HÍREK

Magyar vállalkozások erősítése

NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény

A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény célja, hogy erősítse a magyar vállalkozások versenyképességét és elősegítse a megfelelő üzleti környezet kialakítását. Mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára az MBH Makronóm Makroverzum konferencián csütörtökön, Budapesten.

Túri Anikó kiemelte: a törvény elfogadásával Magyarország az uniós szabályokkal összhangban meghatározta a hazai ESG-szempontú jelentéstétel keretrendszerét. Az ESG-hez köthető jelentéstételi kötelezettség egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a nagyvállalatokon keresztül a beszállítói láncokban is, ezért a magyar kkv-szektort is érinti.

Nemzetközi szinten egyre erősebb az igény, hogy a vállalatok működésük során tartsák szem előtt a természeti és környezeti értékeket. A hazai vállalkozások is egyre gyakrabban szembesülnek az ESG-vel összefüggő elvárásokkal. Ezért fontos a közérthető szabályozás, valamint a hazai vállalatok támogatása a felkészülésben – fejtette ki az államtitkár.

Túri Anikó hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok környezeti, társadalmi lábnyomának jelentős része a beszállítókhoz kapcsolódik. A kormány elfogadta a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) megerősítésének új, 2030-ig tartó stratégiáját. Amelyben kiemelt intézkedésként szerepel az ESG-tudatosság erősítése a kkv-k körében – jelezte.

Kihívás a zöld átállás

A magyar kkv-k számára nagy kihívást jelent a zöld átmenethez való alkalmazkodás. Főként az anyag, illetve a hulladék újrafeldolgozásához, valamint az alapanyag-megtakarításhoz kapcsolódó beruházások terén vannak elmaradva a kisebb cégek uniós társaiktól.

A német beszállítói törvény például előírja, hogy a német vállalatoknak beszállítóikat is át kell világítaniuk. Ezért már sok olyan magyar vállalkozás van, amelyek különböző ESG-adatszolgáltatási igényeknek eleget tesznek.

Az ESG-törvény, illetve a kapcsolódó jogszabályok értelmében Magyarországon először 2025-ben kell olyan vállalati beszámolót készíteni. Amelyben kötelezően szerepel majd ESG-jelentés, ez az 500 munkavállalónál többet foglalkoztató, 10 milliárd forint fölötti mérlegfőösszegű és 20 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű cégeket érinti. Az ESG beszámolási kötelezettség hatálya lépcsőzetesen terjed majd ki a vállalatokra – tette hozzá.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#vállalkozások #kkv #zöldenergia #ESG_törvény #magyar #MBH

magyar

Forrás: www.mti.hu 

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »