HÍREK

Mapei: mérséklődött a szakemberhiány

Mapei: februárban tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban

Februárban a munkadíjak emelkedése mellett tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban. Közölte friss kutatásának eredményeit az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. szerdán az MTI-vel.

A cég idén februárban 713 építőipari szakember bevonásával készítette el a szakemberhiány mértékét vizsgáló szokásos felmérését.
A kutatás alapján a Mapei Kft. megállapította, hogy az ajánlatkérés és a munka megkezdése között átlagosan 52 nap telt el idén februárban. Ami 10 százalékos csökkenés a 2023-ban mért 58 napos várakozási időhöz képest.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint fokozatosan helyreáll a szakemberek iránti kereslet és kínálat egyensúlya. Az 52 napos átlagos várakozási idő már mind a szakemberek, mind pedig a megrendelők számára tolerálható. A rövidülő várakozási idő és a csökkenő szakemberhiány hozzájárul majd a piaci élénküléshez – fejtette ki a közleményben.

A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar vármegyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kiemelkedik a 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos, Pest vármegyében 47, Komárom-Esztergom vármegyében 38, valamint Fejér vármegyében 48 napos várakozási idővel.
Jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet várni, átlagosan 59 illetve 57 napot.

A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következnek a víz- és gázszerelők 41 nappal, az épületgépészek 42 nappal, és a festők 43 nappal – írták a közleményben.

Munkadíjak emelkedtek négyzetméterenként

A felmérés szerint az építőipari munkadíjak négyzetméterenként éves összevetésben 18 százalékkal, 10 215 forintra emelkedtek. Ennek hátterében részben a csökkenő kereslet áll, amely miatt egyes szakemberek áremeléssel próbálták ellensúlyozni bevételük csökkenését.

A munkadíjak terén is jelentősek a regionális eltérések, hiszen míg Budapesten 12 046, Pest vármegyében pedig 12 364 forint a szakipari munkák négyzetméterára. Addig ez az összeg Észak-Alföldön 7649 forint. Nem sokkal magasabb a munkadíj a Dél-Alföldön, négyzetméterenként 7985 forint. A Közép-Dunántúlon a négyzetméterár 8410 forint, a Nyugat-Dunántúlon 8517 forint, a Dél-Dunántúl 8078 forint. Észak Magyarországon pedig a munkadíjak átlaga 8324 forint tett ki.

Markovich Béla a közleményben megjegyezte, ezek a különbségek nem csupán a szakember kínálat és kereslet dinamikáját tükrözik. Hanem szorosan összefüggenek a különböző régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is.

Arra is kitértek, hogy idén a megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést, amelynek mértéke átlagosan 12 százalék, döntésüket pedig a költségek emelkedésével indokolták.

Az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon a Mapei Kft. Amely 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat 245 embert foglalkoztat, forgalma 2023-ban 34 milliárd forint volt.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#építőipar #szakember #munkadíj #Mapei

Mapei

Forrás: www.mti.hu 

 

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »