HÍREK

Állami hitelgarancia rendszer

Nagy Márton: az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját

Az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját, és fejleszti a hitelpiacot. Mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hitelgarancia intézmények, köztük a Garantiqa Hitelgarancia és a Start Garancia szerepéről, eredményeiről, céljairól tartott pénteki sajtótájékoztatón.

 Hozzátette, hogy a magyar piacon a garanciaállomány meghaladja a GDP 4,4 százalékát, ezzel Európában a legnagyobb arányt képviseli.

Az állami hitelgarancia nélkül az érintett vállalatok nem jutnának be a hitelpiacra. Nem tudnának kötvényt kibocsátani, mert nem rendelkeznek az ehhez szükséges fedezettel.
Megjegyezte, hogy az állami garanciarendszer nemcsak a vállalatokat, hanem a bankrendszert is segíti a hitelpiac fejlődésében.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kis- és középvállalkozások hitelpiacát, a Start Garancia pedig a nagyvállalatok hitel és kötvénypiacát segíti. A Garantiqa 2013 környékén főleg az MNB Növekedési Hitelprogramja mögé állt, majd fokozatosan a Széchenyi Kártya Programot segíti – mondta.

Ismertette, hogy a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2023 végén meghaladta a 2500 milliárd forintot. Ez soha nem volt még ennyi, a garantált hitelállomány pedig több mint 3400 milliárd forintot tett ki. Magyarországon minden második kkv-hitel mögött, vagyis a hitelállomány 45,3 százaléka mögött ott áll a Garantiqa. A szerződések kétharmada darabszám alapján a mikrovállalkozásokhoz köthető.

Szeretnék, ha 2024-ben mindkét volumen tovább emelkedne, főleg a Széchenyi Kártya mögött. A növekedés ugyan lassabb lehet az eddiginél, miután a magyar hitelpiac éledezik, a vállalati hitelpiacon óvatos javulás látszik. Szeretnék, ha a Garantiqa kezességvállalási portfóliója az idén elérné a 2700 milliárd forintot, a mögötte lévő hitelállomány    pedig a 3500 milliárd forintot. Ezzel a garanciaszerződések száma elérheti a 77 ezret – mondta a miniszter.

Garantiqa Hitelgarancia Zrt eredményei

A Start Garanciánál a garantált finanszírozási ügyletek nagysága 470 milliárd forintot ért el. Ügyletei nagyvolumenűek és kockázatosak. Az idén további 200 milliárd forint többletkihelyezést szeretnének elérni, ezzel az állomány 700 milliárd forint körülile nőne.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy 2023-ban 1300 milliárd forintot meghaladó összegben vállaltak új kezességet. Ez megközelítően 1700 milliárd forint hitel folyósítását tette lehetővé a kkv-szektorban. Ez 35 ezer szerződést jelent mintegy 30 ezer vállalkozás számára.

Becslésük szerint 2023-ban 10 új kkv-hitelszerződésből 8 mögött a Garantiqa ott állt. Ezzel hozzájárultak több mint 200 ezer munkahely megtartásához – mondta Szabó István Attila.
Hozzátette, az idén növekedést terveznek, mintegy 1100 milliárd forint értékben szeretnének új kezességet kibocsátani. Továbbá részt vesznek az Európai Unió InvestEU viszontgarancia programjában, ahol a bizottság 95 százalékos viszontgaranciát biztosít.

Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte, elvárásuk, hogy az általuk kiszolgált vállalatok tevékenysége transzparens, kiszámítható és nyereséges legyen. Hozzá járuljanak a magyar gazdaság növekedéséhez.

Ismertette, hogy a Start Garancia kezességállománya több mint 100 milliárd forinttal nőtt 2023-ban. Ezzel több mint 140 milliárd forint finanszírozás megvalósulását tették lehetővé a hitel- és kötvénypiacon. A tavalyi év végére a Start Garancia kezességállományának értéke meghaladta a 310 milliárd forintot, ami 470 milliárd forint finanszírozási állományt jelent.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#hitelgarancia #gazdaság #kkv #finanszírozás #Széchenyi_kártya #Garantiqa

hitelgarancia

Forrás: www.mti.hu

kkv

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »