HÍREK

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú

A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával 2024. február 26-án programsorozat indul “A fejlődés társadalmasítása!”címmel. Mely az ipar 4.0 fejlődési lehetőségeit kívánja bemutatni. A nyitórendezvényt Egerben, az Emerson Automation FCP Kft. gyárában pénteken tartották – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A negyedik ipari forradalom egy a gazdaságban már zajló és egyre fokozódó folyamat. Alapja a digitalizáció és az adat, mint napjaink gyártási és termelési folyamatainak elengedhetetlen részei. Magyar viszonylatban az ipari szereplők előrébb járnak a digitális technológiák alkalmazásában. Míg a vállalkozások csak most kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket – fejtik ki a közleményben.

A kormány az elmúlt években többféle programmal segítette a vállalkozások digitalizációjának elősegítését:

  • a Modern Vállalkozások Program,
  • a Modern Mintaüzem és Mintagyár program,
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és folytatása,
  •  a GINOP Plusz pályázatai.

A most induló Smart Manufacturing Festival, mint országos szintű kezdeményezés e programokat kívánja kiszélesíteni – írták.

Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közlemény szerint hangsúlyozta: versenyképességük javítása érdekében az ipar minden szereplőjének törekednie kell arra, hogy ezzel a folyamattal lépést tartson. Hasznosítani tudja a digitalizáció által kínált lehetőségeket.

A digitalizációs szint emelése

A rendezvényen Monostori László, a Nemzeti Technológiai Platform Szövetség és a SZTAKI elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon az ipari termékek GDP-ben betöltött szerepe európai összehasonlításban rendkívül magas. Míg a hazai Ipar 4.0 érettségi szint a középmezőnybe tartozik. Ezért tűzte zászlajára a szövetség a digitalizációs szint emelését.

Az elnök szerint tévhit, hogy a digitalizáció megszünteti a munkahelyeket. A világ és benne Magyarország számára is kulcskérdés az egyszerre fenntartható és versenyképes gyártás, amelyhez az ipari digitalizáció elengedhetetlen. A következő lépés ezen az úton a mesterséges intelligencia alkalmazása, tehermentesítve és támogatva az embert – jelezte.

Tájékoztatása szerint az egri Emerson Automation FCP Kft.-nél kezdődik a kéthetes Smart Manufacturing Festival. Amely 30 helyen, mintegy 50 programmal várja az érdeklődőket.

Gödri István, a házigazda vállalat ügyvezetője kiemelte: cége is példázza, hogy az Ipar 4.0 és a digitalizáció olyan eszközök, amelyeket nem csupán a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak. Amennyiben ezekhez a kis- és közepes vállalkozások nem zárkóznak fel időben, végérvényesen lemaradnak.

Egerben sűrített levegővel működő pneumatika hengereket és szelepeket gyártó Emerson Automation FCP Kft. nem tömeggyártó. Inkább széles termékpaletta és kisszériás előállítás jellemzi tevékenységét. Több mint 35 ezer termékkóddal, 60 ezret meghaladó alkatrésszel, 1100 feletti beszállítói létszámmal és napi 1200-at meghaladó rendelésszámmal dolgoznak.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#ipar #digitalizáció #vállalkozás #GINOP_Plusz #munkahely

ipar

Forrás: www.mti.hu

ügyintézés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »