HÍREK

Paradicsom nagyhatalom leszünk?

FruitveB: Magyarország meghatározó szereplő lehet az európai paradicsom feldolgozásban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) közös prognózisa szerint idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsom termesztéssel foglalkozó gazdálkodók: mintegy 100 ezer tonnányi paradicsomot takaríthatnak be a termelők.

Mint szerdai közleményükben hozzátették, a Magyarországon megtermelt és feldolgozott termékek Európa számos országában megtalálhatók.

Ismertették: a területalapú támogatások szerint a múlt évben 1417 hektáron, az idén pedig 1465 hektáron folyik ipari paradicsom termesztés az országban. A területek legnagyobb arányban Békés- és Bács vármegyében találhatók, Szarvas környékén pedig kifejezett termelői koncentráció tapasztalható. A betakarítás ebben az évben a tervezettnél később, augusztus második felében indult, s várhatóan október elejéig is eltarthat.

A tényleges idei mennyiségre és a minőségre nagy hatással lehet még a betakarítás alatti időjárás. Az ősz végi csapadékos időjárás akár komoly minőségi romlást, termésveszteséget is okozhat.

A szabadföldi paradicsom 100 százaléka a hazai feldolgozókba kerül, emellett a szomszédos országokból – Romániából és Szerbiából – is kerül alapanyag a gyárakba.

A hazai paradicsomból a ketchuptól kezdve a különböző sűrítményekig számos termék készül, amelyekkel a környező európai országokat is ellátják a gyártók.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy a paradicsomsűrítmény világpiaci felvásárlási ára – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra is felfelé ível. A kedvező beszállítói feltételek és a termesztéstechnológia is adott, így további fejlődési lehetőségek előtt állhat az ágazat.

Ipari paradicsomot kizárólag öntözött területen lehet termeszteni gazdaságosan, ezért fontos lenne az öntözőkapacitások növelése, az öntözhető területek nagyságának bővítése, amit azonban jelenlegi vízjogi engedélyek és szabályozás bonyolulttá tesz – hívta fel a figyelmet a NAK és a FruitveB elemzése.

További kihívást jelent, hogy az Európai Unióban egyre több növényvédőszer hatóanyagot vonnak ki, ami leszűkíti a növényvédelmi lehetőségeket.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#paradicsom #ketchup #feldolgozás #paradicsomsűrítmény #termelés

paradicsom

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. szeptember 6., szerda 9:41

munkaerő

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »
hitelgarancia
hitel

Állami hitelgarancia rendszer

Nagy Márton: az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját Az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját, és fejleszti a hitelpiacot. Mondta

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos
elektromos autó

Sok elektromos járművet vásárolnának

EM: már kétezernél több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó

TOVÁBB OLVASOM »
logisztikai
logisztika

Új logisztikai parkok

NGM: a nemzetgazdasági miniszter döntése alapján 18 új logisztikai park jön létre Magyarországon A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai

TOVÁBB OLVASOM »
ipari
ipar

Ipari és logisztikai fejlesztések

Ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán Cannes-ban A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV

0%-os hitel a kkv-k számára

A vállalkozásfejlesztés keretében a kormány a második negyedévtől 130 milliárd forintnyi, 0 százalékos hitelt biztosít a kkv-k számára a GINOP Plusz programon keresztül A GINOP

TOVÁBB OLVASOM »