HÍREK

A gyógyszeripar kitörési ágazat

A gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részt vett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökségi ülésén. Áttekintették a gyógyszeripar nemzetgazdasági jelentőségét és lehetőségeit – tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-t csütörtökön.

A tárca közleménye szerint előadásában a miniszter kiemelte, hogy 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve. A gazdaság visszapattanásához a munkaerő-tartalék kihasználásával növelni kell a foglalkoztatottságot. Fel kell oldani az óvatossági motívumot, tovább kell növelni a fogyasztást és a beruházásokat. Ezen túlmutatóan fejleszteni kell a kiemelt ágazatokat és tovább kell növelni az aktivitást. Példaként a hadiipar, a logisztika, az autóipar, az infokommunikáció és az élelmiszeripar területeit hozta.

Nagy Márton hangsúlyozta, ezek közé tartozik a magyar gyógyszeripar is. Az iparág gazdasági ökoszisztémaként képes arra, hogy a multiplikatív hatásoknak köszönhetően érdemben járuljon hozzá a gazdaság fejlődéséhez.

A kormány célja, hogy tovább erősítse Magyarország szuverenitását és válságállóságát, így önállóvá váljon az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközökből. Továbbá 15-ről 30%-ra emelje a magyar termékek arányát az egészségügyben, a kutatás-fejlesztési teljesítmény érdemi fokozása mellett.

A kormány elkötelezett a magyar gyógyszeripar hosszú távú és fenntartható versenyképességének és teljesítményének növelése mellett. Így az adatvezérelt egészségügy kialakítása érdemben segíti az ágazat beruházásait. Ennek érdekében a kormány többek között lehetővé tette, hogy a gyógyszerforgalmazók beruházásaik értékével jelentősen csökkenthessék extraprofitadó kötelezettségüket.

Nagy Márton kiemelte, hogy a gyógyszergyártási ágazat közel 32 ezer embert alkalmaz. A termelés folyó értéken meghaladja az 1200 milliárd forintot, miközben az exportértékesítés aránya 87%-ot ér el. Az adatok az ágazat versenyképességét jelzik, a magyar gyógyszerek jó minőségűek és keresettek külföldön is.

Jelentős a szektor K+F teljesítménye

A versenyképesség szempontjából különösen fontos, hogy jelentős a szektor K+F teljesítménye. A foglalkoztatottak 15%-a ilyen munkakörben dolgozik, ráadásul az ágazat a hazai összes K+F ráfordítás 30%-át adja. Ennek is köszönhető, hogy a gyógyszeriparban magas a hozzáadott érték, munkavállalónként meghaladja a 30 millió forintot.

A tárcavezető hozzátette, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is jól teljesít a gyógyszeripar. A gyártás termelési értéke az év első 8 hónapjában 14%-kal emelkedett – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#gyógszeripar #gyógyszergyártás #MAGYOSZ #GFM #K+F

gyógyszeripar

Forrás: MTI

elektromos

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt 2023. decemberben az export volumene 8,4,

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

AM: kertészeti növénytermesztés

AM: a jövőben is számíthat támogatásra a kertészeti növénytermesztés Az Agrárminisztérium (AM) a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek

TOVÁBB OLVASOM »
beruházás
beruházás

Csökkentek a beruházások 3,0%-kal

2023 IV. negyedévében 3,0%-kal csökkentek a beruházások A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0%-kal csökkent, a III. negyedévhez képest

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
agrártámogatás

2024-ben támogatják a magyar gazdákat

Nagy István: a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. A kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő,

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP plusz program harmadik szakasz

Hankó Balázs: a GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató

TOVÁBB OLVASOM »
ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »