HÍREK

MBH: javulhat az élelmiszer-gazdaság

MBH: a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Idén az első fél évében tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai. Az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot – közölte az MBH Bank szerdán az MTI-vel.

Az MBH AgrárTrend Index – a bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának negyedévente közzétett elemzése – szerint az élelmiszer-infláció őszre 10% körülire mérséklődött. Abban bíznak, hogy a reálbérek újbóli erősödése mellett a bolti termékek iránti kereslet is javulni fog. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom ugyanis még elmarad a megszokottól.

A közlemény idézte Hollósi Dávidot, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatóját, aki szerint 2024 átmeneti év lesz az agráriumban. Egy év nem elég a kilábalásra, a részben az orosz-ukrán háború miatt sérült ellátási láncok 2025-re állhatnak helyre. Addigra tovább erősödhetnek a reálbérek, és érdemben növekedhet a fogyasztás is – fejtette ki.

Az elemzésben szerint a tavalyi nagy aszály után idén összességében kedvező volt az időjárás a szántóföldi ágazatok számára. Ezek helyzetét azonban nagyban befolyásolják az alacsony értékesítési árak és a korábbinál rosszabb jövedelmezőség.

Növénytermesztés

Idén a kukorica lehet talán az egyetlen jól jövedelmező kultúra. Annak ellenére is, hogy a 2022-es szárazság nyomán 2023-ban sokkal kisebb területen vetették. Emiatt az össztermés a historikus átlagtól jóval elmaradó 5,6 millió tonnára zsugorodott. A termésátlag azonban hektáronként 8 tonna felett alakult, ami legutóbb 2019-2020-ban volt ilyen magas.

Hozzátették, hogy a búzatermésnek csak 20 százaléka lett malmi minőségű, szemben a megszokott 50-60 százalékkal. Ezáltal alacsonyabb az a mennyiség, amelyet a malomipar, a tésztagyártás fel tud használni.

További ágazatok

Közölték, hogy bár az élelmiszer-feldolgozók mind a hazai, mind az exportértékesítésben csökkenést tapasztalhatnak, az állattartók és -tenyésztők mégis nyertesei lehetnek a jövedelem-átrendeződésnek rövid és középtávon is.

Az állattartók és -tenyésztők helyzetéről az MBH Bank elemzői megjegyezték, hogy az elmúlt 10-15 évben nehezített pályán kellett hatékonyan működniük, ami a szereplők jelentős részének sikerült is. Megtanultak hatékonyan termelni, ezáltal kedvező viszonyok mellett nagyobb profit keletkezik náluk.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#MBH #mezőgazdaság #élelmiszer #gazdaság

MBH

Forrás: MTI

MBH

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KH
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
NGM
gazdasági növekedés

NGM: magyar gazdaság növelése

NGM: a magyar gazdasági növekedésbe forgatunk minden fejlesztési forrást. A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsa a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok

TOVÁBB OLVASOM »
támogatás
zöldenergia

Támogatás: energiatárolói kapacitásnak

Pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást A jövő a zöldenergiáé. A kormány pályázati támogatás programjaiban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
KKV

566 KKV részesül támogatásban

Czomba Sándor: 566 KKV részesül kapacitásbővítő támogatásban A KKV-kat (mikro-, kis- és közepes vállalkozások) célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program

TOVÁBB OLVASOM »
ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »