HÍREK

Nagy Márton: A gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat

Nagy Márton: a gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat, az inflációt már visszaszorítottuk

A gazdasági növekedés helyreállítása a következő nagy feladat, az inflációt már visszaszorítottuk, jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A közleményben felidézik, hogy 2023 harmadik negyedévében újra növekedésnek indult a magyar gazdaság. A KSH adatai szerint az előző negyedévhez képest 0,9%-kal nőtt a teljesítmény, és ezzel megindult a növekedés helyreállítása Magyarországon.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az eddig közzétett adatok alapján a magyar növekedés az egyik legjobbnak mondható. Ugyanis messze felülmúlta az uniós tagországok teljesítményét.

A negyedéves alapú adatok szerint az ír (-1,8%), az osztrák (-0,6%), a cseh (-0,3%), az észt (-0,2%), a portugál (-0,2%), a német (-0,1%), a litván (-0,1%), a francia (+0,1%), a spanyol (+0,3%), a belga (+0,5%) és a lett (+0,6%) gazdaság teljesítménye is elmaradt a magyarországitól.

Nagy Márton az adatokat értékelve megállapította, hogy a háború, a káros szankciók és a multik nyerészkedése súlyos veszteségeket okoztak a magyar gazdaság égészének. Beleértve a vállalkozásokat és a családokat is. Az energiaárak, az infláció és a kamatok is az egekbe emelkedtek, így a kereslet is jelentősen csökkent.

A kormány beavatkozása nélkül ebben a helyzetben családok és vállalkozások mentek volna tönkre. Ezért a kormány vállalta, hogy megvédi a munkahelyeket, a gazdaságot és egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Így 2023 az inflációcsökkentés, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve – írták.

A tárcavezető a közleményben kiemelte, hogy a kedvező negyedéves növekedés mellett, éves alapon még 0,3 százalékos csökkenés látható, így komoly feladat áll a kormány előtt, hogy helyreállítsa a növekedést. A kormányzat ugyanakkor eddig sem volt tétlen, és ez köszönhet vissza a rendkívül pozitív negyedéves alapú adatokban is.

A kormány többek közt bevezette a kamatstopot. Emellett a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Baross Gábor Tőkeprogram, és a Széchenyi Kártya Program államilag támogatott, célzott hitelei pedig összesen legalább 1,5%-ot tesznek hozzá a GDP-hez.

Emellett elindította a Gyármentő Programot, és támogatta az energiaintenzív vállalkozásokat, kiszabadította a cégeket a kedvezőtlen energiaszerződésekből. Folytatta a kkv-k támogatását a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Programon keresztül, továbbá online árfigyelő rendszert hozott létre és kötelező akciózást írt elő az üzletekben.

Nagy Márton rávilágított, hogy a gazdasági növekedéshez a kereslet élénkülése is hozzájárulhat a jövőben. Hiszen jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek, azaz a korábbi évekhez hasonlóan egyre többet érhet a családok fizetése.

A kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5%-kal nőhessenek, amely egyúttal a fogyasztás bővüléséhez is hozzájárulhat – áll a  közleményben.

Nagy Márton hangsúlyozta, a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a tárgyalások a héten folytatódnak a munkáltatói a munkavállalói oldal között. Jó esély mutatkozik arra, hogy a legkisebb keresetek emelésére már idén decemberben sor kerüljön. Az emelés mértéke pedig 15, illetve 10%-ot érjen el, ezzel is lökést adva a keresletnek és a fogyasztásnak.

Megállapította, hogy a növekedés helyreállásának jelenleg egy akadálya van. A növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Meglátása szerint a magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek. Mindez súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is – írta a GFM.

A miniszter külön kiemelte, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 10 pontos  javaslatot dolgozott ki. Annak érdekében, hogy tovább emelkedhessen a foglalkoztatottság, jelentősen növekedjen a GDP és tovább erősödjön Magyarország versenyképessége. Valamint találkozási pont szerepe a keleti és nyugati high-tech technológia és tőke között.

A cél, hogy Magyarországon 2030-ra a feldolgozóipar elérje a GDP 30%-át, a logisztikai ágazat pedig 10%-ot adjon hozzá. Mindezeknek köszönhetően pedig hazánk elérje az uniós fejlettség 90%-át – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#Nagy_Márton #gazdaság #növekedés #infláció #GDP #bérek #minimálbér #hitel

Nagy Márton

Forrás: MTI

zöldenergia

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kötelező
környezetvédelem

Kötelező felelősségbiztosítás

Kötelező felelősségbiztosítás vállalkozásoknak Egy rendelet kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás megkötését írta elő a gazdasági társaságoknak. A jövőben a szemétgazdálkodási vállalkozásoknak, valamint minden olyan cégnek, aki szemetet

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
gazdasági növekedés

KSH: nőtt a gazdaság teljesítménye

KSH: 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében 0,9%-kal nőtt az

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
zöldenergia

Pályázat zöldenergia tárolására

Gulyás Gergely: pályázati támogatást nyújt a kormány a zöldenergia tárolására a vállalkozások számára A kabinet korábban mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődtek 2023 októberében az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Elindult az agrártámogatás kiutalása

Agrárminisztérium: 125 ezer gazdálkodónak már kiutalták az agrártámogatás előlegét Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen agrártámogatás előlegfizetése. Eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a

TOVÁBB OLVASOM »