HÍREK

165ezer agrártámogatás került beadásra

AM agrártámogatás: sikeresen lezárult az egységes kérelembenyújtás időszaka

Csaknem 165 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók az új uniós szabályok alapján meghirdetett 52 agrártámogatás jogcímeire. Mintegy 5 millió hektár terület után igényelve támogatást.

Az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleményében idézték Nagy István agrárminisztert: aki arra emlékeztetett, hogy a megváltozott európai szabályozás jelentős változásokat hozott a támogatások igénylési feltételeiben.

Az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett – tették hozzá.

Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. Összesen csaknem 165 ezer gazdálkodó adott be egységes kérelmet a Magyar Államkincstárhoz. Ez a szám 1,5 százalékkal több, mint 2022-ben volt – emelték ki.

A közlemény szerint a miniszter hozzáfűzte, minden hektár után jár alaptámogatás, az újraelosztó támogatással pedig a kis és családi gazdaságok jelentősen megemelt forrásban részesülnek.

A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta a közleményben Nagy István.

A tárcavezető kiemelte: a 2023-as év legnagyobb újdonsága az Agro-Ökológiai Program (AÖP). Ennek lényege, hogy a korábbi termelési gyakorlatoknál jobban össze lehessen hangolni a természetvédelmet, a jövedelmező és egyben tudatos mezőgazdasági termelést.

A program megvalósításához beérkezett kérelmezési adatok messze felülmúlták a várakozásokat: összesen 62 ezer termelő, több mint 4 millió hektárnyi terület vonatkozásában jelezte támogatási igényét.

Ez annak is köszönhető, hogy a programról eredményes volt az Agárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara széleskörű tájékoztató kampánya – húzta alá az agárminiszter.

A szántóföldön a növénytermesztés diverzifikációja, a mikrobiológiai készítmények alkalmazása, a talaj- és növénykondicionáló szerek, illetve a nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása tekintetében érkezett a legtöbb beadvány.

A gyepek esetében a legnagyobb kérelmezett területtel rendelkező gyakorlat a pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés, az extenzív gyepek legalább évi egyszeri kaszálása és a gyepek megőrzése volt. Az ültetvényeknél a talajtakarás, a mikrobiológiai készítmények alkalmazása és a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma volt a legnépszerűbb lehetőség – sorolta a közleményben a tárcavezető.

A miniszter kitért arra is, hogy a másik teljesen új jogcím, a kisebb gazdaságokat előnyösebb helyzetbe hozó újraelosztó támogatás esetében sem volt fennakadás.

Az első 10 hektár után járó magasabb összegű támogatásra csaknem 155 ezer ügyfél szerzett jogosultságot. Mintegy 980 ezer hektáron, míg a 11 és 150 hektár közötti terület után járó kiegészítő támogatásban mintegy 58 ezer gazdálkodó több mint 2,46 millió hektáron részesülhet – fűzték hozzá.

Nagy István a közleményben kiemelte, a generációváltás jelentős kihívás az ágazatban. Ezért örömteli, hogy az előző időszakhoz képest szigorúbbá váló uniós feltételek mellett is csaknem azonos számban 6,9 ezer fiatal termelő és jelentősen nagyobb területen igényelt támogatást. A támogatást mintegy 229 ezer hektárra igényelték, ami jelentősen meghaladja a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben szereplő értéket” – fejtette ki a miniszter.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#agrártámogatás #támogatás #agrárium #agrárminisztérium #bank #hitel

Forrás: www.mti.hu 

agrártámogatás

MTI 2023. június 14., szerda 10:46

építőipar

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ipar
ipar

Az ipar 4.0 fejlesztések támogatása

Fábián Gergely: a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával

TOVÁBB OLVASOM »
hitelgarancia
hitel

Állami hitelgarancia rendszer

Nagy Márton: az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját Az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját, és fejleszti a hitelpiacot. Mondta

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos
elektromos autó

Sok elektromos járművet vásárolnának

EM: már kétezernél több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó

TOVÁBB OLVASOM »
logisztikai
logisztika

Új logisztikai parkok

NGM: a nemzetgazdasági miniszter döntése alapján 18 új logisztikai park jön létre Magyarországon A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai

TOVÁBB OLVASOM »
ipari
ipar

Ipari és logisztikai fejlesztések

Ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán Cannes-ban A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV

0%-os hitel a kkv-k számára

A vállalkozásfejlesztés keretében a kormány a második negyedévtől 130 milliárd forintnyi, 0 százalékos hitelt biztosít a kkv-k számára a GINOP Plusz programon keresztül A GINOP

TOVÁBB OLVASOM »