HÍREK

Működési probléma a cégeknél?

A hazai vállalkozások 98 százaléka számít működési probléma megjelenésére

 

Budapest, 2023. február 9., csütörtök (MTI) – A hazai vállalkozások 98 százaléka számít működési probléma, akadályozó tényező megjelenésére a 2022 októberét követő félévben.

Növekvő arányban számolnak

  • a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével,
  • az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával,
  • valamint a kereslethiány növekedésével, ugyanakkor kevesebben tartanak a munkaerőhiánytól

Közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) csütörtökön az MTI-vel.

Az intézet féléves konjunktúravizsgálata részeként 2022 októberében összesen 2135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy milyen tényezők akadályozzák cége üzleti tevékenységét.

A közleményben kifejtették, a 2023 áprilisáig tartó időszakot tekintve a megkérdezett cégek növekvő arányban számolnak a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével. Valamint az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával, a kereslethiány, valamint a munkaerővel kapcsolatos költségek növekedésével. A korábbiakhoz képest kevesebben gondolják úgy, hogy munkaerő- és szakemberhiánnyal, anyaghiánnyal, vagy kapacitáshiánnyal fognak szembesülni.

A 10 fő feletti cégek várakozásai szerint egyértelműen a nyersanyag- és energiaárak képeznek majd leggyakrabban üzleti tevékenységet akadályozó tényezőt.

Az 1-9 fős mikrovállalkozások körében az árak mellett már a kereslethiány is hasonló mértékű problémát jelenthet – mutattak rá az elemzésben.

Az egyes ágazatok közül az ipari, az építőipari és a szolgáltató cégeknél egyaránt a nyersanyag- és energiaárak jelenthetik a legnagyobb problémát a következő félévben.

A kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások elsősorban az árfolyamok kedvezőtlen alakulásától tartanak.

A kereskedelmi cégek emellett az ellátási láncok megszakadását is különösen nagy arányban jelölték meg a következő félévben jelenlevő akadályozó tényezőként, míg kereslethiányra leginkább az építőipari vállalatok számítanak.

A Zöld Consulting Projektmenedzsment – tanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) csapata a működést fejleszteni tervező, de a működési nehézségekkel küzdő vállalkozások esetében is tud segítséget nyújtani. Szakértőinkkel egyeztetve, konzultatív módon megtalálva a megoldást tovább lehet lendülni a felmerült helyzeten. Meg kell hozni a megfelelő döntéseket, mert csak így lehet a piaci versenyben helyt állni. Dönts időben, keress bennünket! 

#működésiprobléma #árfolyamkockázat #kereslethiány #energia #nyersanyag #áremelkedés

Forrás: www.mti.hu; Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)

működési probléma

MTI 2023. február 9., csütörtök 13:15

napidíj

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

környezetvédelem
környezetvédelem

Lépés a környezetvédelem érdekében

Környezetvédelem: Országos zöldgazdasági fórumsorozatot indít a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége A körforgásos gazdaság kialakításához vezető általános és regionális keretekről, valamint lehetőségekről szervez fórumsorozatot valamennyi

TOVÁBB OLVASOM »
eurokamat
eurokamat

Irányadó eurokamat emelés

RÖVIDHÍR – Az EKB 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurokamat szintet   Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 3,00 százalékra emelte meg az

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés

0,2%-kal csökkent az ipari termelés 2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2%-kal csökkent. A feldolgozóipari

TOVÁBB OLVASOM »
napidíj
adómentes

Emelkedő adómentes napidíj

Az adómentes belföldi kiküldetések napidíj összege háromszorosára, a külföldi kiküldetések napidíja közel másfészeresére emelkedik A kormány a nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedő fontosságot tulajdonít a logisztikai

TOVÁBB OLVASOM »