HÍREK

KSH: nőtt az export/import volumene

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt

2023. decemberben az export volumene 8,4, az importé 0,8%-kal csökkent a megelőző év azonos időszakihoz viszonyítva. A passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt.

2023. decemberben:

 • A kivitel értéke 10,2 milliárd euró (3897 milliárd forint), a behozatalé 10,5 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt.

2023. decemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 9,1, az importé 9,0%-kal csökkent.
 • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,6%-kal mérséklődött, míg a behozatalé 4,4%-kal nőtt.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 27 millió euróval javult. (Az egyenleg 83 millió euróval nagyobb hiányt mutatott az első becslésben közöltnél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,9, a behozatalban 14%-kal csökkent a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva. Cserearány 8,3%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,3, a dollárral szemben 9,0%-kal erősödött.
 • Gépek és szállítóeszközök 2022. decemberi áron számított kivitele 13, behozatala 7,5%-kal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint tizedével, a behozatalban kismértékben csökkent.
 • Közúti jármű árucsoport exportvolumene pár százalékkal nőtt, míg importvolumene közel tizedével maradt el a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével csökkent, míg importvolumene közel tizedével emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
 • Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben hatodával, a behozatalban kismértékben maradt el a 2022. decemberitől. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 7,3, a behozatalban 3,4 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

Termékek volumene

 • A feldolgozott termékek exportvolumene 6,1, importvolumene 5,6%-kal kisebb lett. Volumencsökkenést az exportoldalon a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és készülék, az importoldalon az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,7, az importban 1,9 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.
 • Az energiahordozók exportvolumene 26, importvolumene 57%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Exportoldali forgalomnövekedés a kőolaj és kőolajtermék, az importoldali pedig a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 0,9, az importban 7,0 százalékponttal ellensúlyozta.
 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,0%-kal nagyobb, míg a behozatalé 14%-kal kisebb lett. Exportban és az importban bekövetkezett volumenváltozást döntően a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,4 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,9 százalékponttal fokozta.
 • EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,0, az onnan érkező behozatalé 7,7%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 80 millió euróval javult, 774 millió eurós többlet keletkezett. Az export 75, az import 66%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,4%-kal csökkent, míg a behozatalé 14%-kal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 53 millió euróval romlott, 1,0 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2023. január–decemberben:

 • A kivitel értéke 149,2 milliárd euró (57,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 140,0 milliárd euró (53,5 ezer milliárd forint) volt.

2023. január–decemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • Kivitel volumene 2,5%-kal emelkedett, míg a behozatalé 3,5%-kal mérséklődött.
 • A termék-külkereskedelmi mérleg 18,3 milliárd euróval javult, a többlet 9,2 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,3, a behozatalban 6,6%-kal csökkent a megelőző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,7%-kal javult. A forint az euróhoz képest 2,4, a dollárhoz viszonyítva 5,3%-kal értékelődött fel.

Külkereskedelmi termékforgalom, 2023. január–december

Megnevezés Export Import Egyenleg
-érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% -érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% értéke, folyó áron változás az előző év azonos időszakához képest
Milliárd forint 56 958 102,2 53 480 90,1 3 478 7 074
Millió euró 149 189 104,7 140 015 92,3 9 173 18 307

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#export #import #termékforgalom #volumen #KSH #külkereskedelem

export

Forrás: www.ksh.hu

Kína

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »