HÍREK

Sikeres a Baross Gábor hitelprogram

NGM: továbbra is óriási siker a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

További 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig meghosszabbítják a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében döntött erről a kormány 2023 végén. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken közölte az MTI-vel.

Kiemelték, ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára. Ez az ország eddigi legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik.

A kormány döntésének köszönhetően 2024. január 15-től nyújthatják be kérelmeiket az újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékeire az alábbi iparágakban:

  • autóipar,
  • élelmiszeripar,
  • gyógyszergyártás
  • építőipar,
  • logisztika,
  • illetve a turizmus-vendéglátás,
  • a telekommunikációs szektorok
  • a zöld ipari átállás hazai szereplői.

A hitelprogram keretében a kormány rendkívül kedvező finanszírozást biztosít a vállalkozások számára. Így a gazdasági szereplők 10 éves futamidejű hitel- és 5 éves futamidejű lízing termékekhez férhetnek hozzá. Ennek kamata forintban 5, euróban pedig akár 3 százalék is lehet.

A 200 milliárd forintnyi többletforrással újraindított, a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékek iránt ismét rendkívüli érdeklődés mutatkozik.

Ismertették, hogy a kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 darab új hitelkérelmet nyújtottak be a vállalatok, mintegy 122 milliárd forint értékben. A fokozott aktivitás rámutat, hogy a hazai gazdaság forrásigénye továbbra is magas. Így a hitelprogram érdemben járul hozzá a növekedés helyreállításához, új beruházások és fenntarthatósági-, energiahatékonysági célú fejlesztések megvalósításához.

A cél a gazdasági növekedés elősegítése a húzóiparágak támogatásával

Hangsúlyozták, a kormány célja, hogy a hitelprogramon keresztül segítse a hazai gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakban tevékenykedő vállalatok megerősödését. A hitelprogram forrásai, a nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva az alábbiakra használható fel:

  • a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra,
  • a magyar vállalatok külföldi kifektetéseire,
  • továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására.

A kormány célja, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is ez utóbbi cél eléréséhez járul hozzá. A 2023-ban elindított hitelprogram tavalyi, 1000 milliárd forintos keretét a vállalkozások teljes egészében lekötötték. A folyósított összeg pedig megközelíti a 800 milliárd forintot – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#Baross #Gábor #hitelprogram #vállalkozás #újraiparosítás

Baross

Forrás: MTI

program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »