HÍREK

NAK: több falugazdász segít

NAK: több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását.

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy tagjait hatékonyan tudja támogatni, 170 fővel bővítette falugazdász-hálózatát. Így már mintegy 700 falugazdász segíti az egységes kérelmek 2024. április 10-től június 10-ig tartó beadását – közölte a kamara.

Az egységes kérelmek kétharmadát, megközelítőleg 110 ezret minden évben a NAK falugazdászai adják be – fűzték hozzá a közleményben. Szerdán kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót.

A kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják – figyelmeztetett a NAK.A kérelem beadásával 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A tavalyi évtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljesen elektronikus kapcsolattartás.

A kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket – részletezte a kamara.

Az uniós Közös Agrárpolitika idén  jelentős mértékben változott

Az uniós Közös Agrárpolitika idén is jelentős mértékben változott, ez befolyásolja az egységes kérelmek beadását is. Egyik legfontosabb módosítás a kötelező parlagoltatás szabályainak enyhítése.

A gazdálkodók a nem termő területek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget úgy is teljesíthetik, hogy szántóterületük 4 százalékán  nitrogénmegkötő növényt (például lencsét, borsót, egyéb pillangóst).Vagy köztes kultúrát (ökológiai másodvetés) termesztenek növényvédő szerek használata nélkül.

Az 5 hektár alatti területtel és legfeljebb háztartási igények kielégítésére elegendő állatállománnyal rendelkező termelők esetében egyszerűsített ellenőrzési rendszer lép életbe.

További változás, hogy bővülnek a tavalyi évben bevezetett agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai, amelyek teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák.  Gyepek esetében újdonság az “őshonos haszonállatokkal történő legeltetés” és a “kaszálás során legalább 10 centiméteres tarlómagasság meghagyása”.

Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk érhetők el a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2024 .

A NAK arra kéri tagjait, hogy a kérelem beadási időszakára tekintettel az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat. Az ügyfélkapuval rendelkező tagok számára elérhető a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az elektronikus úton kezdeményezhető őstermelői ügyintézés.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#agrártámogatás #falugazdász #NAK #őstermelő #adminisztráció

NAK

Forrás: www.mti.hu 

 

NAK

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »