HÍREK

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt

2024. februárban az export volumene 3,4%-kal haladta meg, a importé 4,7%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az aktívum 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Januárhoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal bővült.

2024. februárban:

 • A kivitel értéke 12,7 milliárd euró (4921 milliárd forint), a behozatalé 11,0 milliárd euró (4265 milliárd forint) volt.

2024. februárban az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 1,5, az importé 11%-kal csökkent.
 • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,8%-kal nőtt, a behozatalé 5,5%-kal volt kisebb.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,2 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 39 millió euróval nagyobb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 3,9, a behozatalban 5,8%-kal elmaradt az előző év azonos havitól.  Cserearány 2,0%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,8, a dollárral szemben 0,1%-kal gyengült.
 • Gépek és szállítóeszközök exportvolumene 3,2, behozatala 9,8%-kal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban több mint tizedével csökkent.
 • közúti jármű árucsoport exportvolumene néhány százalékkal nőtt, importvolumene közel ugyanennyivel elmaradt a bázisidőszakitól.  Híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene mintegy tizedével, importvolumene néhány százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
 • Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben gyakorlatilag nem változott, míg behozatalban majdnem tizedével elmaradt a 2023. februáritól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 1,9 százalékponttal fogta vissza a volumennövekedést, a behozatalban 4,3 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 7,3%-kal nagyobb, míg importvolumene 2,3%-kal kisebb lett. Az exportoldali volumennövekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, míg az importoldali csökkenést a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalomalakulása befolyásolta.

Termékek volumene

 • A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 2,1 százalékponttal járult hozzá a volumennövekedéshez, míg az importban 0,8 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.
 • Az energiahordozók exportvolumene 41, importvolumene 5,3%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható.  Energiahordozók forgalombővülése a teljes export volumennövekedésének ütemét 1,3 százalékponttal fokozta, az import volumencsökkenését 0,6 százalékponttal ellensúlyozta.
 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 20%-kal nagyobb, míg a behozatalé 2,1%-kal kisebb lett. Az exportban és az importban bekövetkezett volumenváltozást egyaránt döntően a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása befolyásolta.  Árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedéséhez 1,4 százalékponttal járult hozzá, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal erősítette.
 • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,7%-kal nagyobb, az onnan érkező behozatalé 0,8%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 140 millió euróval javult, 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 72%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,4%-kal bővült, a behozatalé 13%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,0 milliárd euróval javult, 126 millió eurós passzívumot mutatott.

2024. január–februárban:

 • A kivitel értéke 24,2 milliárd euró (9,3 ezer milliárd forint), a behozatalé 21,9 milliárd euró (8,4 ezer milliárd forint) volt.

2024. január–februárban az egy évvel korábbihoz képest:

 • Kivitel volumene 0,1%-kal emelkedett, a behozatalé 6,5%-kal csökkent.
 • A termék-külkereskedelmi mérleg 2,2 milliárd euróval javult, a többlet 2,3 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,4, a behozatalban 7,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,6%-kal javult. A forint az euróhoz képest 1,3%-kal, a dollárhoz viszonyítva 2,3%-kal erősödött.

Külkereskedelmi termékforgalom, 2024. január-február

Megnevezés Export Import Egyenleg
-érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% -érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% értéke, folyó áron változás az előző év azonos időszakához képest
Milliárd forint 9 318 94,7 8 439 86,2 879 836
Millió euró 24 185 95,9 21 912 87,3 2 273 2 151

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#export #import #termékforgalom #volumen #KSH #külkereskedelem

export

Forrás: www.ksh.hu

MBH

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »