HÍREK

Csökkenő ipari termelés augusztusban

Az ipari termelés 5,3%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 4,6%-kal bővült

2023 augusztusában az ipari termelés volumene 5,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1%-kal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júliusinál 2,4%-kal kisebb volt.

2023. augusztusban:

     Az ipari termelés volumene 5,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

    A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz képest 2,4%-kal csökkent.

    Az ipari export volumene 8,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31%-át képviselő járműgyártás kivitele 1,1, a 16%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 19,8%-kal bővült.

    Az ipar belföldi értékesítése 17,6, a feldolgozóiparé 9,0%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

    Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,7, a csekély súlyú bányászaté 33, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 16,5%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

     A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás 4,6%-kal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 4,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 3,7%-kal nőtt.

     A 12%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 15,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 39%-kal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 10,0%-kal kisebb lett.

     A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 11,5, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4%-kal visszaesett.

     A feldolgozóiparból 14%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások. Mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás (5,4 és 14,7% közötti mértékben).

    A legnagyobb (22%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi hét alágazatban 5,5 és 46% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a növényi, állati olaj gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

     A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 3,8%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

     Lassult a csökkenés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: augusztusban a kibocsátás 10,0%-kal kisebb volt az egy évvel azelőttinél, elsősorban a belföldi értékesítés mérséklődése folytán, miközben az export nőtt.

     A legnagyobb mértékben, 16,5%-kal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2023. augusztus

     Az ipari termelés Pest régióban (4,2%-kal) és Dél-Alföldön (1,2%-kal) nőtt. A többi régióban 0,4 és 12,3% közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

    A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,9%-kal kisebb volt a 2022. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 3,3%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 3,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2023. január–augusztus az előző év azonos időszakához képest:

     Az ipari termelés 4,6%-kal csökkent. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 1,4, a 40%-ot képviselő hazai értékesítéseké 16,5%-kal kisebb lett.

     A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 23%-kal a vegyi anyag, termék gyártásában. A többi négyben 0,6 és 18,7% közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 13,3%-kal bővült.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#termelés #ipar #ksh #gépjármű #gyártás

termelés

Forrás: www.ksh.hu

kötelező

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

kötelező
környezetvédelem

Kötelező felelősségbiztosítás

Kötelező felelősségbiztosítás vállalkozásoknak Egy rendelet kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás megkötését írta elő a gazdasági társaságoknak. A jövőben a szemétgazdálkodási vállalkozásoknak, valamint minden olyan cégnek, aki szemetet

TOVÁBB OLVASOM »
KSH
gazdasági növekedés

KSH: nőtt a gazdaság teljesítménye

KSH: 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében 0,9%-kal nőtt az

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
zöldenergia

Pályázat zöldenergia tárolására

Gulyás Gergely: pályázati támogatást nyújt a kormány a zöldenergia tárolására a vállalkozások számára A kabinet korábban mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődtek 2023 októberében az ipari termelői

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Elindult az agrártámogatás kiutalása

Agrárminisztérium: 125 ezer gazdálkodónak már kiutalták az agrártámogatás előlegét Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen agrártámogatás előlegfizetése. Eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a

TOVÁBB OLVASOM »