HÍREK

Kamattámogatási programok a gazdáknak

AM-államtitkár: több ezer gazdának jelentenek elérhető finanszírozást a kamattámogatási programok

Több ezer gazdának jelentenek elérhető finanszírozást a jelentős költségvetési források biztosításával működő kamattámogatási programok. Nyilatkozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A mezőgazdaságban minden finanszírozási eszköz szerepe felértékelődött, ma Magyarországon a teljes gazdasági hitelállományon belül 14,6 százalék a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik. Így a finanszírozók oldaláról is jelentős tételt jelent az agrárium – tette hozzá.

A mezőgazdaság hitelállománya 2023 harmadik negyedévében 1050 milliárd forint közelében volt, ennek 69 százaléka kamattámogatott program vagy kedvezményes konstrukció – ismertette. A hitelállományból a társas vállalkozások 670 milliárd, egyéni gazdaságok 377 milliárd forinttal részesedtek.

Tájékoztatása szerint az egyéni gazdaságoknál dominánsak a beruházási hitelek, náluk a hitelállomány 60 százaléka a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódik. A társas vállalkozásoknál a legjellemzőbb az állattenyésztéshez kapcsolódó hitelállomány, 42,7 százalékkal, és 36,8 százalék a szántóföldi növénytermesztés.

Agrár Széchenyi Kártya Max+ program

Feldman Zsolt szólt a tavaly indult Agrár Széchenyi Kártya Max+ konstrukcióról, amely öt százalékos kamatköltséggel érhető el valamennyi termelőnek százmillió forintos hitelösszegig. Erre eddig 4500 igény érkezett összesen 112 milliárd forint összegben, közülük már 2950 termelő megkötött hitelszerződéssel rendelkezik 75 milliárd forint értékben. A gazdák átlagosan 25 millió forintos hitelhez jutnak.

Hozzátette: az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel konstrukcióban 610 beruházási hitelt nyújtottak már 31 milliárd forintot meghaladó összegben.

2023 októbere óta a mezőgazdasági termelők által benyújtott egységes kérelmekhez kapcsolódóan 152 ezer termelő jutott hozzá 422 milliárd forinthoz.

Az államtitkár fontosnak nevezte a likviditás biztosítása mellett a fejlesztések, hatékonyságnövelő beruházások segítését. Ennek érdekében idén lehetővé teszik a beruházásokhoz kapcsolódó biztosítékmentes előlegfinanszírozást legfeljebb a támogatás 25 százalékáig.

Azon is dolgoznak, hogy egy-egy beruházásnál – túl azon, hogy azokat 50 százalékos támogatási intenzitással finanszírozzák -, elszámolhatóvá tegyék a kezességvállalási díj költségét. Valamint akár tíz százalékig a kamatköltséget is – mondta a politikus.

A finanszírozási eszközök szerepe  felértékelődik

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a finanszírozási eszközök szerepe a nehéz helyzetben felértékelődik. Azonban a hitelforrások nyújtásában olyankor, amikor a bankok és a hitelfelvevők is óvatosak, kiemelt jelentősége van a hitelgaranciának.

Közölte: jelenleg mintegy 21 ezer gazdálkodó mögött vállalnak aktív kezességet, az érintett hitelállomány meghaladja a 600 millió forintot.

Tájékoztatása szerint tavaly különösen a növénytermesztők körében nőtt a likviditási hitelek mértéke. A 2022-es 59 milliárdról 129 milliárdra, míg az állattenyésztésben 35-ről 50 milliárdra emelkedett a kihelyezett hitelösszeg.

Tavaly 76 milliárd forintnyi beruházási hitel felvételét támogatták, amelyek közt földvásárlás, ingatlanfelújítás, gépvásárlás egyaránt szerepelt – mondta.
Herczegh András szerint a mezőgazdasági vállalkozások, főleg a növénytermesztők az elmúlt tíz évben kiváló adósok voltak.

Számoljunk és nézzük meg tudunk-e az Ön számára kedvezőbb lakásbiztosítást kötni a márciusi lakásbiztosítási kampányban! A biztosítók ajánlatát egyben, összehasonlítva láthatja nálunk.Hívjon bennünket és segítünk kedvező megoldást találni: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!
Személyes és távoli, online kötés is megoldható! Vagy klikkeljen és számolja ki a következő linken – összehasonlító oldalunkon a legkedvezőbb megoldásokért:

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#agrártámogatás #Széchenyi_Kártya_Max+ #mezőgazdaság #hitel

programok

Forrás: www.mti.hu

KKV

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KH
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
NGM
gazdasági növekedés

NGM: magyar gazdaság növelése

NGM: a magyar gazdasági növekedésbe forgatunk minden fejlesztési forrást. A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsa a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok

TOVÁBB OLVASOM »
támogatás
zöldenergia

Támogatás: energiatárolói kapacitásnak

Pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást A jövő a zöldenergiáé. A kormány pályázati támogatás programjaiban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
KKV

566 KKV részesül támogatásban

Czomba Sándor: 566 KKV részesül kapacitásbővítő támogatásban A KKV-kat (mikro-, kis- és közepes vállalkozások) célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program

TOVÁBB OLVASOM »
ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »