HÍREK

Innováció támogatása startup cégeknek

Kétmilliárd forint állami támogatás innovatív kutatási eredmények piaci hasznosítására startup cégeknek

Hazai egyetemek és kutatóintézetek tudáskapacitására építve születhetnek innovatív termékek és eljárások kétmilliárd forint állami támogatással. A támogatást startup és spin-off vállalkozások vehetik igénybe – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátették: a Gyorsítósáv program elsősorban az egészséges élethez, a zöld átálláshoz vagy a digitalizációhoz kapcsolódó kutatási eredmények piacra viteléhez nyújt vissza nem térítendő támogatást.

Az új Gyorsítósáv pályázaton olyan cégek nyerhetnek támogatást, amelyek felsőoktatási intézményekben vagy állami kutatóintézetekben elért kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik. Ezen felül azok sikeres piacra vitele érdekében a startup vállalkozások további jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak.

A Neumann János Programban meghatározott fókuszterületekhez igazodva előnyt élveznek azok a startup projektek, amelyek az egészséges élethez szükséges megelőző, gyógyító és ellátó rendszerekhez, a gazdaság zöldítését célzó körforgásos folyamatokhoz, vagy digitális átállásához nyújtanak piacképes, innovatív megoldásokat. A tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztését a kormány akár 300 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Elvárás, hogy a támogatott projektből új szabadalom szülessen. Ennek képesnek kell lennie árbevételt termelni vagy további piaci befektetéseket vagy támogatásokat vonzani a vállalkozás további fejlődéshez. Szintén kiemelt elvárás a pályázók irányába, hogy a magyar közösség számára releváns társadalmi kihívásokra kínáljanak megoldásokat – emelte ki a tárca.

A Gyorsítósáv program erősíti a vállalkozói szemléletet az egyetemi-kutatóintézeti szférában. Velük együttműködve a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások kapnak új lendületet. Mindez nem csupán a hazai gazdaság versenyképességét erősíti, de akár világméretű társadalmi vagy gazdasági kihívások kezeléséhez járulhat hozzá. Idézték a meghirdetés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a kutatási eredményeket piaci sikerre váltó cégek nagyban segíthetik azt a kormányzati célkitűzést, hogy az évtized végéig Magyarország Európa legjobb tíz, 2040-re pedig a világ legjobb tíz innovátor országa közé kerüljünk.

A programmal kapcsolatos további részletek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhetők el – tudatta a minisztérium.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#startup #spin-off #innováció #támogatás #Gyorsítósáv #pályázat

startup

Forrás: MTI

foglalkoztatottak

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »