HÍREK

Családi cégek: nem teljesen optimisták

A családi cégek a gazdaság bővülését kedvezőbben, a sajátjukét kedvezőtlenebbül látják

A magyar családi cégek a gazdaság alakulását tekintve derűlátóbbak, egyéves időtávon többen várnak javulást, mint visszaesést. Ugyanakkor kisebb árbevétel-növekedést és nagyobb profitcsökkenést valószínűsítenek 2024-ben saját gazdálkodásukban, mint  negyedévvel korábban – közölte a K&H szerdán az MTI-vel.

Ezt mutatja tájékoztatásuk szerint a 2 milliárd forint éves árbevétel feletti 81 családi vállalat megkérdezésén alapuló K&H-index. A 2023 negyedik negyedévi indexérték 0 pont lett, ami enyhe visszaesés az előző negyedévi 3 ponthoz képest.

A változás mögött az áll, hogy a saját cégük kilátásait mutató vállalati részindex 8 pontról 2 pontra csökkent. Ezzel szemben a makro részindex mínusz 10 pontról mínusz 4 pontra javult az előző negyedévhez képest – írták a közleményben.

A felmérés szerint a családi vállalatok átlagosan bevételük 0,2 százalékos növekedésre számítanak a következő egy évben. Ez jelentős visszalépés az előző negyedévi 1,5 százalékhoz képest, és átlagosan 1,6 százalékos veszteséget várnak az idén. Ezzel dupláját a korábbi 0,8 százalékos várakozásuknak.

Hozzátették, a kedvezőtlen várt pénzügyi eredmények a foglalkoztatási és beruházási szándékra is hatással vannak. A szektorban csekély mértékű, átlagosan 0,4 százalékos létszámbővítés várható, és kismértékben a beruházást tervezők aránya is csökkent, 39-ről 35 százalékra.

A makrogazdaságban a vállalatok 38 százaléka a jelenlegi ütemnél nagyobb növekedésre számít. 62 százalékról 35 százalékra csökkent a gazdasági lassulására számítók aránya 2024-re.

Hároméves időtávon a javulásra és stagnálásra számítók aránya a korábbi 40 és 42 százalékról 45, és 48 százalékra nőtt. Gazdasági visszaesést ezen az időtávon mindössze a vállalatok 7 százaléka valószínűsít az előző negyedévi 18 százalékhoz képest – közölte a K&H.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#családi #cégek #KH #bizalmi_index #gazdaság #növekedés

családi

Forrás: MTI

magyar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »