HÍREK

2,0%-kal nőtt az ipari termelés

2,0%-kal nőtt az ipari termelés

2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. novemberinél 3,8%-kal nagyobb volt.
2022-ben az ipari termelés volumene 5,8%-kal bővült 2021-hez viszonyítva.

2022. decemberben:

  • Az ipari termelés volumene 2,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt decemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz képest 3,8%-kal emelkedett.
  • Az ipari export volumene 3,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 34%-kal bővült, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2%-kal csökkent.
  • Az ipar belföldi értékesítése 13,8, a feldolgozóiparé 15,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4, a csekély súlyú bányászaté 16,3%-kal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

      A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 34%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázis szintjét. A közúti gépjármű gyártása 48, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 28%-kal nőtt.

      A feldolgozóipari termelés több mint 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,1%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,2%-kal bővült, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28%-kal visszaesett.

     A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8%-kal csökkent, elsősorban a hazai eladások visszaesése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek. A legnagyobb (24%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még öt alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 34%-kal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 2,1 és 31% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

     Az alágak közül a 11%-os súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a legnagyobb mértékében, 62%-kal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 120, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 37%-kal bővült.

      A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez utóbbiban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2021. decemberinek mintegy 2%-ára zsugorodott.

      Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (29%-kal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

      A legnagyobb mértékben, 40%-kal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2022. december

      Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 28%-os volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 18,8%-os visszaesést Észak-Alföldön regisztráltuk

      A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,0%-kal nagyobb volt a 2021. decemberinél. Az új belföldi rendelések 12,2%-kal visszaestek, az új exportrendelések 7,9%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 7,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022-ben az előző évhez képest:

      Az ipari termelés 5,8%-kal bővült az egy évvel korábbi, 9,5%-os növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,8, az energiaiparé 1,2, a csekély súlyú bányászaté 9,0%-kal nőtt 2021-hez viszonyítva.

      A feldolgozóiparban folyó áron mintegy 52 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2022-ben. A termelés volumene az év minden hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül négyben csökkent a termelés, a többiben 0,7 és 36% közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 14,6%-kal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,0, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 6,6%-kal nőtt.

      Az ipari export 8,0%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2021-ben 8,9%-os volumennövekedést mértünk). A teljes ipari értékesítés 59, a feldolgozóipari értékesítés 71%-a származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 8,4%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30%-os súlyt képviselő járműgyártásban 15,5%-kal bővült a kivitel volumene. A második legnagyobb, 14%-os részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 8,5%-kal nőtt. A leginkább, 40%-kal a villamos berendezés gyártásának kivitele bővült.

      Az ipar belföldi értékesítése 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3%-kal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24%-át adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 1,2%-kal meghaladták az előző év szintjét. A második legnagyobb (17%-os) súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásai 2022-ben 3,8%-kal csökkentek.

      Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,6%-kal) és Észak Alföldön csökkent (1,1%-kal). A többi régióban 2,0 és 14,2% közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobbat Pest régióban.

#termelés #iparitermelés #export #import #értékesítés #feldolgozóipar #élelmiszer #számítógép

Forrás: www.ksh.hu  Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

ipari termelés

 

beruházás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

zöld
zöldenergia

Zöld életre valók roadshow

HUMDA: Komáromban folytatódik a Zöld életre valók roadshow. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld életre valók komplex e-mobilitási roadshow-ja április

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos
elektromos autó

Elektromos járművek pályázata

EM: gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton. Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján

TOVÁBB OLVASOM »
zöld
zöldenergia

Zöld nemzeti konzultáció

György László: a zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól  A zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól. Hangsúlyozta a gazdaságstratégiai

TOVÁBB OLVASOM »
Paks
atomenergia

Paks bővítése fontos

Szijjártó Péter: a paksi bővítés sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája Paks  bővítésének sikere a magyar gazdasági versenyképesség hosszú távú garanciája, ezért különösen

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

Növekedik a magyar gazdaság

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése Idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számít a magyar kormány, de 2025-ben elérhető és hosszú

TOVÁBB OLVASOM »
tavaly
logisztika

Rekordévet zárt tavaly a Waberer’s

Rekordévet zárt a Waberer’s tavaly Újabb rekordévet zárt a Waberer’s International Nyrt. tavaly, árbevétele 4,6 százalékkal 711 millió euróra, nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió

TOVÁBB OLVASOM »