HÍREK

Bővült a mezőgazdaság kibocsátása

6,5%-kal bővült a mezőgazdaság kibocsátása

2023-ban a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5%-kal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez a teljes termelési volumen 25%-os emelkedése járult hozzá. Az ágazat teljes kibocsátási árszínvonala 15%-kal csökkent. A növénytermesztés volumene 44%-kal nagyobb, az állattenyésztésé 0,5%-kal kisebb volt. Az egyes szántóföldi növények rekordmagas volumennövekedése az előző év alacsony bázisával hozható összefüggésbe.

2023-ban az előző évhez képest:

  • A növénytermesztés termelési volumene 44%-kal nőtt az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 64, ezen belül a kukoricáé 121, a rozsé 63, a zabé 62, az árpáé 42 és a búzáé 36%-kal növekedett. Nagyobb lett a repce termésmennyisége 16, a napraforgóé 56%-kal. A fehérjenövényeké, a cukorrépáé és a dohányé szintén nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 44%-kal gyarapodott.
  • A takarmánynövények volumene 24, a kertészeti termékeké 14, a burgonyáé 9,6%-kal nőtt. Mérséklődött a gyümölcsfélék volumene 0,3%-kal, ezen belül az alma termésmennyisége 39%-kal nőtt, a baracké 40%-kal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a szőlő volumene változatlan maradt.
  • Az állattenyésztés teljes termelési volumene 0,5%-kal mérséklődött. Nőtt az élő állatok termelése 0,6%-kal, az állati termékeké 2,7%-kal csökkent.
  • mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 6,5%-kal, termelési volumene – az árak 15%-os csökkenése mellett – 25%-kal bővült.
  • folyó termelőfelhasználás volumene 1,5%-kal mérséklődött, ára összességében 1,7%-kal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül a műtrágya volumene 10, a növényvédő szeré 8,0 a takarmányoké 1,0%-kal csökkent, a többi ráfordítás enyhén növekedett vagy változatlan maradt.
  • bruttó hozzáadott érték 19, volumene 79%-kal bővült. Csökkent a mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 4,1%-kal. A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 13%-kal növekedett.
  • A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 5,5%-kal lett nagyobb az előző évhez képest.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#mezőgazdaság #termelés #volumen #növénytermesztés #állattenyésztés

mezőgazdaság

Forrás: www.ksh.hu 

szélerőmű

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KH
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
NGM
gazdasági növekedés

NGM: magyar gazdaság növelése

NGM: a magyar gazdasági növekedésbe forgatunk minden fejlesztési forrást. A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsa a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok

TOVÁBB OLVASOM »
támogatás
zöldenergia

Támogatás: energiatárolói kapacitásnak

Pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást A jövő a zöldenergiáé. A kormány pályázati támogatás programjaiban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
KKV

566 KKV részesül támogatásban

Czomba Sándor: 566 KKV részesül kapacitásbővítő támogatásban A KKV-kat (mikro-, kis- és közepes vállalkozások) célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program

TOVÁBB OLVASOM »
ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »