HÍREK

Magyarország:élen a zöld energetikában

György László: Magyarország éllovasa a zöld energetikai fordulatnak.

A zöld energetika piaca 2050-re várhatóan nyolcszorosára bővül, örvendetes, hogy Magyarország nem követője, hanem éllovasa a fordulatnak. Mondta György László kormánybiztos hétfőn Veszprémben, sajtótájékoztatón.

György László ismertette, hogy 2020-ban 1300 milliárd dollárt tett ki a világban a zöld energetika piaca. Ami 6 és félszerese volt az akkori magyar GDP-nek. 2050-re 10 ezer 300 milliárd dollárra, azaz nyolcszorosára bővül ez a piac, ebben a folyamatban Magyarország éllovasként nagy lehetőségekhez jut.

A zöldgazdaság a zöldenergia megtermelésével kezdődik. A 2020-ban közzétett Klíma és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazott célkitűzés szerint 2030-ra a villamos energia 90 százalékát szén-dioxid kibocsátása nélkül állítja majd elő Magyarország.

A naperőművi kapacitás az idén már eléri a 2030-ra tervezett szintet – tette hozzá.A zöldenergia tárolására alkalmas rendszerek gyártásában Magyarország a világ negyedik legnagyobb kapacitásával fog rendelkezni 2030-ra Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

“Az otthonainkat, a vállalkozásainkat, az ipari létesítményeinket és a közlekedési eszközeinket képessé kell tenni arra, hogy fel tudják használni ezt az energiát”. Ezért indította el a kormány több mint 75 milliárd forintból a Napenergia plusz támogatási programot. Több mint 30 milliárd forintból az elektromosautó-vásárlási programot a vállalkozások számára, és zajlik a közlekedés zöldítése is.

Három éve már csak zöld buszok üzembehelyezését támogatja a kormány a 25 ezer lakosságszámot meghaladó településeken – tette hozzá. A körforgásos gazdaság keretében vissza kell forgatni a felhasznált napelemek, energiatároló-rendszerek kritikus és értékes nyersanyagait, Magyarország ebben a tekintetben is élen jár.

Zöldgazdaság  munkahelyeket teremt

Az Európai Bizottság számára készült elemzés szerint 2050-re a zöldgazdasághoz szükséges nyersanyagok 45-70 százalékát tudja majd kritikus nyersanyagok újra hasznosításából fedezni az ország.
“Családok százezreinek fog munkahelyet biztosítani a zöldgazdaság az előttünk álló évtizedekben és mivel nagy a tét, ezért nagyon fontos, hogy egy állásponton legyünk”.Utalt arra, hogy a kormány meghirdette a zöldenergia konzultációt, amelyet a zoldenergia.kormany.hu oldalon lehet kitölteni április 15-éig.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az önkormányzatok sokat tehetnek a klímacélok megvalósításáért. Veszprém élen jár a zöldenergia felhasználása terén a megyei jogú városok sorában.

A városban 2011-ben megalkották a klíma stratégiát, később a zöld stratégiát, most készül a karbonsemleges stratégia – mondta. Öt elektromos busz közlekedik a városban. A tervek szerint még két elektromos jármű áll majd forgalomba, és az itt élők jelentős kedvezménnyel használhatják az elektromos kerékpárokat. A tervek között szerepel, hogy az elektromos buszokat napenergia segítségével töltik a jövőben – fűzte hozzá.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#zöldenergia #piac #elektromosautó  #klíma #naperőmű #kapacitás #Magyarország

Magyarország

Forrás: www.mti.hu

foglalkoztatottak

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »