HÍREK

12,1%-kal csökkent a beruházás

2023 III. negyedévében 12,1%-kal csökkent a beruházás a feldolgozóipari fejlesztések 6,3%-os növekedése mellett

A beruházás volumene 2023. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1%-kal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2%-kal mérséklődött. A beruházás általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A beruházások teljesítményértéke mindössze a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett.

2023 III. negyedévében szezonálisan kiigazítva:

A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévitől 2,2%-kal maradt el. Ezen belül az építési beruházás volumene 2,4%-kal csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásé 0,7%-kal volt több az előző negyedévi szintnél.

2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

A beruházási tevékenység volumene 12,1%-kal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték mintegy 60%-át képviselő építési beruházásoké 22%-kal csökkent, ugyanakkor a 40%-át kitevő gép- és berendezésberuházásoké 6,8%-kal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek 7,8%-os volumennövekedésének tulajdonítható.

A fejlesztések volumene a beruházási teljesítmény 55%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 9,1%-kal csökkent, a beruházások 15%-át realizáló költségvetési szerveknél 10%-kal volt több az egy évvel ezelőtti szintnél, ami elsősorban technikai ok következménye1. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 24%-kal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől.

A változások nemzetgazdasági áganként

A tárgyidőszakban tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenháromban csökkent a beruházás teljesítményértéke. A nemzetgazdasági beruházás csaknem harmadát jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar bővülésének dinamikája az elmúlt negyedévekben lassult; a tárgynegyedévben a fejlesztések 6,3%-kal növekedtek. Ez elsősorban a legnagyobb részarányú villamosberendezés-gyártás beruházási volumenének egyszámjegyű, a korábbi időszakoknál visszafogottabb növekedésével magyarázható. Ezt főként a hosszabb ideje folyamatban lévő nagyszabású projektek fokozatos kifutása okozott.

A második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás beruházási volumene ugyanakkor rendkívül dinamikusan nőtt. Ehhez több hazai járműipari, illetve beszállítói gyár – részben kapacitásbővítő – fejlesztése is hozzájárult. Növekedés jellemezte továbbá a gumi-, műanyag- és építőanyagipar, az elektronikai ipar, valamint a gép, gépi berendezés gyártása alágak fejlesztéseit is. Ezzel szemben több más alágban különböző mértékű mérséklődés volt tapasztalható.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 18%-át megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 29%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A volumenváltozást elsősorban a tárgyidőszaki lakásépítések és -felújítások csökkenése határozta meg.

szállítás, raktározás beruházási volumene az előző negyedévinél némileg mérsékeltebben, 27%-kal csökkent. A kedvezőtlen teljesítmény mögött továbbra is elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések visszaesése állt.

kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 11%-os volumencsökkenés oka többek között az előző év azonos időszakát élénkítő, kiskereskedelemben tevékenykedő vállalkozások beruházási tevékenységének tárgyidőszaki mérséklődése volt.

mezőgazdaság beruházási teljesítménye 21%-kal esett vissza, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók nagymértékben csökkentették az építési, kisebb mértékben az import gépekkel kapcsolatos fejlesztési ráfordításaikat.

közigazgatás nemzetgazdasági ág 9,3%-kal növelte a beruházások volumenét, a központi közigazgatási szervek bővülő fejlesztéseinek következtében.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke és volumenváltozása*

Nemzetgazdasági ág 2023. III. negyedév 2023. I–III. negyedév
folyó áron, milliárd forint volumenváltozás az előző év azonos időszakához, % folyó áron, milliárd forint volumenváltozás az előző év azonos időszakához, %
Összesen 3 781 -12,1 10 215 -10,6
Ebből:*
feldolgozóipar 1 202 6,3 3 304 9,6
ingatlanügyletek 668 -28,9 2 016 -20,2
szállítás, raktározás 465 -27,2 1 144 -21,5
kereskedelem 206 -10,6 571 -7,0
mezőgazdaság 167 -20,8 493 -10,8
közigazgatás 156 9,3 335 -14,1

* Az adott negyedévi beruházási teljesítmény alapján a 6 legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ág adatai.

A nemzetgazdasági beruházás 2023. III. negyedévi, 12,1%-os volumencsökkenését a feldolgozóipar, valamint a közigazgatás (1,7 illetve 0,3 százalékponttal) részben ellensúlyozta. Ugyanakkor az ingatlanügyletek, a szállítás, raktározás, a kereskedelem és a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése (rendre -6,3, -4,0, -0,6, -1,0 százalékponttal) egyaránt hozzájárult az alacsonyabb volumenhez.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#beruházás #vállalkozások #költségvetés #építőipar #feldolgozóipar #gépipar

beruházás

Forrás: KSH

program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KH
K&H

KH: nőhet a cégek árbevétele

KH: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben. A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele. Átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatás
Munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatottak száma

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 márciusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
NGM
gazdasági növekedés

NGM: magyar gazdaság növelése

NGM: a magyar gazdasági növekedésbe forgatunk minden fejlesztési forrást. A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsa a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok

TOVÁBB OLVASOM »
támogatás
zöldenergia

Támogatás: energiatárolói kapacitásnak

Pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást A jövő a zöldenergiáé. A kormány pályázati támogatás programjaiban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat

TOVÁBB OLVASOM »
KKV
KKV

566 KKV részesül támogatásban

Czomba Sándor: 566 KKV részesül kapacitásbővítő támogatásban A KKV-kat (mikro-, kis- és közepes vállalkozások) célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program

TOVÁBB OLVASOM »
ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »