HÍREK

MBH: az energiaár a legnagyobb kihívás

MBH Bank: az energiaárak változása jelenti a legnagyobb kihívást a kis cégek számára

Továbbra is az energia- és alapanyagárak változása, illetve a turbulens gazdasági környezet jelenti a legnagyobb kihívást a magyar mikro- és kisvállalkozásoknak. Az MBH Bank közölte reprezentatív felmérése alapján csütörtökön az MTI-vel.

A kutatásból kiderül, hogy az inflációs nyomás enyhült tavalyhoz képest. Idén a vállalatok közel felének (49%-ának) jelentősen, 39%-nak pedig kismértékben nehezítette meg az infláció a működését. Egy éve még a cégek 61%-a nyilatkozott úgy, hogy az infláció miatt nehéz helyzetbe került a vállalkozása.

A legkisebb cégek számára a legnagyobb kihívást továbbra is a magas energiaárak jelentik. A vállalkozások 27%-a ezt jelölte meg első helyen a tavalyi 24% után. A bizonytalan gazdasági környezetet 17% tette az első helyre, míg 2022-ben 18%. A cégek 15%-ának az alapanyagárak növekedése jelentette a legfőbb kihívást, az egy évvel korábbi 20% után.

Az előző évhez képest 17%-kal többen (42%) jelölték meg, hogy új piacok nyitásában vagy üzleti bővítésben gondolkodnak. 23%-ról 38%-ra emelkedett azon cégek aránya, amelyek a működési költségeik csökkentésével igyekeztek ellensúlyozni az infláció okozta negatív hatásokat.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az áremelés, illetve az ügyfélkör szélesítése a magas árszint megtartása mellett már kevésbé jellemző vagy lehetséges megoldás, mint 2022-ben.

A költségcsökkentés egyik lehetséges eszköze a digitális átállás

Az MBH felméréséből kiderül, hogy a költségcsökkentés egyik lehetséges eszköze a digitális átállás. A vállalkozók egyre nagyobb arányban használnak digitális csatornákat. A megkérdezettek háromnegyede (77%) igénybe vesz elektronikus banki szolgáltatást, az előző évi 55% után. A cégek több mint a fele (54%) használ elektronikus számlázó programot, ami 7%-os éves növekedés.

“A kutatási eredmények megerősítettek minket abban, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt érdemelnek azok a digitális megoldások, melyek túlmutatnak a hagyományos banki szolgáltatásokon”- idézte a közlemény Illés Zoltánt, az MBH Bank mikro- és kisvállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatóját.

Az MHB Bank novemberben készült reprezentatív, országos felmérésében 1419 mikro- és kisvállalkozó vett részt.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#MBH #kisvállalkozás #energiaár #bővülés #digitális_átállás

MBH

Forrás: MTI

magyar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt 2023. decemberben az export volumene 8,4,

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

AM: kertészeti növénytermesztés

AM: a jövőben is számíthat támogatásra a kertészeti növénytermesztés Az Agrárminisztérium (AM) a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek

TOVÁBB OLVASOM »
beruházás
beruházás

Csökkentek a beruházások 3,0%-kal

2023 IV. negyedévében 3,0%-kal csökkentek a beruházások A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0%-kal csökkent, a III. negyedévhez képest

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
agrártámogatás

2024-ben támogatják a magyar gazdákat

Nagy István: a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. A kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő,

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP plusz program harmadik szakasz

Hankó Balázs: a GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató

TOVÁBB OLVASOM »
ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »