HÍREK

Gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank.

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén. Amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot – mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A januárban kiadott, 3,5 százalékos idei GDP-növekedési előrejelzésüket az exportpiacok gyengélkedése miatt csökkentették. Továbbá a lakossági fogyasztás sem érte el a várt mértéket.Hozzátette: a hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal, így a hazai gazdaság növekedési pályája továbbra is pozitív.

Az MBH várakozása szerint az év második felében az emelkedő reálbéreknek köszönhetően bővülhet a fogyasztás, és várhatóan javul a külső környezet is.Az előző negyedévhez képest elért első negyedéves 0,8 százalékos GDP-növekedés alátámasztja az idei 2,7 százalékos növekedési cél elérését.

Amely 0,2 százalékponttal magasabb a kormányzati prognózisnál. Ebben Árokszállási Zoltán szerint nagy szerepe lesz reálbér növekedésének. A fogyasztói bizalmi indexek 2022 vége óta látott trendszerű javulása is ebbe az irányba mutat – tette hozzá.

Munkanélküliségi ráta emelkedett

A munkaerőpiac feszessége a közelmúltban kissé enyhült. A munkanélküliségi ráta 2020 nyara óta nem látott szintre emelkedett. Ugyanakkor a gazdaság a következő időszakban is a teljes foglalkoztatottság közelében maradhat – mondta Árokszállási Zoltán. Az MBH idei előrejelzését 0,3 százalékponttal 4,2 százalékra, a jövő évit 0,2 százalékkal 3,7 százalékra emelte.

2025-től a nagy feldolgozóipari beruházások is segíthetik a gazdasági növekedést – jelezte. A várakozásokat felülmúlta a külkereskedelmi egyenleg javulása. Az idén a folyó fizetési mérleg a GDP 1,2 százalékára nőhet a tavalyi 0,2 százalékról – mondta.

A legfontosabb tényező a javulásban a gázárak mérséklődése, valamint a fogyasztás lassulása miatt a nettó import csökkenése. Várhatóan a nettó export hozzájárulása kisebb lesz az idei többlethez. Ami a német gazdaság helyreállásával a második félévben javulhat az elemző szerint.

A dezinfláció az év első hónapjaiban lassuló ütemben, de folytatódott, és a jegybank 4 százalékos toleranciasávja alá esett. A következő hónapokban a bázishatások és a szolgáltatási szektorban tapasztalható erős visszatekintő árazás miatt az év végére 5 százalékra emelkedhet a fogyasztói árak emelkedése.

Az MBH Bank a januári inflációs prognózisán nem változtatott

Az MBH Bank a januári inflációs prognózisán nem változtatott. 4,1 százalékos éves átlagos emelkedéssel számol, míg a jövő évi várakozásukat 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték. A kamatpálya várható alakulásáról Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője elmondta, a jelenlegi lassabb ütemű kamatcsökkentés egy ideig még folytatódhat. Az év második felében már csak minimális enyhítés várható.

Az MBH Bank várakozása szerint júniusra a jelenlegi ütem mellett elérhető az MNB által korábban kommunikált 6,5-7 százalékos kamatsáv. Ezt követően azonban már csak kisebb lépések várhatók, amelyekkel az év végéig 6,25 százalékig csökkenhet az alapkamat.

Jegybank óvatos kamatpolitikája indokolt

A jegybank óvatos kamatpolitikája indokolt a bizonytalan nemzetközi környezet és a nagy jegybankok kamatcsökkentési várakozásaiban történt változás miatt.

A piac az év elején még arra számított, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén 125-150 bázisponttal csökkenti a kamatokat. Ami túlzott várakozásnak bizonyult. Az Európai Központi Bank várhatóan még a Fed előtt elkezdi a kamatok csökkentését – vetítette előre Balog-Béki Márta.

A költségvetéssel kapcsolatban Árokszállási Zoltán elmondta, hogy az MBH előrejelzése szerint a bejelentett intézkedésekkel, mintegy 675 milliárd forintnyi, a GDP 0,8 százalékára rúgó beruházás elhalasztásával tartható lesz a 4,5 százalékra emelt hiánycél.

Az MBH Bank elemzői a januári előrejelzéshez képest gyengébb forintot várnak. Az uniós forrásokat övező kockázatok és az export korábban várthoz képest gyengébb bővülése miatt.  Év végre az előzőleg várt 372,5 helyett 382,5-ös szintig erősödhet a magyar fizetőeszköz. Míg az év átlagában 385,6 lehet az euróval szemben. A dollár árfolyam december végére 347,7 forint, éves átlagban 350,50 forint körül alakulhat az MBH prognózisa szerint.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#GDP #MBH #költségvetés #jegybank #kamatcsökkenés

MBH

Forrás: www.mti.hu

Magyarország

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »