HÍREK

Kissé csökkent a munkaerő mobilitása

Kissé csökkent a munkaerő mobilitása Magyarországon

    A munkavállalók (munkaerő) 46 százaléka lenne hajlandó elköltözni a lakóhelyéről munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint. Ez kevesebb a tavalyi 53 százaléknál, de 3 százalékponttal magasabb a két éve mértnél. Erről tájékoztatta az MTI-t a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég hétfőn.

A Trenkwalder harmadik mobilitási indexében mintegy 5300 munkavállaló válaszait dolgozták fel.

A legnagyobb a költözési hajlandóság a dél-nyugati vármegyékben, a mobilitási index Baranyában 61 százalék, míg Somogyban 60 százalék. Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyében egyaránt 55 százalék a mutató.

A költözés mellett döntők 89 százaléka a jobb megélhetés miatt váltana, de 53 százalékban jelölték meg indokként erre a stabilabb jövőt, 43 százalékban a több munkalehetőséget.

A felmérés szerint komoly változás, hogy megnőtt a külföldre távozni készülők aránya. Tavaly a munkával kapcsolatos költözést tervezők 66 százaléka még az országhatárokon belüli célpontot jelölt meg. Idén ez az arány 52 százalékra csökkent, ez az összes megkérdezett 24 százalékát teszi ki – írták.

A tavalyi felméréshez hasonlóan, az országon belül költözők legmagasabb arányban Pest megyét, Budapestet, illetve Győr-Moson-Sopron megyét jelölték meg kívánt célként.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint jelentős kockázatokat jelent a regionális munkaerőpiacokra, hogy a költözést tervező munkavállalók 31 százaléka ezt a lépését két éven belül kívánja megtenni.

A helyi viszonyok élhetősége

A Trenkwalder a kutatásban felmérte, hogy a munkavállalók mennyire tartják élhetőnek a helyi viszonyokat. A mobilitási index 2021-es kezdete óta a mutató folyamatosan csökken. A 10-es skálán az országos érték a 2022-es 5,9 pontról 5,4 pontra esett 2023-ra.

A legnagyobb elégedettséget Budapesten (6,6 pont) és Győr-Moson-Sopron vármegyében mérték (6,5 pont), a legkisebb elégedettségi indexe Csongrád-Csanád, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének volt (4,5-4,5 pont).

A munkavállalók többsége úgy ítélte meg idén, hogy nehezebbé vált az elhelyezkedés. Az ezzel kapcsolatos értékelésük 6,0-ról 4,9 pontra esett vissza egy év alatt. A megkérdezettek 51 százaléka szerint nincs elegendő betölthető munkahely a környezetükben, ez az érték 17 százalékponttal magasabb a tavalyinál.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#munkaerő #mobilitás #munkaerőpiac

munkaerő

Forrás: MTI

 

MBH

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »