HÍREK

Nagy Márton: A gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat

Nagy Márton: a gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat, az inflációt már visszaszorítottuk

A gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat, az inflációt már visszaszorítottuk, jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A közleményben felidézik, hogy 2023 harmadik negyedévében újra növekedésnek indult a magyar gazdaság. A KSH adatai szerint az előző negyedévhez képest 0,9%-kal nőtt a teljesítmény, és ezzel megindult a növekedés helyreállítása Magyarországon.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az eddig közzétett adatok alapján a magyar növekedés az egyik legjobbnak mondható. Ugyanis messze felülmúlta az uniós tagországok teljesítményét.

A negyedéves alapú adatok szerint az ír (-1,8%), az osztrák (-0,6%), a cseh (-0,3%), az észt (-0,2%), a portugál (-0,2%), a német (-0,1%), a litván (-0,1%), a francia (+0,1%), a spanyol (+0,3%), a belga (+0,5%) és a lett (+0,6%) gazdaság teljesítménye is elmaradt a magyarországitól.

Nagy Márton az adatokat értékelve megállapította, hogy a háború, a káros szankciók és a multik nyerészkedése súlyos veszteségeket okoztak a magyar gazdaság égészének. Beleértve a vállalkozásokat és a családokat is. Az energiaárak, az infláció és a kamatok is az egekbe emelkedtek, így a kereslet is jelentősen csökkent.

A kormány beavatkozása nélkül ebben a helyzetben családok és vállalkozások mentek volna tönkre. Ezért a kormány vállalta, hogy megvédi a munkahelyeket, a gazdaságot és egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Így 2023 az inflációcsökkentés, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve – írták.

A tárcavezető a közleményben kiemelte, hogy a kedvező negyedéves növekedés mellett, éves alapon még 0,3 százalékos csökkenés látható, így komoly feladat áll a kormány előtt, hogy helyreállítsa a növekedést. A kormányzat ugyanakkor eddig sem volt tétlen, és ez köszönhet vissza a rendkívül pozitív negyedéves alapú adatokban is.

A kormány többek közt bevezette a kamatstopot. Emellett a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Baross Gábor Tőkeprogram, és a Széchenyi Kártya Program államilag támogatott, célzott hitelei pedig összesen legalább 1,5%-ot tesznek hozzá a GDP-hez.

Emellett elindította a Gyármentő Programot, és támogatta az energiaintenzív vállalkozásokat, kiszabadította a cégeket a kedvezőtlen energiaszerződésekből. Folytatta a kkv-k támogatását a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Programon keresztül, továbbá online árfigyelő rendszert hozott létre és kötelező akciózást írt elő az üzletekben.

Nagy Márton rávilágított, hogy a gazdasági növekedéshez a kereslet élénkülése is hozzájárulhat a jövőben. Hiszen jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek, azaz a korábbi évekhez hasonlóan egyre többet érhet a családok fizetése.

A kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5%-kal nőhessenek, amely egyúttal a fogyasztás bővüléséhez is hozzájárulhat – áll a  közleményben.

Nagy Márton hangsúlyozta, a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a tárgyalások a héten folytatódnak a munkáltatói a munkavállalói oldal között. Jó esély mutatkozik arra, hogy a legkisebb keresetek emelésére már idén decemberben sor kerüljön. Az emelés mértéke pedig 15, illetve 10%-ot érjen el, ezzel is lökést adva a keresletnek és a fogyasztásnak.

Megállapította, hogy a növekedés helyreállásának jelenleg egy akadálya van. A növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Meglátása szerint a magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek. Mindez súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is – írta a GFM.

A miniszter külön kiemelte, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 10 pontos  javaslatot dolgozott ki. Annak érdekében, hogy tovább emelkedhessen a foglalkoztatottság, jelentősen növekedjen a GDP és tovább erősödjön Magyarország versenyképessége. Valamint találkozási pont szerepe a keleti és nyugati high-tech technológia és tőke között.

A cél, hogy Magyarországon 2030-ra a feldolgozóipar elérje a GDP 30%-át, a logisztikai ágazat pedig 10%-ot adjon hozzá. Mindezeknek köszönhetően pedig hazánk elérje az uniós fejlettség 90%-át – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#Nagy_Márton #gazdaság #növekedés #infláció #GDP #bérek #minimálbér #hitel

Nagy Márton

Forrás: MTI

forgalom

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

SZJA
SZJA bevallás

Szja-bevallási tervezeteket elfogadása

NAV: az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez. Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az

TOVÁBB OLVASOM »
Baross Gábor
Baross Gábor hitelprogram

Szerződések a Baross Gábor programban

A 200 milliárdos többletforrás több mint 90 százalékára kötöttek már szerződéseket a Baross Gábor Hitelprogram keretében. Villámgyorsan zajlik a február közepén lezárult Baross Gábor Újraiparosítási

TOVÁBB OLVASOM »
forgalom
kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom emelkedett

A kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,2, az előző hónaphoz képest 2,0%-kal emelkedett. 2024. márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat

TOVÁBB OLVASOM »
autópiac
autó piac

AutoWallis:750 Mrd Ft árbevétel?

Az AutoWallis-csoport 2028-ra 750 milliárd forintos árbevételt tervez. Az AutoWallis-csoport 2028-ra 750 milliárd forintos árbevételt és 40 milliárd forintos EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás

TOVÁBB OLVASOM »
űrkutatás
űrkutatás

Meghatározó szerep az űripar területén

Nagy Márton: Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén. Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon

TOVÁBB OLVASOM »