HÍREK

EU ipari termelése csökkent

A várnál nagyobb mértékben csökken az euróövezet (EU) ipari termelése decemberben éves szinten

Decemberben a vártnál jelentősebben csökkent az euróövezet ipari termelése éves szinten az Európai Unió (EU) statisztikai hivatalának szerdai közlése szerint.

Az Eurostat honlapjára felkerült adatok szerint az euróövezet ipari termelése 1,7 százalékkal csökkent 2021 decemberéhez képest. Nagyobb mértékben az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,7 százalékos visszaesésnél. Novemberben éves szinten 2,8 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az euróövezeti ipari termelés 1,1 százalékkal csökkent novemberrel összevetve, amikor 1,4 százalékos növekedést jegyeztek fel. A szakértői várakozások átlagában kisebb, 0,8 százalékos csökkenés szerepelt decemberre.

Az Európai Unióban az ipari termelés éves szinten 0,4 százalékkal mérséklődött a novemberi 2,7 százalék növekedés után. Havi szinten ugyancsak 0,4 százalék volt a csökkenés novemberhez képest, amikor 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Havi szinten a legnagyobb mértékben

  • Írországban csökkent az ipari termelés, 8,5 százalékkal,
  • továbbá Luxembourgban 5,2 százalékkal és Litvániában 4 százalékkal.

A legnagyobb havi szintű ipari termelésnövekedés Dániában volt 13,5 százalékkal, továbbá Portugáliában 4,1 százalékkal és Magyarországon 3,8 százalékkal.

Az ipari termelés éves szinten Szlovákiában esett vissza a legjelentősebben, 13,1 százalékkal, illetve Észtországban 11,5 százalékkal és Luxembourgban 8,4 százalékkal. A legnagyobb éves szintű növekedés Dániában volt decemberben, 26,1 százalékkal, Máltán 17,1 százalékkal és egyaránt 5,8 százalékkal Magyarországon és Lengyelországban.

#EU #ipar #termelés #euroövezet #eurostat #statisztika

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)
EU
MTI 2023. február 15., szerda 12:06

Budapest, 2023. február 15., szerda (MTI)

ipari termelés

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

környezetvédelem
környezetvédelem

Lépés a környezetvédelem érdekében

Környezetvédelem: Országos zöldgazdasági fórumsorozatot indít a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A körforgásos gazdaság kialakításához vezető általános és regionális keretekről, valamint lehetőségekről szervez fórumsorozatot valamennyi

TOVÁBB OLVASOM »
eurokamat
eurokamat

Irányadó eurokamat emelés

RÖVIDHÍR – Az EKB 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurokamat szintet   Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 3,00 százalékra emelte meg az

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés 2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2%-kal csökkent. A feldolgozóipari

TOVÁBB OLVASOM »
napidíj
adómentes

Emelkedő adómentes napidíj

Az adómentes belföldi kiküldetések napidíj összege háromszorosára, a külföldi kiküldetések napidíja közel másfészeresére emelkedik A kormány a nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedő fontosságot tulajdonít a logisztikai

TOVÁBB OLVASOM »