HÍREK

Elfogadták az ESG törvényt

A Parlament elfogadta a magyarországi ESG törvényt

Az Országgyűlés december 12-én elfogadta a fenntartható finanszírozást és egységes vállalati felelősségvállalást támogató ESG törvényt, mely 2024. január 1-jén lép hatályba. Az új törvény célja a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati társadalmi felelősségvállalás előmozdítása, figyelembe véve a környezettudatosságot.

A jogszabályi megfelelés a legtöbb esetben teljesen újfajta adatgyűjtést jelent a nagyvállalat számára, ráadásul ezt majd auditálni kell. A felkészülésre 1000 hazai nagyvállalat esetében 12 hónap áll csak rendelkezésre, ezért a sikeres megfelelés érdekében a vállalatoknak javasoljuk minél hamarabb elkezdeni a felkészülést.

Novemberben  Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár elmondta, hogy az EU-s szabályoknak megfelelően a hazai ESG törvényjavaslat a szabályozói környezet tudatos alakításával egyértelmű felhasználói utat teremt a vállalatoknak az ESG adatszolgáltatás során.

Létrehoznak egy ESG Akkreditációs Bizottságot és Nemzeti ESG Tanácsot, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát. Ez felügyeli a vállalkozások ESG célú átvilágítási kötelezettségeinek teljesítését és az ESG adatszolgáltatási folyamatok átláthatóságát, valamint közzéteszi a benyújtott ESG-beszámolókat.

Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az új törvény hatálya 2024. január 1-jétől kiterjed Magyarország területén székhellyel rendelkező, közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónak minősülő nagyvállalkozásokra. Míg a hazai nagyvállalkozásokra 2025. január 1-jétől lép hatályba (nagyvállalatnak minősül, ahol 3 kritériumból 2 meghaladja a minimum értéket: 250 alkalmazott, 20 milliárd Ft árbevétel, 10 milliárd Ft mérlegfőösszeg).

Az előírt feladatok

A fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettség és ESG beszámolási kötelezettség értelmében a jogszabály által érintett vállalatoknak vizsgálniuk kell a beszállítói láncukat. Ez mellett fel kell mérni bizonyos emberi jogi és környezeti kockázatokat. Ez azt jelenti, hogy bizonyos felelősséget kell vállalni a vállalat közvetlen működési hatókörén túli vállalatok működésében is.

Kockázatelemzést kell készíteni arról, hogy a beszállítók mennyire kitettek az említett társadalmi, környezeti kockázatnak, megfelelő korrekciós intézkedéseket kell hozni. Panaszkezelési rendszert is működtetni kell, vagyis a vállalat feladata a beszállítóikkal szemben megfogalmazott emberi jogi, bizonyos környezeti panaszok esetén azok kivizsgálása.

Minderről évente kötelező lesz nyilvános jelentést készíteni az évzárást követő 6 hónapon belül. Az adatszolgáltatás teljesítését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága ellenőrizni fogja. A vállalkozásokat pénzbírsággal sújthatja, ha elmulasztják az ESG beszámoló elkészítését.

A törvény az Európai Uniós kötelező fenntarthatósági riportálási jelentéstétel hazai jogszabályi környezetbe ültetéséről is rendelkezik. A fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive) értelmében minden nagyvállalatnak és tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozásnak kötelező fenntarthatósági jelentést készítenie.

A jelentéstételre az EU külön szabványt alakított ki (European Sustainability Riporting Standard – ESRS). Ez alapján kell a vállalatok környezeti, társadalmi, irányítási fenntarthatóságáról riportálni.

A jelentést a pénzügyi beszámolóval egyidőben kell elkészíteni és nyilvánosságra hozni, vagyis a vállalat tevékenysége összevethető lesz versenytársaival. A törvény továbbá előírja, hogy a jelentésről a jogszabály által kijelölt könyvvizsgáló adjon véleményt, hasonlóan az éves beszámolóhoz. Az első auditált jelentést a közérdeklődésre számot tartó vállalatoknak 2024-as üzleti év után 2025-ben kell nyilvánosan közzétenni. A nagyvállalatok esetében 2025-ös pénzügyi évről kell 2026-ban jelentetni.

A szűk határidő miatt javasolt mielőbb elkezdeni a felkészülést

A jogszabályi megfelelés a legtöbb esetben teljesen újfajta adatgyűjtést jelent a nagyvállalatok számára, ráadásul ezt majd auditálni is kell. A felkészülésre 1000 hazai nagyvállalat esetében 12 hónap áll csak rendelkezésre, ezért a sikeres megfelelés érdekében a vállalatoknak javasoljuk minél hamarabb elkezdeni a felkészülést.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#ESG #fenntarthatóság #nagyvállalatok #Parlament #törvény

ESG

Forrás: BDO 

ESG

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »