HÍREK

Leminősítés után felminősítés?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úr véleménye szerint a leminősítés után hamar itt lehetnek majd a felminősítés is

 

A magyar gazdaság igen kedvező reálgazdasági folyamatai következtében a mostani leminősítés után nagyon rövid időn belül újra a felminősítés időszaka fog következni. Mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek a Standard&Poor’s besorolásával kapcsolatosan.

A miniszter szavai szerint a magyar gazdaság teljesítményét korábban már is többször elismerték a minősítő intézetek. A javuló gazdasági fundamentumok következtében többek közt 2014-ben 2016-ban és 2020-ban is sor került felminősítésre. Hozzátette a kormány most sem fogja hagyni magát, nem fog tétlenül figyelni. A beindított gazdasági intézkedések elérik hatásukat, a sikeres gazdaságpolitikának újra felminősítés lesz a következménye.

A kormány legfontosabb célja, szemben az eurozóna több országában várható gazdasági csökkenéssel és stagflációval, hazánk 2023-ban kivédje a recessziót. Célunk 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése a tavalyi igen kedvező, várhatóan 4,5 százalékos bővülést követően.

Nagy Márton szerint 2024-ben a gazdaság újra kilőhet, dinamikusan 4 százalék felett nőhet a GDP, amelynek alapja a beruházás-vezérelt növekedés.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a fenntartható gazdasági konjunktúrához el kell érni, hogy a beruházási ráta a GDP 25 százaléka fölött maradjon.

Ehhez 20 ezer milliárd forint beruházás szükséges úgy, hogy a külföldi közvetlentőke beáramlása a GDP 7 százalékát, 10 milliárd euró fölötti szintet érjen el a következő években.

Kiemelte, hogy az infláció közellenség, amivel szemben folyamatosan harcolni kell koordináltan és együttműködve az MNB-vel. A február-márciusban bekövetkező inflációs fordulat után év végére egy számjegyűre kell leszorítani a drágulást. Ezt a küzdelmet elmondása szerint addig kell folytatni, amíg az infláció mértéke visszatér az árstabilitás szintjére.

Az ország pénzügyi helyzetét illetően leszögezte, hogy Magyarország stabilitását, ahogy eddig is tovább erősíti a kormány. Szigorú költségkontrollt tartva idén 3,9 százalékra, 2024-ben pedig 2,5 százalékra csökkenti a költségvetés hiányát.

Nagy Márton hozzátette, az energiaszámla szankciók miatt bekövetkezett drasztikus romlása nélkül a költségvetés már most is szufficitet, azaz többletet mutatna, ez pedig szerinte egyértelműen a stabilitás alapja.

A gazdaságfejlesztési miniszter kifejtette, hogy a szuverenitás további megerősítése érdekében a 2022-es 73,5 százalékot követően hazánk tovább fogja csökkenteni az államadósságot. Az adósságráta 2023-ban tovább apad 69,7 százalékra. A folyó fizetési mérleg, valamint a külkereskedelmi mérleg hiányát is kezelni kell az ikerdeficit lehető legrövidebb időn belül történő megszüntetése érdekében.

Cél többek közt a Baross Gábor Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, Gyármentő Program és az energiaintenzív vállalkozásokat támogató program ok segítségével jelentős javulást érjen el az ország az energiafüggetlenség és az energiahatékonyság területén.

Nagy Márton vélemény szerint a kormány nem téveszti szem elől legfontosabb stratégiai céljait, azaz megvédi a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjasokat.

Emlékeztetett, hogy már 7 hónapja dolgoznak több mint 4,7 millióan, miközben történelmi mélységben van a regisztrált álláskeresők száma.

Magyarország valamennyi Bizottsági kérésnek eleget tett, így minden akadály elhárult az EU-s támogatások Magyarországra érkezése elől.
A miniszter összegzése szerint Magyarország stabil, az ország és a költségvetés finanszírozása biztos kezekben van, ráadásul a bizalom is töretlen.

Magyarország nemrég sikeres devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az ország. Enne köszönhetően a nemzetközi tartalék soha nem látott szintre, megközelítően 42 milliárd euróra emelkedett.

#NagyMárton #leminősítés #felminősítés #hitelminősítő #infláció #MNB #hitelprogram

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

felminősítés

felminősítés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

zöld
zöldenergia

Zöld életre valók roadshow

HUMDA: Komáromban folytatódik a Zöld életre valók roadshow. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld életre valók komplex e-mobilitási roadshow-ja április

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos
elektromos autó

Elektromos járművek pályázata

EM: gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton. Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján

TOVÁBB OLVASOM »
zöld
zöldenergia

Zöld nemzeti konzultáció

György László: a zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól  A zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól. Hangsúlyozta a gazdaságstratégiai

TOVÁBB OLVASOM »
Paks
atomenergia

Paks bővítése fontos

Szijjártó Péter: a paksi bővítés sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája Paks  bővítésének sikere a magyar gazdasági versenyképesség hosszú távú garanciája, ezért különösen

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

Növekedik a magyar gazdaság

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése Idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számít a magyar kormány, de 2025-ben elérhető és hosszú

TOVÁBB OLVASOM »
tavaly
logisztika

Rekordévet zárt tavaly a Waberer’s

Rekordévet zárt a Waberer’s tavaly Újabb rekordévet zárt a Waberer’s International Nyrt. tavaly, árbevétele 4,6 százalékkal 711 millió euróra, nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió

TOVÁBB OLVASOM »