HÍREK

5000 cég rezsiterhe csökkent

36 milliárd forinttal csökkentette ötezer cég rezsiterheit az áramárplafon

A kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamos energia szerződéseiben magasan rögzített árakat szorította kezelhetőbb szintre az áramárplafon tavalyi bevezetésével. Júliustól decemberig több mint ötezer cég jutott így a korábbiaknál sokkal olcsóbban áramhoz a feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás és raktározás ágazatokban.

Az állam szeptembertől a tényleges felhasználási adatok alapján havonta térítette meg az energiakereskedők bevételkiesését. A február elejével összesített teljes költségvetési ráfordítás mintegy 36 milliárd forintot tesz ki. Szerdai közleményében összegezte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt 2022-ben kiugró árszinten voltak kénytelenek bebiztosítani ellátásukat a tavalyra. Működőképességüket ezzel megőrizték ugyan, de drasztikusan megnövekedett energiaköltségeik megnehezítették versenyhelyzetüket.

A kormány a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók áramvásárlási szerződésében rögzített árat csökkentette le 2023 második félévére. A jogszabályi beavatkozás nyomán a kedvezményezettek július elsejétől megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kaptak számlát.

Az időszakra 36 milliárd forint támgatást kaptak a szolgáltatók

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy a kormány az elfogyasztott mennyiségek után, kéthavi követéssel térítette meg 18 energiakereskedő kieső bevételeit. A decemberi felhasználások után február elején fizették ki az utolsóként esedékes összegeket. A teljes hat hónapos időszakra előzetesen mintegy 40 milliárd forint támogatási igényt becsültek a szakemberek. A tényadatok nagyságrendileg igazolták ezt a várakozást, az áramárplafon teljes költsége végül 36 milliárd forint alatt alakult.

A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz és gázhoz. Az Energiaügyi Minisztérium számos intézkedéssel javította a hazai vállalkozások versenyképességét, energiahelyzetét is.

Idén januártól a villamos energia rendszerhasználati díjak átlagosan 23 százalékos csökkentése mérsékli több tízezer ipari közepes és nagyfogyasztó rezsiterheit. A cégek a kedvezőbb nemzetközi környezetben és kereskedelmi szerződésük függvényében akár még nagyobb mértékű áresést is tapasztalhattak idei áramszámláikban. Erre hívta még fel a figyelmet az EM.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#cég #rezsi #áramárplafon #villamos_energia #kormány

cég

Forrás: www.mti.hu

kkv

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KH
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
NGM
gazdasági növekedés

NGM: magyar gazdaság növelése

NGM: a magyar gazdasági növekedésbe forgatunk minden fejlesztési forrást. A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsa a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok

TOVÁBB OLVASOM »
támogatás
zöldenergia

Támogatás: energiatárolói kapacitásnak

Pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást A jövő a zöldenergiáé. A kormány pályázati támogatás programjaiban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
KKV

566 KKV részesül támogatásban

Czomba Sándor: 566 KKV részesül kapacitásbővítő támogatásban A KKV-kat (mikro-, kis- és közepes vállalkozások) célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program

TOVÁBB OLVASOM »
ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »