HÍREK

Magyar vállalkozások erősítése

NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény

A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény célja, hogy erősítse a magyar vállalkozások versenyképességét és elősegítse a megfelelő üzleti környezet kialakítását. Mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára az MBH Makronóm Makroverzum konferencián csütörtökön, Budapesten.

Túri Anikó kiemelte: a törvény elfogadásával Magyarország az uniós szabályokkal összhangban meghatározta a hazai ESG-szempontú jelentéstétel keretrendszerét. Az ESG-hez köthető jelentéstételi kötelezettség egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a nagyvállalatokon keresztül a beszállítói láncokban is, ezért a magyar kkv-szektort is érinti.

Nemzetközi szinten egyre erősebb az igény, hogy a vállalatok működésük során tartsák szem előtt a természeti és környezeti értékeket. A hazai vállalkozások is egyre gyakrabban szembesülnek az ESG-vel összefüggő elvárásokkal. Ezért fontos a közérthető szabályozás, valamint a hazai vállalatok támogatása a felkészülésben – fejtette ki az államtitkár.

Túri Anikó hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok környezeti, társadalmi lábnyomának jelentős része a beszállítókhoz kapcsolódik. A kormány elfogadta a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) megerősítésének új, 2030-ig tartó stratégiáját. Amelyben kiemelt intézkedésként szerepel az ESG-tudatosság erősítése a kkv-k körében – jelezte.

Kihívás a zöld átállás

A magyar kkv-k számára nagy kihívást jelent a zöld átmenethez való alkalmazkodás. Főként az anyag, illetve a hulladék újrafeldolgozásához, valamint az alapanyag-megtakarításhoz kapcsolódó beruházások terén vannak elmaradva a kisebb cégek uniós társaiktól.

A német beszállítói törvény például előírja, hogy a német vállalatoknak beszállítóikat is át kell világítaniuk. Ezért már sok olyan magyar vállalkozás van, amelyek különböző ESG-adatszolgáltatási igényeknek eleget tesznek.

Az ESG-törvény, illetve a kapcsolódó jogszabályok értelmében Magyarországon először 2025-ben kell olyan vállalati beszámolót készíteni. Amelyben kötelezően szerepel majd ESG-jelentés, ez az 500 munkavállalónál többet foglalkoztató, 10 milliárd forint fölötti mérlegfőösszegű és 20 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű cégeket érinti. Az ESG beszámolási kötelezettség hatálya lépcsőzetesen terjed majd ki a vállalatokra – tette hozzá.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#vállalkozások #kkv #zöldenergia #ESG_törvény #magyar #MBH

magyar

Forrás: www.mti.hu 

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »