HÍREK

0,2%-kal csökkent az ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés

2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2%-kal csökkent. A feldolgozóipari alágak egy részében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásáé. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. decemberinél 5,1%-kal kisebb volt.

2023. januárban:

Az ipari termelés volumene 0,2%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt januári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz képest 5,1%-kal visszaesett.

Az ipari export volumene 0,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31%-át képviselő járműgyártás kivitele 19,5, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 51%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 16,5, a feldolgozóiparé 11,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2%-kal nőtt. A csekély súlyú bányászaté 16,6%-kal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 19,5%-kal visszaesett. Nagyrészt az előző évinél jóval enyhébb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2023. januári átlagos középhőmérséklet 3,3(C-kal magasabb volt a 2022. januárinál).

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

(%)

Időszak Termelés Értékesítés Az export aránya az értékesítésben, folyó áron
összesen belföldi export
volumenindexe, az előző év azonos időszaka = 100,0
2021 109,0 107,5 111,3 106,1 72,2
2022 105,8 106,0 100,3 108,4 71,4
2023. január 101,2 100,7 88,5 105,6 74,6

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 20%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 29, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 14,4%-kal nőtt.

A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékében, 44%-kal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 97, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 15,7%-kal bővült.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,8%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,6%-kal nagyobb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 0,9%-kal kisebb lett.

A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,2%-kal csökkent. Fő oka mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: az – édesség- és a készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában 7,7, a dohánytermék gyártásában 48%-kal. A legnagyobb (21%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 15,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A többi nyolc alágazatban 0,1 és 51% közötti mértékben csökkent a termelés, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 12,9%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2022. januárinak mintegy felére zsugorodott.

Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában (28%-kal), nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

A legnagyobb mértékben, 35%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2023. január

(%)

Alág Termelés volumenindexe, az előző év azonos időszaka = 100,0 Az alág részesedése a feldolgozóiparon belül, folyó áron
kódja megnevezése
CA Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása 87,8 12,1
CG Gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 86,5 7,5
CH Fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 87,1 7,0
CI Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 110,8 11,1
CJ Villamos berendezés gyártása 143,5 11,2
CL Járműgyártás 120,3 25,0

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 15,3%-os volumenbővülést Budapesten, a legjelentősebb, 10,2%-os visszaesést Észak-Magyarországon regisztráltuk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 1,0%-kal nagyobb volt a 2022. januárinál. Az új belföldi rendelések 10,7%-kal visszaestek, az új exportrendelések 3,1%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány január végén 3,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Beruháznál? Átmeneti finanszírozási igényed van? Keresd a Vállalati hiteligénylés | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértőit!

#iparitermelés #ksh #rendelés #értékesítés #gumi #élelmiszer #dohány #vegyiárú

ipari termelés

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

vállalkozói

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kkv
vállalkozások

Magyar vállalkozások erősítése

NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény célja, hogy erősítse a magyar vállalkozások versenyképességét

TOVÁBB OLVASOM »
infláció
infláció

A magyar gazdaság növekedési pályán

A nemzetközi pénzügyi intézmények szerint a magyar gazdaság visszatér a  növekedési pályájára A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési

TOVÁBB OLVASOM »
infláció
infláció

Lassult az euróövezeti infláció

Márciusban lassult az euróövezeti infláció Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben márciusban. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán

TOVÁBB OLVASOM »
program
Ifjúsági Garancia Plusz program

Czomba Sándor: támogatás a fiataloknak

Czomba Sándor: bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és

TOVÁBB OLVASOM »
garancia
Ifjúsági Garancia Plusz program

Indul az Ifjúsági garancia+ program

NGM: már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával,

TOVÁBB OLVASOM »
ben
gazdaság

2025-ben emelik a gazdasági növekedést

NGM: 2024-ben a kormány újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben a kormány újraindítja, jövőre pedig tovább

TOVÁBB OLVASOM »