HÍREK

Csökkenő export és import júniusban

Júniusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, májushoz képest az export kiigazított volumene 0,8, az import 1,5%-kal csökkent

2023. júniusban a kivitel volumene 10%-kal nőtt, míg az import 1,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 2,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Májushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,8, az import 1,5%-kal csökkent.

2023. júniusban:

A kivitel értéke 13,6 milliárd euró (5029 milliárd forint), a behozatalé 12,0 milliárd euró (4448 milliárd forint) volt.

2023. júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 13%-kal nőtt, míg az importé 4,1%-kal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,9%-kal bővült, a behozatalé 3,3%-kal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,0 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 87 millió euróval több az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 3,7, a behozatalban 8,6%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,4%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,6, a dollárral szemben 8,9%-kal erősödött.

gépek és szállítóeszközök 2022. júniusi áron számított kivitele 16%-kal nagyobb, behozatala 3,3%-kal kisebb lett. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több, mint negyedével, importvolumene több, mint hetedével nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben közel ötödével emelkedett, behozatalban nem változott. Az energiafejlesztő gép és berendezés export- és importvolumene közel hatodával nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben emelkedett, a behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 8,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalon 1,4 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

feldolgozott termékek exportvolumene 0,6%-kal nagyobb, importvolumene 3,8%-kal kisebb lett. A mindkét oldali volumenváltozást döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta, ezen túlmenően exportoldalon még az egyéb feldolgozott termék, míg importoldalon a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,2 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumenváltozását, míg az importban 1,4 százalékponttal járult hozzá a teljes volumencsökkenéshez.

Az energiahordozók exportvolumene 53, importvolumene 23%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomnövekedés döntően a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét az exportban 1,5 százalékponttal növelték, míg az importban a volumencsökkenést 2,8 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 1,8%-kal kisebb lett. A volumencsökkenést az exportban és az importban is főként a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált csökkenés a teljes exportforgalom volumenváltozását 0,2 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11%-kal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 1,3%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,5 milliárd euróval javult, 1,9 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 71%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,2%-kal nőtt, míg a behozatalé 0,5%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 543 millió euróval javult, 349 millió eurós passzívumot mutatott.

2023. január–júniusban:

A kivitel értéke 77,4 milliárd euró (29,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 73,1 milliárd euró (28,0 ezer milliárd forint) volt.

2023. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 6,4, a behozatalé 0,5%-kal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg 7,1 milliárd euróval javult, a többlet 4,4 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,8, a behozatalban 3,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 3,7%-kal javult. A forint az euróhoz képest 1,6, a dollárhoz viszonyítva 2,6%-kal gyengült.

A 2022. évi adatok revíziója

A végleges adatok szerint 2022-ben a kivitel értéke 142,5 milliárd eurót (55 751 milliárd forintot), a behozatalé 151,7 milliárd eurót (59 347 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi mérleg passzívuma 9,1 milliárd euró (3,6 ezer milliárd forint) volt. Az export szintje 348 millió euróval (141,5 milliárd forinttal), az import 888,8 millió euróval (355 milliárd forinttal) magasabb, a mérleg pedig 540,8 millió euróval (213,5 milliárd forinttal) elmarad a 2023. március 3-án közzétett második becsléshez képest.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#import #export #külkereskedelem #euro #euró #forint #többlet

import

Forrás: www.ksh.hu

ESG

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

export
termék export import

KSH: nőtt az export/import volumene

Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6%-kal nőtt 2024. februárban az export volumene 3,4%-kal

TOVÁBB OLVASOM »
árak
ipari termelői árak változása

Az ipari termelői árak csökkentek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0%-kal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1%) 2024. márciusban az ipari

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Támogatás strucc- és emutartóknak

AM: a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel. A

TOVÁBB OLVASOM »