HÍREK

Működési probléma a cégeknél?

A hazai vállalkozások 98 százaléka számít működési probléma megjelenésére

 

Budapest, 2023. február 9., csütörtök (MTI) – A hazai vállalkozások 98 százaléka számít működési probléma, akadályozó tényező megjelenésére a 2022 októberét követő félévben.

Növekvő arányban számolnak

  • a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével,
  • az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával,
  • valamint a kereslethiány növekedésével, ugyanakkor kevesebben tartanak a munkaerőhiánytól

Közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) csütörtökön az MTI-vel.

Az intézet féléves konjunktúravizsgálata részeként 2022 októberében összesen 2135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy milyen tényezők akadályozzák cége üzleti tevékenységét.

A közleményben kifejtették, a 2023 áprilisáig tartó időszakot tekintve a megkérdezett cégek növekvő arányban számolnak a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével. Valamint az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával, a kereslethiány, valamint a munkaerővel kapcsolatos költségek növekedésével. A korábbiakhoz képest kevesebben gondolják úgy, hogy munkaerő- és szakemberhiánnyal, anyaghiánnyal, vagy kapacitáshiánnyal fognak szembesülni.

A 10 fő feletti cégek várakozásai szerint egyértelműen a nyersanyag- és energiaárak képeznek majd leggyakrabban üzleti tevékenységet akadályozó tényezőt.

Az 1-9 fős mikrovállalkozások körében az árak mellett már a kereslethiány is hasonló mértékű problémát jelenthet – mutattak rá az elemzésben.

Az egyes ágazatok közül az ipari, az építőipari és a szolgáltató cégeknél egyaránt a nyersanyag- és energiaárak jelenthetik a legnagyobb problémát a következő félévben.

A kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások elsősorban az árfolyamok kedvezőtlen alakulásától tartanak.

A kereskedelmi cégek emellett az ellátási láncok megszakadását is különösen nagy arányban jelölték meg a következő félévben jelenlevő akadályozó tényezőként, míg kereslethiányra leginkább az építőipari vállalatok számítanak.

A Zöld Consulting Projektmenedzsment – tanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) csapata a működést fejleszteni tervező, de a működési nehézségekkel küzdő vállalkozások esetében is tud segítséget nyújtani. Szakértőinkkel egyeztetve, konzultatív módon megtalálva a megoldást tovább lehet lendülni a felmerült helyzeten. Meg kell hozni a megfelelő döntéseket, mert csak így lehet a piaci versenyben helyt állni. Dönts időben, keress bennünket! 

#működésiprobléma #árfolyamkockázat #kereslethiány #energia #nyersanyag #áremelkedés

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

működési probléma

MTI 2023. február 9., csütörtök 13:15

ipari

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »