HÍREK

Gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank.

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén. Amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot – mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A januárban kiadott, 3,5 százalékos idei GDP-növekedési előrejelzésüket az exportpiacok gyengélkedése miatt csökkentették. Továbbá a lakossági fogyasztás sem érte el a várt mértéket.Hozzátette: a hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal, így a hazai gazdaság növekedési pályája továbbra is pozitív.

Az MBH várakozása szerint az év második felében az emelkedő reálbéreknek köszönhetően bővülhet a fogyasztás, és várhatóan javul a külső környezet is.Az előző negyedévhez képest elért első negyedéves 0,8 százalékos GDP-növekedés alátámasztja az idei 2,7 százalékos növekedési cél elérését.

Amely 0,2 százalékponttal magasabb a kormányzati prognózisnál. Ebben Árokszállási Zoltán szerint nagy szerepe lesz reálbér növekedésének. A fogyasztói bizalmi indexek 2022 vége óta látott trendszerű javulása is ebbe az irányba mutat – tette hozzá.

Munkanélküliségi ráta emelkedett

A munkaerőpiac feszessége a közelmúltban kissé enyhült. A munkanélküliségi ráta 2020 nyara óta nem látott szintre emelkedett. Ugyanakkor a gazdaság a következő időszakban is a teljes foglalkoztatottság közelében maradhat – mondta Árokszállási Zoltán. Az MBH idei előrejelzését 0,3 százalékponttal 4,2 százalékra, a jövő évit 0,2 százalékkal 3,7 százalékra emelte.

2025-től a nagy feldolgozóipari beruházások is segíthetik a gazdasági növekedést – jelezte. A várakozásokat felülmúlta a külkereskedelmi egyenleg javulása. Az idén a folyó fizetési mérleg a GDP 1,2 százalékára nőhet a tavalyi 0,2 százalékról – mondta.

A legfontosabb tényező a javulásban a gázárak mérséklődése, valamint a fogyasztás lassulása miatt a nettó import csökkenése. Várhatóan a nettó export hozzájárulása kisebb lesz az idei többlethez. Ami a német gazdaság helyreállásával a második félévben javulhat az elemző szerint.

A dezinfláció az év első hónapjaiban lassuló ütemben, de folytatódott, és a jegybank 4 százalékos toleranciasávja alá esett. A következő hónapokban a bázishatások és a szolgáltatási szektorban tapasztalható erős visszatekintő árazás miatt az év végére 5 százalékra emelkedhet a fogyasztói árak emelkedése.

Az MBH Bank a januári inflációs prognózisán nem változtatott

Az MBH Bank a januári inflációs prognózisán nem változtatott. 4,1 százalékos éves átlagos emelkedéssel számol, míg a jövő évi várakozásukat 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték. A kamatpálya várható alakulásáról Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője elmondta, a jelenlegi lassabb ütemű kamatcsökkentés egy ideig még folytatódhat. Az év második felében már csak minimális enyhítés várható.

Az MBH Bank várakozása szerint júniusra a jelenlegi ütem mellett elérhető az MNB által korábban kommunikált 6,5-7 százalékos kamatsáv. Ezt követően azonban már csak kisebb lépések várhatók, amelyekkel az év végéig 6,25 százalékig csökkenhet az alapkamat.

Jegybank óvatos kamatpolitikája indokolt

A jegybank óvatos kamatpolitikája indokolt a bizonytalan nemzetközi környezet és a nagy jegybankok kamatcsökkentési várakozásaiban történt változás miatt.

A piac az év elején még arra számított, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén 125-150 bázisponttal csökkenti a kamatokat. Ami túlzott várakozásnak bizonyult. Az Európai Központi Bank várhatóan még a Fed előtt elkezdi a kamatok csökkentését – vetítette előre Balog-Béki Márta.

A költségvetéssel kapcsolatban Árokszállási Zoltán elmondta, hogy az MBH előrejelzése szerint a bejelentett intézkedésekkel, mintegy 675 milliárd forintnyi, a GDP 0,8 százalékára rúgó beruházás elhalasztásával tartható lesz a 4,5 százalékra emelt hiánycél.

Az MBH Bank elemzői a januári előrejelzéshez képest gyengébb forintot várnak. Az uniós forrásokat övező kockázatok és az export korábban várthoz képest gyengébb bővülése miatt.  Év végre az előzőleg várt 372,5 helyett 382,5-ös szintig erősödhet a magyar fizetőeszköz. Míg az év átlagában 385,6 lehet az euróval szemben. A dollár árfolyam december végére 347,7 forint, éves átlagban 350,50 forint körül alakulhat az MBH prognózisa szerint.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#GDP #MBH #költségvetés #jegybank #kamatcsökkenés

MBH

Forrás: www.mti.hu

termelés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatás
fogalkoztatás

150 Mrd Ft-os foglalkoztatási program

Czomba Sándor: 150 milliárd forintos foglalkoztatási program kezdődik. Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos foglalkoztatási támogatási rendszer. Mondta a foglalkoztatáspolitikáért

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP Plusz: 800-850 Mrd Ft-os keret

KTM: a GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forint keretre jelenik meg felhívás a vállalkozások számára. A 2021-2027-es időszakra  szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

KSH: Mezőgazdasági összeírást kezd

Mezőgazdasági összeírást kezd a KSH. Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május

TOVÁBB OLVASOM »
termelés
ipari termelés

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent. 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV

A kamatstop megvédte a kkv-kat

NGM-államtitkár: a kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. Az intézkedés kivezetése sem

TOVÁBB OLVASOM »