HÍREK

A lízing piac 19,5%-kal nőtt az első negyedévben

A lízing piacon a finanszírozott összeg 198,7 milliárd forintot tett ki az első negyedévben. Ez 19,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Egyben a legmagasabb első negyedéves érték a 2008-as pénzügyi világválság óta – közölte a Magyar Lízingszövetség első negyedéves jelentésében szerdán.

Az MTI-nek küldött közleményükben kiemelték: az új szerződések száma 12,5 százalékkal, 15,641 darabra esett. Ami hétéves mélypont. A lízing vonzerejét az eszközárak drámai emelkedése, az infláció és a magas kamatköltségek csökkentették.

Az egy szerződésre jutó kihelyezés értéke az első három hónapban 12,5 millió forintra nőtt a bázisidőszaki 9,2 millió forintról.

A tőkekintlevőség értéke 2042 milliárd forintot tett ki március végén, ami duplája a hét évvel ezelőtti értéknek.

A közlemény szerint továbbra is a kkv-szektor a lízing legnagyobb ügyfele 77,5 százalékos részaránnyal. Majd a nagyvállalatok és a lakossági ügyfelek következnek 14, illetve 4,7 százalékkal, valamint az állami szereplők.

Jelezték: a lakossági szegmens jelentős növekedési kilátásokkal kecsegtet, mert Európában ez az ügyfélkör a piac 29 százalékát teszi ki.

Eszközkategóriák szerint a teljes hazai lízingpiac 74,5 százalékát a járműfinanszírozás adja, amelyből 49 százalékot a személygépkocsi, kishaszon és motor, 23,5 százalékot a nagyhaszonjárművek képviselnek. A fennmaradó 25,5 százalékon a mezőgazdasági, építőipari, IT és egyéb eszközök osztoznak.

Az új személygépkocsik piacán a finanszírozott összeg 3 százalékkal nőtt, de ezzel párhuzamosan csökkent a lízingpenetráció, amely 2023 március végén 19,5 százalék volt, míg két évvel korábban 26,5 százalékon állt ez a mutató.

Az egy szerződésre jutó kihelyezés értéke a személyautók esetében két év alatt 6,2 millió forintról 7,9 millió forintra nőtt – idézte a közlemény Kőszegi Lászlót, a Magyar Lízingszövetség főtitkárát.

A flottapiacon az előző évek trendje folytatódott: csökkent a kihelyezések száma a finanszírozott összeg emelkedése mellett. Az új járművek darabszáma 2677-re csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszaki 2826 darabról, a finanszírozott összeg 14,047 milliárd forintról 19,607 milliárd forintra nőtt.

Kiemelték: az utóbbi hónapokra jellemző, hogy sok cég az emelkedő árak miatt visszamondta korábbi rendelését.

A retailpiac kishaszonjármű szegmensében a szerződések száma 5 százalékkal nőtt 2022 első negyedévéhez képest. Az egy darabra jutó beszerzési ár emelkedése mellett a finanszírozott összeg a tavalyi 13,11 milliárd forintról 16,73 milliárd forintra emelkedett.

A nagyhaszonjárművek piacán az új forgalomba helyezések száma 28 százalékkal, az új szerződések száma 24 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági gépek piacán a finanszírozott összeg 49 százalékkal, a szerződések száma 3,4 százalékkal nőtt.

Az idei kilátásokkal kapcsolatban közölték: a korábbi évekre jellemző, hosszú szállítási határidők miatti csúszások az év második felében már nem jelentkeznek, a felhalmozódott rendelésállomány folyamatosan apad, az új rendelések száma csökken, ezért nemcsak a lízingelt eszközök darabszáma esik tovább, de a kihelyezések értéke is zsugorodhat.

A lízingpiac alakulásában idén kulcsszerepet játszanak az állami támogatások, mint az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, valamint a Széchenyi Lízing Max+ program.

Az EXIM Bank idén meghirdetett 50 milliárd forintos kerete gyorsan kimerült, a program hosszabbítására még nincsenek információk. A Széchenyi Lízing Max+ programot irányító Kavosz korábbi közlése szerint a konstrukció idén folytatódik – írták.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#lízing #haszongépjármű #személygépkocsi #mezőgazdasági_gép #rendelés

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

lízing


MTI 2023. május 17., szerda 17:08

foglalkoztatás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »