalomba 2023 II. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma (55 ezer) az egy

TOVÁBB OLVASOM »
hitelprogram
hitelprogram

Baross hitelprogram 75%-ban szerződött

GFM: túl a 750 milliárd forinton a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram leszerződött hitelállománya   Újabb mérföldkövet ért el a magyar vállalkozásokat segítő Baross Gábor Újraiparosítási

TOVÁBB OLVASOM »
kamattámogatás
kamattámogatás

Kamattámogatás gazdálkodóknak

Kamattámogatás: Agrárminiszter bejelentése szerint újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók   A háború okozta ukrán gabonaválság kezelése érdekében újabb kamattámogatás programról döntött a kormány. –

TOVÁBB OLVASOM »