HÍREK

Leminősítés után felminősítés?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úr véleménye szerint a leminősítés után hamar itt lehetnek majd a felminősítés is

 

A magyar gazdaság igen kedvező reálgazdasági folyamatai következtében a mostani leminősítés után nagyon rövid időn belül újra a felminősítés időszaka fog következni. Mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek a Standard&Poor’s besorolásával kapcsolatosan.

A miniszter szavai szerint a magyar gazdaság teljesítményét korábban már is többször elismerték a minősítő intézetek. A javuló gazdasági fundamentumok következtében többek közt 2014-ben 2016-ban és 2020-ban is sor került felminősítésre. Hozzátette a kormány most sem fogja hagyni magát, nem fog tétlenül figyelni. A beindított gazdasági intézkedések elérik hatásukat, a sikeres gazdaságpolitikának újra felminősítés lesz a következménye.

A kormány legfontosabb célja, szemben az eurozóna több országában várható gazdasági csökkenéssel és stagflációval, hazánk 2023-ban kivédje a recessziót. Célunk 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése a tavalyi igen kedvező, várhatóan 4,5 százalékos bővülést követően.

Nagy Márton szerint 2024-ben a gazdaság újra kilőhet, dinamikusan 4 százalék felett nőhet a GDP, amelynek alapja a beruházás-vezérelt növekedés.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a fenntartható gazdasági konjunktúrához el kell érni, hogy a beruházási ráta a GDP 25 százaléka fölött maradjon.

Ehhez 20 ezer milliárd forint beruházás szükséges úgy, hogy a külföldi közvetlentőke beáramlása a GDP 7 százalékát, 10 milliárd euró fölötti szintet érjen el a következő években.

Kiemelte, hogy az infláció közellenség, amivel szemben folyamatosan harcolni kell koordináltan és együttműködve az MNB-vel. A február-márciusban bekövetkező inflációs fordulat után év végére egy számjegyűre kell leszorítani a drágulást. Ezt a küzdelmet elmondása szerint addig kell folytatni, amíg az infláció mértéke visszatér az árstabilitás szintjére.

Az ország pénzügyi helyzetét illetően leszögezte, hogy Magyarország stabilitását, ahogy eddig is tovább erősíti a kormány. Szigorú költségkontrollt tartva idén 3,9 százalékra, 2024-ben pedig 2,5 százalékra csökkenti a költségvetés hiányát.

Nagy Márton hozzátette, az energiaszámla szankciók miatt bekövetkezett drasztikus romlása nélkül a költségvetés már most is szufficitet, azaz többletet mutatna, ez pedig szerinte egyértelműen a stabilitás alapja.

A gazdaságfejlesztési miniszter kifejtette, hogy a szuverenitás további megerősítése érdekében a 2022-es 73,5 százalékot követően hazánk tovább fogja csökkenteni az államadósságot. Az adósságráta 2023-ban tovább apad 69,7 százalékra. A folyó fizetési mérleg, valamint a külkereskedelmi mérleg hiányát is kezelni kell az ikerdeficit lehető legrövidebb időn belül történő megszüntetése érdekében.

Cél többek közt a Baross Gábor Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, Gyármentő Program és az energiaintenzív vállalkozásokat támogató program ok segítségével jelentős javulást érjen el az ország az energiafüggetlenség és az energiahatékonyság területén.

Nagy Márton vélemény szerint a kormány nem téveszti szem elől legfontosabb stratégiai céljait, azaz megvédi a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjasokat.

Emlékeztetett, hogy már 7 hónapja dolgoznak több mint 4,7 millióan, miközben történelmi mélységben van a regisztrált álláskeresők száma.

Magyarország valamennyi Bizottsági kérésnek eleget tett, így minden akadály elhárult az EU-s támogatások Magyarországra érkezése elől.
A miniszter összegzése szerint Magyarország stabil, az ország és a költségvetés finanszírozása biztos kezekben van, ráadásul a bizalom is töretlen.

Magyarország nemrég sikeres devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az ország. Enne köszönhetően a nemzetközi tartalék soha nem látott szintre, megközelítően 42 milliárd euróra emelkedett.

#NagyMárton #leminősítés #felminősítés #hitelminősítő #infláció #MNB #hitelprogram

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

felminősítés

felminősítés

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

környezetvédelem
környezetvédelem

Lépés a környezetvédelem érdekében

Környezetvédelem: Országos zöldgazdasági fórumsorozatot indít a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A körforgásos gazdaság kialakításához vezető általános és regionális keretekről, valamint lehetőségekről szervez fórumsorozatot valamennyi

TOVÁBB OLVASOM »
eurokamat
eurokamat

Irányadó eurokamat emelés

RÖVIDHÍR – Az EKB 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurokamat szintet   Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 3,00 százalékra emelte meg az

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés 2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2%-kal csökkent. A feldolgozóipari

TOVÁBB OLVASOM »
napidíj
adómentes

Emelkedő adómentes napidíj

Az adómentes belföldi kiküldetések napidíj összege háromszorosára, a külföldi kiküldetések napidíja közel másfészeresére emelkedik A kormány a nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedő fontosságot tulajdonít a logisztikai

TOVÁBB OLVASOM »