HÍREK

KSH: nőtt a gazdaság teljesítménye

KSH: 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében 0,9%-kal nőtt az előző negyedévhez mérten – erősítette meg második becslésével a KSH. A KSH becslése szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján készült.

A gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3%-kal csökkent. A nyers adatok szerint a csökkenés 0,4%.

2023 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye 1,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés a nyers, valamint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint is ugyanolyan volt.

A változás iparáganként

Az ipar teljesítménye 5,4%-kal, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben az élelmiszeripar, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar járult hozzá a csökkenéshez. A közúti járművek gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését.

Jelentősen hozzájárult az ipar teljesítményének csökkenéséhez az energiaipar is. Az építőipar hozzáadott értéke 1,6%-kal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, a mezőgazdaságé viszont 88,2%-kal meghaladta az előző év azonos időszaki alacsony bázist.

A szolgáltatások változása

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,1%-kal csökkent. A legnagyobb növekedés (8,8%) a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban történt. Az információ, kommunikáció ág teljesítménye 2,1%-kal, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 0,8%-kal, az oktatásé 0,5%-kal nőtt. Az ingatlanügyletek hozzáadott értéke 1,0%-kal, a művészet, szabadidő, egyéb szolgáltatásoké 1,1%-kal, a pénzügyi, biztosítási tevékenységé 1,3%-kal csökkent.

A közigazgatás hozzáadott értékének volumene 1,9%-kal, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység teljesítménye 6,4%-kal, a szállítás, raktározásé 8,0%-kal, a kereskedelemé pedig 11,6%-kal zsugorodott.

A bruttó hazai termék 2023. harmadik negyedévi, 0,4%-os csökkenéséhez a szolgáltatások 1,7%-kal, az ipar 0,9%-kal, az építőipar 0,1%-kal, a termékadók és -támogatások egyenlege pedig 1,1%-kal járult hozzá. A csökkenést 3,4%-kal fékezte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatásokon belül leginkább (0,3%-kal) a humán-egészségügyi, szociális ellátás mérsékelte a GDP csökkenését.

A fogyasztás változása

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,7%-kal visszaesett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 2,4%-kal csökkent.

A hazai fogyasztási kiadások volumene minden tartósság szerinti csoportban kisebb lett. A nem tartós termékek esetében 5,8%-kal, a féltartós termékeknél 0,9%-kal, a tartós termékeknél 0,2%-kal, míg a szolgáltatások körében 0,4%-kal.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 6,4%-kal, míg a közösségi fogyasztásé 4,4%-kal emelkedett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 8,5%-kal nagyobb lett.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 0,1%-kal mérséklődött.

A beruházások változása

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a harmadik negyedévben 15,1%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene jelentősen csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké emelkedett.

A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban figyelhető meg bővülés, míg a többi területen nagymértékben csökkent a fejlesztések volumene.

A bruttó felhalmozás 15,7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a harmadik negyedévben összességében 5,2 százalékkal kisebb lett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 1 285 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az import volumene nagyobb mértékben (8,7%) csökkent, mint az exporté (3,6%).

A külkereskedelem

A külkereskedelem 80%-át kitevő áruforgalomban a behozatal 9,9%-kal zuhant a kivitel 4,9%-os csökkenése mellett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 1,8%-kal bővült, míg importja 0,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2023. harmadik negyedévi, 0,4%-os csökkenéséhez a bruttó felhalmozás 5,3%-kal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 5,0%-kal, azon belül az árukereskedelem egyenlege 4,6%-kal mérsékelte a gazdasági teljesítmény csökkenését.

Az előző negyedévhez képest a termelési oldalon az ipar teljesítménye 0,6%-kal, az építőiparé 2,7%-kal, a mezőgazdaságé 3,4%-kal nőtt, míg a szolgáltatásoké 0,9%-kal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 1,5%-kal, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,2%-kal, míg a közösségi fogyasztásé 1%-kal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,8%-kal visszaesett. A külkereskedelemben az export és az import volumene összességében stagnált (0,1% és 0%) – közölte a KSH.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#KSH #gazdaság #teljesítmény #növekedés

KSH

Forrás: MTI KSH forrás alapján

Baross Gábor hitelprogram

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »