HÍREK

A logisztika,mobilitás kulcsfontosságú

Lázár János: a logisztika és a mobilitás kulcsfontosságú Magyarország számára

A világban zajló változások nemcsak nehézséget, gazdasági kihívást jelentenek, hanem lehetőséget is teremtenek. A logisztika és a mobilitás kulcsfontosságú Magyarország számára – mondta az építési és közlekedési miniszter a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség nemzetközi konferenciáján.

Az ország geopolitikai pozíciója jelentősen felértékelődött, ezzel a logisztikai előnnyel élve Magyarországnak kell az áteresztő zsilip szerepét beöltenie nyugat és kelet között. Emelte ki Lázár János.

A miniszter stratégiai feladatnak nevezte, hogy Magyarország a 21. század autóipari kihívásaira válaszolni képes ipari központ legyen. Ezért fordítják az elektromobilitás felé a magyar autóipari kapacitásokat, ugyanakkor emellett a jövő új iparágai felé is nyitni kell, így a kormány fontosnak tartja a hidrogénszövetséggel való együttműködést.

Magyarország csak akkor tud erős autóipari bázis maradni, ha a legmodernebb technológiák felé nyit, ez jelenthet versenyképességi előnyt.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó szakterületeken az energia világában történt változások kardinális jelentőségűek. Minden fejlesztésnek, technológiai innovációnak komoly tétje van a hétköznapokra nézve – mutatott rá.

“Ha azt akarjuk, hogy Magyarországon keresztül menjen a személy- és áruforgalom keletről-nyugatra, ahhoz megfelelő infrastruktúra és járműpark szükséges, ezért az erőforrásainkat erre is szeretnénk felhasználni”.

A MÁV csoport fejlesztési tervei

Lázár János felidézte: a MÁV-Volán csoport 6500 milliárd forintos, tízéves fejlesztési tervét terjesztették a kormány elé.

Lepsényi István, a MÁV igazgatóságának elnöke, egyben a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke célul tűzte ki, hogy három éven belül megjelenjenek hidrogénhajtású vonatok a vasúttársaságnál és hidrogénhajtású autóbuszok a Volánnál.

A MÁV járművei harminc év fölöttiek, és a Volán-csoport is folyamatos megújításra szorul annak érdekében, hogy átlagosan nyolcéves járműparkot tudjon fenntartani. Biztos, hogy járműveket fog vásárolni a vállalatcsoport a következő években, de nem mindegy, hogy milyen technológiával – emelte ki.

A kormány nyitott minden, az új típusú energiaforrások felhasználásával kapcsolatos párbeszédre. Ami segíti, hogy a magyar állam bevonhassa az alternatív energiaforrásokat az ország közlekedési és logisztikai rendszerének megszervezésébe.

A MOL fejlesztési tervei

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség kétnapos, Hydrogen Open 2024 nemzetközi konferenciájának a budapesti Mol Campus ad otthont. A Mol kiemelt célja, hogy felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet a kelet-közép-európai régióban. Ezt a rendezvényt megnyitó beszédében Szabó Gabriel, a Mol csoportszintű downstream ügyvezető igazgatója elmondta. Ebben a hidrogénnek is kiemelt szerepet szán. A zöld hidrogén segítségével akár a harmadával is csökkenthetik finomítóik károsanyag-kibocsátását – jelezte.

Ha az energetikai vállalatok, autóipari szakemberek és a döntéshozók hatékonyan tudnak együttműködni, a hidrogénnek jelentős szerepe lehet a mobilitás jövőjében.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#logisztika #mobilitás #hidrogén #autóipar #MÁV #Volán #MOL

logisztika

Forrás: www.mti.hu 

logisztika

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatás
fogalkoztatás

150 Mrd Ft-os foglalkoztatási program

Czomba Sándor: 150 milliárd forintos foglalkoztatási program kezdődik. Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos foglalkoztatási támogatási rendszer. Mondta a foglalkoztatáspolitikáért

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP Plusz: 800-850 Mrd Ft-os keret

KTM: a GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forint keretre jelenik meg felhívás a vállalkozások számára. A 2021-2027-es időszakra  szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

KSH: Mezőgazdasági összeírást kezd

Mezőgazdasági összeírást kezd a KSH. Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május

TOVÁBB OLVASOM »
termelés
ipari termelés

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent. 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV

A kamatstop megvédte a kkv-kat

NGM-államtitkár: a kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. Az intézkedés kivezetése sem

TOVÁBB OLVASOM »