HÍREK

KH: az idén nőhet a cégek árbevétele

KH:  nőhet a cégek árbevétele

Az idén újra az éves várható infláció felett nőhet a cégek árbevétele. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő várakozásait jelző KH kkv bizalmi index 2023 negyedik negyedéves felmérése alapján.

A bank 2004 óta folyamatosan elkészíti negyedéves KH kkv bizalmi index összeállítását. A legutóbbi mérésben 2023. november 6-30. között 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezték.

A közleményben kiemelték, a vállalkozások 7,2 százalékos árbevétel-bővülést, és 3,8 százalékos profitnövekedést terveznek az előttük álló egy évben. Ezzel a bevétel-növekedés dinamikájában tovább folytatódott a lassuló trend, miközben a profitvárakozások gyakorlatilag nem változtak az előző negyedévhez képest.

A felmérés rámutatott arra, hogy a különböző méretű cégek idei árbevétel-várakozásai két táborra szakadtak. Ismételten a középvállalkozások számítanak a legerősebb, 8,4 százalékos árbevétel-növekedésre, míg a mikro- és a kisvállalkozások várakozásai egyaránt 7,1 százalékra mérséklődtek.

A profitvárakozásokban ennél egységesebb képet mutat a szektor. Itt a mikrovállalkozások számolnak a legmagasabb, 3,9 százalékos nyereségbővüléssel, de a kisvállalkozások várakozásai is hasonló, 3,8 százalékos szinten vannak, míg a középvállalkozásoknál ez 3,6 százalék.

A beruházási szándékban továbbra sincs jelentős változás, a cégek 59 százaléka tervez valamilyen fejlesztést az idén. A célokat tekintve továbbra is az informatikai beruházások állnak az élen.

Az ebben gondolkodó vállalkozások aránya 27 százalékról 34 százalékra ugrott az előző negyedévhez képest. Ezt követi a céges autók cseréje, korszerűsítése, amire szintén a korábbi negyedévnél többen, 16 százalék helyett már 21 százalék készül. A gépberuházást tervezők aránya azonban jelentősen, 21 százalékról 13 százalékra mérséklődött – tájékoztatott a KH.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#kkv #árbevétel #növekedés #KH #beruházás

KH

Forrás: www.mti.hu

SZJA

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatás
fogalkoztatás

150 Mrd Ft-os foglalkoztatási program

Czomba Sándor: 150 milliárd forintos foglalkoztatási program kezdődik. Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos foglalkoztatási támogatási rendszer. Mondta a foglalkoztatáspolitikáért

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP Plusz: 800-850 Mrd Ft-os keret

KTM: a GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forint keretre jelenik meg felhívás a vállalkozások számára. A 2021-2027-es időszakra  szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

KSH: Mezőgazdasági összeírást kezd

Mezőgazdasági összeírást kezd a KSH. Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május

TOVÁBB OLVASOM »
termelés
ipari termelés

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent. 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV

A kamatstop megvédte a kkv-kat

NGM-államtitkár: a kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. Az intézkedés kivezetése sem

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos
elektromos autó

Elektromos autózást segítő akcióterv

Nagy Márton összeurópai, az elektromos autózás felgyorsítását elősegítő akciótervről tárgyalt a német autógyártók vezetőivel. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és

TOVÁBB OLVASOM »