HÍREK

Bővült a mezőgazdaság kibocsátása

6,5%-kal bővült a mezőgazdaság kibocsátása

2023-ban a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5%-kal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez a teljes termelési volumen 25%-os emelkedése járult hozzá. Az ágazat teljes kibocsátási árszínvonala 15%-kal csökkent. A növénytermesztés volumene 44%-kal nagyobb, az állattenyésztésé 0,5%-kal kisebb volt. Az egyes szántóföldi növények rekordmagas volumennövekedése az előző év alacsony bázisával hozható összefüggésbe.

2023-ban az előző évhez képest:

  • A növénytermesztés termelési volumene 44%-kal nőtt az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 64, ezen belül a kukoricáé 121, a rozsé 63, a zabé 62, az árpáé 42 és a búzáé 36%-kal növekedett. Nagyobb lett a repce termésmennyisége 16, a napraforgóé 56%-kal. A fehérjenövényeké, a cukorrépáé és a dohányé szintén nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 44%-kal gyarapodott.
  • A takarmánynövények volumene 24, a kertészeti termékeké 14, a burgonyáé 9,6%-kal nőtt. Mérséklődött a gyümölcsfélék volumene 0,3%-kal, ezen belül az alma termésmennyisége 39%-kal nőtt, a baracké 40%-kal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a szőlő volumene változatlan maradt.
  • Az állattenyésztés teljes termelési volumene 0,5%-kal mérséklődött. Nőtt az élő állatok termelése 0,6%-kal, az állati termékeké 2,7%-kal csökkent.
  • mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 6,5%-kal, termelési volumene – az árak 15%-os csökkenése mellett – 25%-kal bővült.
  • folyó termelőfelhasználás volumene 1,5%-kal mérséklődött, ára összességében 1,7%-kal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül a műtrágya volumene 10, a növényvédő szeré 8,0 a takarmányoké 1,0%-kal csökkent, a többi ráfordítás enyhén növekedett vagy változatlan maradt.
  • bruttó hozzáadott érték 19, volumene 79%-kal bővült. Csökkent a mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 4,1%-kal. A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 13%-kal növekedett.
  • A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 5,5%-kal lett nagyobb az előző évhez képest.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#mezőgazdaság #termelés #volumen #növénytermesztés #állattenyésztés

mezőgazdaság

Forrás: www.ksh.hu 

szélerőmű

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14%-kal nőtt 2023. decemberben az export volumene 8,4,

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

AM: kertészeti növénytermesztés

AM: a jövőben is számíthat támogatásra a kertészeti növénytermesztés Az Agrárminisztérium (AM) a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek

TOVÁBB OLVASOM »
beruházás
beruházás

Csökkentek a beruházások 3,0%-kal

2023 IV. negyedévében 3,0%-kal csökkentek a beruházások A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0%-kal csökkent, a III. negyedévhez képest

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
agrártámogatás

2024-ben támogatják a magyar gazdákat

Nagy István: a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. A kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő,

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP plusz program harmadik szakasz

Hankó Balázs: a GINOP plusz program munkahelyi képzés harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató

TOVÁBB OLVASOM »
ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »