HÍREK

Elfogytak a Baross G. program forrásai

EXIM: gyorsan elkapkodták a Baross Gábor Hitelprogram forrásait a kérelmezők


Egy hónap leforgása alatt rengeteg kérelem érkezett be a január 15-én újranyitott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramba. A magyar vállalatoktól az EXIM Magyarországhoz, amely kimerítette a 200 milliárd forint többletforrással megnövelt hitelprogram keretét.

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékekre a kérelmező vállalatok összesen 150 hitelkérelmet nyújtottak be beruházási céljaik megvalósítására.

Az eddigi kérelmekből 97-et mintegy 135 milliárd forint értékben hagyott jóvá az EXIM. A jóváhagyott kérelmek 36 százaléka a kis- és középvállalkozásoktól érkezett, ágazati megoszlás szempontjából 47,4 százalékuk a feldolgozóiparból származik. Legfőképp Budapestről, Pest-, Bács-Kiskun és Fejér vármegyéből érkeztek.

A beruházásokat támogató Baross Gábor Hitelprogram igényléseinek összege 84 százalékban euró alapú hitelre szól.

Az energiaárak drasztikus emelkedésének és a magas kamat- és inflációs környezet negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében döntött a kormány a népszerű hitelprogram 2024-es folytatásáról. Az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett:

  • forintban akár 5 százalék,
  • euróban akár 3 százalék kamatozású,
  • maximum tízéves lejáratú hitelt igényelhetnek.

A hitelprogramra jelentkezhetnek:

  •  élelmiszeripar,
  • építőipar,
  • telekommunikáció,
  • gyógyszergyártó szektor,
  • turizmus és vendéglátás,
  • autóipari beszállítók,
  • valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.

A beruházásösztönző hitelprogram célja a nemzetközi versenyképesség növelése, a beszállítók technológiafejlesztése. A fenntarthatósági beruházások révén a nemzetközi előírásoknak való megfelelőség biztosítása volt. A hitelprogram a külföldi és hazai tőkebefektetések támogatására is lehetőséget nyújt. A 200 milliárd forintos keret termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, külföldi kifektetésekre, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel.

Kisgergely Kornélt, az EXIM Magyarország vezérigazgatója nyilatkoztata

“Harminc éve dolgozunk azon, hogy a magyar vállalkozásokat segítsük nemzetközi és hazai üzleti céljaik megvalósításában. Hatalmas mérföldkő az EXIM életében is a Baross Gábor Hitelprogram. Hiszen ennek köszönhetően minden eddiginél nagyobb volumenben, 1200 milliárd forinttal járulhatunk hozzá a magyar vállalatok sikereihez.

Ugyan a 200 milliárd forintos többletforrás kerete máris betelt, célunk, hogy hosszú távon támogassuk a hazai vállalatokat. Kedvezményes finanszírozási eszközökkel növekedési céljaik megvalósításában, az újabb nemzeti bajnok vállalatok kiemelkedését is támogatva ezzel”.

Emlékeztetnek arra is, hogy a kormány döntését követően az EXIM Magyarország 2023. februárban indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A program indulása után nem egészen három hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot. 2024. január elején pedig elérte az 1000 milliárd forintot.

A Baross Gábor Hitelprogram 2023-2024 keretében 3410 darab hitelkérelem érkezett be összesen közel 1854 milliárd forint értékben. A 1200 milliárd forint keretösszegűre növelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak az EXIM Magyarország 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója. Az ország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#Baross #Gábor #hitelprogram #vállalkozás #újraiparosítás

Baross

Forrás: MTI

magyar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »