HÍREK

Jövőre érkezik az eÁfa rendszer

Az eÁfa rendszer új alapokra helyezheti az adózók áfabevallási gyakorlatát

A jövőre érkező eÁfa rendszer új alapokra helyezheti az adózók áfabevallási gyakorlatát – hívta fel a figyelmet a Deloitte szerdán.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az őszi adócsomagban már szerepelnek az eÁfa rendszerre vonatkozó rendelkezések. Biztosra vehető, hogy a NAV tájékoztatásának megfelelően 2024. január 1-jétől elindul és nyilvánosan is elérhetővé válik az éles eÁfa rendszer.

Az újítások

A rendszer egyik pillére, a NAV által elkészített áfabevallás tervezet az Online Számla, az Online Pénztárgép (OPG), illetve a vámigazgatási nyilvántartásokból (CDPS) származó adatok felhasználásával jön létre, ami jellemzően a kisebb, kevésbé komplex tranzakciókkal működő adózók számára jelenthet majd érdemi segítséget.

Másrészt az M2M (machine-to-machine) rendszer teszi lehetővé az adózóknak, hogy a jelenlegi bevallási nyomtatványok helyett egy standardizált áfa analitikát, és egyéb adatokat, mellékleteket tartalmazó fájlt töltsenek fel a NAV részére az Online Számla Rendszer óta már ismert gép-gép kapcsolaton keresztül, áfabevallás gyanánt.

Ezáltal nem lesz szükség az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) használatára. Egyúttal a belföldi összesítő nyilatkozatok elkészítésére és a titkosított bevallások NAV oldalra történő kézi feltöltésére sem.

A harmadik újítás, hogy az Online Számla mellett a NAV elérhetővé és lekérdezhetővé teszi az OPG és CDPS rendszerekben lévő adatokat is. Így az adózóknak lehetőségük lesz ezeket is beépíteniük a bevalláskészítési folyamatba. Mindezt függetlenül attól, hogy az eÁfa rendszeren vagy az ÁNYK-val nyújtják be a bevallást.

Használata nem lesz kötelező, előzetes felkészülést igényel

A közlemény Fábián Dorottyát, a Deloitte adóosztályának partnerét idézte, aki elmondta, hogy az eÁfa használata nem lesz kötelező. Az ÁNYK program továbbra is használatban lesz. Az adózók szabadon dönthetik majd el, hogy szeretnének-e élni ezzel az új lehetőséggel.

Szente Zoltán, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere a közleményben kiemelte, hogy a korlátozott mértékben használható bevallási tervezettől eltekintve az eÁfa rendszer nem kínál önmagában megoldást a bevalláskészítési folyamat automatizálására. Az adózók feladata lesz ugyanis egy olyan megoldás fejlesztése, amely megfelelően ki tudja használni az eÁfa rendszer adottságait.

Képes kommunikálni vele, a rendelkezésre bocsátott adatokat fel tudja dolgozni, a kapott visszajelzéseket ki tudja értékelni és be tudja építeni a bevallási folyamatba. Ennek megfelelően az eÁfa rendszer használata, illetve az ezzel kapcsolatos rendszer bevezetése alapos előzetes felkészülést igényel az adózók részéről.

A Deloitte szakértői együttműködnek az adóhatósággal a rendszer tervezésében és tesztelésében, és olyan saját alkalmazást is fejlesztenek, melynek célja az eÁfa rendszer nyújtotta lehetőségek maximális kihasználása – olvasható a tanácsadó cég közleményében.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#eÁFA #áfabevallás #adó #vállalkozások #NAV #online

eÁfa

Forrás: MTI

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

foglalkoztatás
fogalkoztatás

150 Mrd Ft-os foglalkoztatási program

Czomba Sándor: 150 milliárd forintos foglalkoztatási program kezdődik. Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos foglalkoztatási támogatási rendszer. Mondta a foglalkoztatáspolitikáért

TOVÁBB OLVASOM »
GINOP
GINOP Plusz

GINOP Plusz: 800-850 Mrd Ft-os keret

KTM: a GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forint keretre jelenik meg felhívás a vállalkozások számára. A 2021-2027-es időszakra  szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP

TOVÁBB OLVASOM »
mezőgazdaság
mezőgazdaság

KSH: Mezőgazdasági összeírást kezd

Mezőgazdasági összeírást kezd a KSH. Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május

TOVÁBB OLVASOM »
termelés
ipari termelés

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent

Az ipari termelés 10,4%-kal csökkent. 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV

A kamatstop megvédte a kkv-kat

NGM-államtitkár: a kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól. Az intézkedés kivezetése sem

TOVÁBB OLVASOM »