HÍREK

Az ipari termelés 3,6%-kal csökkent

Az ipari termelés 3,6%-kal csökkent

2024 januárjában az ipari termelés volumene 3,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,1%-kal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, három alág (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása; kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; egyéb feldolgozóipar) kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. decemberinél 1,1%-kal kisebb volt.

2024. januárban:

 • Az ipari termelés volumene 3,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt januári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz képest 1,1%-kal mérséklődött.
 • Az ipari export volumene 6,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31%-át képviselő járműgyártás kivitele 9,3, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 10,8%-kal visszaesett.
 • Az ipar belföldi értékesítése 1,0, a feldolgozóiparé 0,7%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő (93%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,4%-kal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 25, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,4%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

Időszak Termelés Értékesítés Az export aránya az értékesítésben, folyó áron
összesen belföldi export
volumenindexe, az előző év azonos időszaka = 100,0
2022 106,2 106,2 100,2 108,8 71,5
2023 95,7 97,2 91,9 99,4 72,6
2024. január 95,6 95,1 99,3 93,6 73,6
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 4,7%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 11,9%-kal visszaesett, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 1,6%-kal nőtt.
 • A 12%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 1,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 3,2%-kal emelkedett, ugyanakkor a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 6,1%-kal csökkent.
 • A feldolgozóipari termelés 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 18,7%-kal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 28, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 19,1%-kal csökkent.
 • A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban nőttek az eladások. A legnagyobb (23%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,8%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. További hat alágazatban 2,2 és 31% közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő, a legkevésbé a takarmány gyártásában. Mindössze négy alágazatban csökkent a kibocsátás (3,5 és 5,8% közötti mértékben), a leginkább a tejfeldolgozásban.
 • Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 9,4%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása bővült, annak ellenére, hogy mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkentek.
 • Az előző havi növekedéssel szemben a vegyi anyag, termék gyártása januárban 6,3%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
 • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 6,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 1,8%-kal kisebb lett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2024. január

Alág A termelés volumenindexe, az előző év azonos időszaka = 100,0 Az alág részesedése a feldolgozóiparon belül, folyó áron
kódja megnevezése
CA Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása 107,6 12,9
CG Gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 93,5 7,4
CH Fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 98,2 7,2
CI Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 81,3 9,4
CJ Villamos berendezés gyártása 98,7 12,2
CL Járműgyártás 95,3 25,5
 • Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (10,1%-kal) és Pest régióban (3,9%-kal) nőtt. A többi régióban 3,4 és 10,3% közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,1%-kal kisebb volt a 2023. januárinál. Az új belföldi rendelések 4,7, az új exportrendelések 5,1%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány január végén 16,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#ipari #termelés #ksh #feldolgozóipar

termelés

Forrás: www.ksh.hu 

agrártámogatás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »