HÍREK

Szálláshely forgalmak csökkentek

Szálláshely adatok: A vendégéjszakák száma 0,4%-kal csökkent 2022 februárjához képest

2023 februárjában a kereskedelmi szálláshely típusokon1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,0, a vendégéjszakáké 0,4%-kal mérséklődött 2022 februárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13%-kal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17%-kal növekedett. 2023. január–februárban a belföldi vendégek 4,4%-kal kevesebb, a külföldiek 26%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

2023. februárban:

belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 13%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Utóbbiak 77%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19%-kal csökkent a 2022. februárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 27, illetve 17%-át regisztrálták.

külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel közel 30 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 42%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6%-kal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

1873 kereskedelmi szálláshely, köztük 778 szálloda és 847 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50%-ban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

2023. január–februárban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyeken 8,5%-kal több, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,4%-kal kevesebb, a külföldiek 26%-kal több (egyaránt 1,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51%-kal nőtt, és közel 62 milliárd forintot tett ki.

Összefoglaló adatok, 2023. február

Mutató Érték Változás az előző év azonos időszakához képest, %
február január–február február január–február
Belföldivendég-éjszakák, ezer 694 1 427 –13,3 –4,4
Külföldivendég-éjszakák, ezer 686 1 402 17,3 25,8
Összes vendégéjszaka, ezer 1 380 2 830 –0,4 8,5
Összes bevétel, milliárd forinta) 30 62 41,7 50,9

a) Folyó áron.

#szálláshely #ksh #vendéglátás #szálloda #panzió #apartman

Forrás: www.ksh.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

szálláshely

szálláshely

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
gazdaság

Magyarország helye üzleti szektorban

Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában. Az ágazatban dolgozók száma öt év

TOVÁBB OLVASOM »
foglalkoztatottak
Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4%. 2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos

TOVÁBB OLVASOM »
Siemens
zöldenergia

Siemens új zöld épületeket létesített

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy. Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új

TOVÁBB OLVASOM »