HÍREK

2024 a gazdaság újraindításának éve

PM: az idei évnek a gazdaság újraindításáról kell szólnia

Az idei évnek a gazdaság újraindításáról kell szólnia. A GDP 3,6 százalékos növekedésével Magyarország az európai élmezőnybe kerülhet, 2025-től pedig 4 százalékkal bővülhet a kibocsátás. Szőcs Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára mondta az ötödik évindító kkv-csúcstalálkozón hétfőn Budapesten.

A magyar gazdaság 2023 harmadik negyedévében túljutott a recesszión, negyedéves viszonylatban 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság. Ugyanakkor éves szinten várhatóan 0,4 százalékkal csökken a kibocsátás – fogalmazott.

Elmondta, hogy a GDP adatok mellett a kiskereskedelmi adatok is trendfordulót jeleznek.
A 2020 utáni években a koronavírus-világjárvány, az orosz-ukrán háború, a geopolitikai feszültségek és az energiaválság okozott elhúzódó válságot. Ezeket a kormány számos intézkedéssel igyekezett mérsékelni – hangsúlyozta.

Intézkedéseik az energiaköltség kompenzációjára, illetve az energiahatékonysági rendszerek fejlesztésére nyújtott támogatások, valamint a Széchenyi kártya és a Baross Gábor program. Hozzátette, hogy a kormány kiterjesztette a kamatstopot, illetve önkéntes hitelplafont is vállaltak a bankok.

Szőcs Gábor hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézkedéseknek már érezhető a pozitív hatása. A munkaerőpiac feszített, 4,8 millióhoz közelít a foglalkoztatottak létszáma, alacsony munkanélküliség mellett.

A kormány várakozása szerint az éves átlagos infláció 2024-ben 5,2 százalékra csökkenhet. A fogyasztói árindex további mérséklődésével a monetáris politika mozgástere növekedhet. Ezzel csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok és nőhet a cégek beruházási aktivitása, amely kulcsfontosságú a fenntartható gazdasági növekedéshez – mondta.

Tavaly az országba rekordnagyságú, 13 milliárd euró értékű külföldi működőtőke (FDI) áramlott. A szektor számára is fontos, hogy beszállítóként, akár Tier-1, akár Tier-2-es szinten bekapcsolódjanak ezekbe az ellátási láncokba – fogalmazott.

A kkv szerepe rendkívül fontos

A kkv-szektor gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatban 2022-es adatokat ismertetve elmondta, a Magyarországon működő cégek 99 százaléka, mintegy 975 ezer vállalkozás mikro, vagy kis- és közepes cég.

A mikrocégek a teljes foglalkoztatottság 40,2 százalékát, a kisvállalkozások 16,4 százalékát, a középvállalkozások pedig 10,8 százalékát adták 2022-ben. A szektor hozzájárulása a nemzetgazdasági árbevételhez 35,4 százalék, a hozzáadott értékhez 43,9 százalék volt 2022-ben. Ez 19-19 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A szektor az összes beruházás mintegy harmadát (31,4 százalék) adta és az export hozzájárulás értéke 8021 milliárd forint volt. Ez 2021-hez képest 15-15 százalékos növekedés.

Az idén a Pénzügyminisztérium kapta a KKVHÁZ által alapított KKVBARÁT HIVATAL díjat. Gondos Judit, a PM közigazgatási államtitkára vette át. Tavaly a Nemzeti Vám-és Adóhivatal részesült az elismerésben.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#gazdaság #beruházás #Baross_Gábor_Hitelprogram #Széchenyi_kártya #vállalkozás #KKV

gazdaság

Forrás: MTI

ipar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt 2023. decemberben az export volumene 8,4,

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

AM: kertészeti növénytermesztés

AM: a jövőben is számíthat támogatásra a kertészeti növénytermesztés Az Agrárminisztérium (AM) a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek

TOVÁBB OLVASOM »
beruházás
beruházás

Csökkentek a beruházások 3,0%-kal

2023 IV. negyedévében 3,0%-kal csökkentek a beruházások A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0%-kal csökkent, a III. negyedévhez képest

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
agrártámogatás

2024-ben támogatják a magyar gazdákat

Nagy István: a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. A kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő,

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP plusz program harmadik szakasz

Hankó Balázs: a GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató

TOVÁBB OLVASOM »
ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »