HÍREK

Tartható a 1,5%-os gazdasági növekedés

GFM: az átmeneti GDP mérséklődés ellenére tartható a 1,5 százalékos gazdasági növekedés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a háború és az elhibázott, rendkívül káros szankciók miatt Magyarországon a megelőző évhez képest 0,9 százalékkal csökkent a GDP 2023 első negyedévében, míg negyedéves alapon mindössze 0,2 százalékos mérséklődés látható – jelentette ki a legfrissebb adatokhoz fűzött keddi kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Az adatok jól mutatják, hogy a szankciók negatív hatásai az első negyedévben csúcsosodtak ki. A kormány várakozásai szerint a gazdasági teljesítmény mérséklődése ezen a szinten elérte mélypontját. A célzott intézkedéseknek köszönhetően a második negyedévében már kedvezőbb növekedési folyamatok lesznek megfigyelhetők. Ezt támasztja alá, hogy az autó- és akkumulátorgyártás, a mezőgazdaság, az egészségipar, valamint a szolgáltatások bővülése már az első negyedévben is felfelé húzta a gazdaság teljesítményét. 2023 második felében pedig új, radikálisabb ütemű növekedési fázis veszi kezdetét, így újra kilőhet a magyar gazdaság – ismertette várakozását a GFM.

Megerősítették: a kormány célja ebben a nehéz helyzetben sem változott: ki kell védeni a recessziót, 1,5 százalékos gazdasági növekedést kell elérni és év végig egy számjegyűre kell letörni az inflációt. Így védhetők meg a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a teljes foglalkoztatottság.

A GFM kifejtette: ezt a célt szolgálják az államilag támogatott vállalati hitelek, amelyek már több mint 3100 milliárd forint likviditási forrást tesznek elérhetővé a gazdasági szereplők számára.

2023-ban a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, a Baross Gábor tőkeprogram és a Széchenyi kártya program 1-1,2 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez. A lakossági és vállalati kamatstop gazdasági bővülést elősegítő hatásait is figyelembe véve pedig összességében 2 százalékponttal nagyobb GDP-emelkedést eredményeznek a célzott kormányzati intézkedések – hangsúlyozta a GFM.

#gazdasági_növekedés #GDP #recesszió #infláció

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

gazdasági növekedés

MTI 2023. május 16., kedd 9:01

agrártámogatás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

elektromos
elektromos autó

Elektromos járművek pályázata

EM: gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton. Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján

TOVÁBB OLVASOM »
zöld
zöldenergia

Zöld nemzeti konzultáció

György László: a zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól  A zöld nemzeti konzultáció a zöld gazdaság felépítéséről is szól. Hangsúlyozta a gazdaságstratégiai

TOVÁBB OLVASOM »
Paks
atomenergia

Paks bővítése fontos

Szijjártó Péter: a paksi bővítés sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája Paks  bővítésének sikere a magyar gazdasági versenyképesség hosszú távú garanciája, ezért különösen

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

Növekedik a magyar gazdaság

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése Idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számít a magyar kormány, de 2025-ben elérhető és hosszú

TOVÁBB OLVASOM »
tavaly
logisztika

Rekordévet zárt tavaly a Waberer’s

Rekordévet zárt a Waberer’s tavaly Újabb rekordévet zárt a Waberer’s International Nyrt. tavaly, árbevétele 4,6 százalékkal 711 millió euróra, nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió

TOVÁBB OLVASOM »
Bank
agrár támogatások

MBH Bank:agrárvállalkozási források

MBH Bank: az agrárvállalkozások csaknem fele számol az EU pályázati forrásaival Bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart az Európai Unió Vidékfejlesztési Programjának indulásával.

TOVÁBB OLVASOM »