HÍREK

Javuló KKV eredmények?

K&H: némileg javult a kkv-k eredményvárakozása és beruházási szándéka

 

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások eredményvárakozása és beruházási szándéka éves időtávon némileg javult tavaly novemberben a negyedévvel korábbihoz képest. Miközben az árbevétel-előrejelzésük stagnált a K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése alapján.

K&H hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokat összegző kutatás szerint a cégek 8,6 százalékos árbevétel-növekedésre és 4,4 százalékos profitbővülésre számítanak. A várt bevétel-növekedés az előző negyedéves felmérés óta nem változott, nyereségvárakozás kissé nőtt a korábbi 3,3 százalékhoz képest.

A közleményben idézték Rammacher Zoltánt, a K&H kkv marketing- és értékesítéstámogatási vezetőjét, aki elmondta:

A cégmérettel párhuzamosan nő a pénzügyi eredményvárakozás is.

 • A mikrocégek átlag alatti, 7,8 százalékos árbevétel- és 3,7 százalékos profitnövekedéssel számolnak,
 • a kisvállalkozások 8,9 százalékos árbevétel- és 4,5 százalékos nyereségnövekedést várnak,
 • míg a középvállalkozások 11,8 százalékos árbevétel-növekedést és a nyereség 7,4 százalékos emelkedését valószínűsítik.

Tavaly november végén az előző negyedévi 61 százalékhoz képest a cégek 66 százaléka jelezte, hogy a következő egy évben készül valamilyen fejlesztésre.

A beruházásoknál 22 százalékról 29 százalékra nőtt a gépek, berendezések beszerzése, informatikai fejlesztéseket a cégek 29 százaléka tervez, 20 százalék készül a céges autóflotta cseréjére vagy bővítésére.

A K&H január eleji közlése szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások egyéves várakozásait összegző bizalmi index az utolsó negyedévben mínusz 14-ről mínusz 7 pontra javult.

A K&H 2004 óta negyedévente készít felmérést a kkv-k várakozásairól. A legutóbb 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság döntéshozóit kérdezték meg az Impetus Research bevonásával 2022. november 7-25. között.

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tíz gazdasági tényezőt vizsgálják:

 • vevői kapcsolatok,
 • szállítói kapcsolatok,
 • munkaerő,
 • vállalat pénzügyei,
 • bankok,
 • gazdaságpolitika,
 • közterhek,
 • EU,
 • versenyhelyzet,
 • vállalati hitelkamatok.

Megoldást keresel üzleti ügyekben? Megoldás a Zöld Consulting. Keress bennünket! Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#KKV #K&H #profit #beruházás #vállalkozás #KH #bank

Forrás: www.mti.hu; K&H; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

KKV

MTI 2023. február 27., hétfő 13:26

KKV

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

paradicsom
paradicsom feldolgozás

Paradicsom nagyhatalom leszünk?

FruitveB: Magyarország meghatározó szereplő lehet az európai paradicsom feldolgozásban A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) közös prognózisa

TOVÁBB OLVASOM »
forgalomba helyzés
forgalomba helyezés

Forgalomba helyezés továbbra is zuhan

Esik a forgalomba helyezés, továbbra is kevesebb személyautó került forgalomba 2023 II. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma (55 ezer) az egy

TOVÁBB OLVASOM »
hitelprogram
hitelprogram

Baross hitelprogram 75%-ban szerződött

GFM: túl a 750 milliárd forinton a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram leszerződött hitelállománya   Újabb mérföldkövet ért el a magyar vállalkozásokat segítő Baross Gábor Újraiparosítási

TOVÁBB OLVASOM »
kamattámogatás
kamattámogatás

Kamattámogatás gazdálkodóknak

Kamattámogatás: Agrárminiszter bejelentése szerint újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók   A háború okozta ukrán gabonaválság kezelése érdekében újabb kamattámogatás programról döntött a kormány. –

TOVÁBB OLVASOM »