HÍREK

MNB vállalati konjunktúra előrejelzése javult

Az MNB vállalati konjunktúra előrejelzése, indexe továbbra is negatív tartományban volt 2022. decemberében (-5 pont), de kismértékben javult novemberhez képest, ami -7 pontot mutatott.

Az MNB 2020. decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést. Átalában 1000-2000 közötti céget ad választ a megkérdezettek közül. A Magyar Nemzeti Bank konjunktúra előrejelzése a jelenlegi helyzet és a várakozások figyelembevételével kerül meghatározásra.

A vállalati szektor eredményei szeptember óta enyhén javulnak, azonban továbbra is kedvezőtlen konjunktúrára utalnak

Az index emelkedéséhez a jelenlegi helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése (-14-ről -11 pontra), valamint a jövőre vonatkozó várakozások minimális javulása (0-ról +1 pontra) is hozzájárult.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, a bevételi szint viszont 1 százalékponttal csökkent. Előbbi az egy évvel korábbi szint 92, utóbbi 103 százalékán tartózkodott decemberben.

A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív, azonban az előző havi +24-ről +18 pontra csökkent. A létszámnövelési tervek alindexe a novemberi -3 pontról +2 pontra nőtt, így szeptember óta ismét pozitív értéket mutatott.

A közép és nagyvállalatoknál, valamint az ipar és építőiparban a vizsgált tényezők többségében javult az üzleti hangulat az előző hónaphoz képest, ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikro cégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat.

Vállalkozói hitelmegoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértői szintén javuló üzleti helyzetet látnak partnereinknél, ügyfeleinknél. Természetesen árnyalják a képet azok a nehézségek, melyek az energiaárak, fogyasztás visszaesése, beszállítói nehézségek miatt nehezítik meg a napi működést.

Az MNB beruházási indexe továbbra is pozitív, amire külön felhívnánk a vállalkozások figyelmét. Nemcsak a beruházások átfutási ideje, hanem a piaci versenytársakkal történő lépés tartása, a hatékonyság javulás miatt fontos továbbra is a tervezés, megvalósítás, melyben szakértőink állnak az ügyfeleink rendelkezésére.

#MNB #konjunktúra #előrejelzés #KKV

Forrás: az-mnb-2022-decemberi-vallalati-konjunktura-felmeresenek-eredmenyei.pptx (live.com) , Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB vállalati konjunktúra előrejelzése

 

MNB vállalati konjunktúra indexe javul

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

Erste Bank
Erste vállalkozói felmérés

Erste Bank vállalkozói kutatás

Erste Bank: Megmaradt a magyarok vállalkozói kedve kutatások szerint Vonzó és társadalmilag megbecsült karrierútnak számít a vállalkozás Magyarországon. Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma –

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

8,3%-kal csökkent az ipari termelés

2023 áprilisában az ipari termelés volumene 8,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8%-kal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján

TOVÁBB OLVASOM »
üzletek
kiskereskedelmi üzletek forgalma

Csökkent az üzletek forgalma

12,6%-kal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2023. áprilisban a kiskereskedelemi üzletek forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelői árak
ipari termelői árak változása

Csökkenő ipari termelői árak

Az ipari termelői árak 2023 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest 15,9%-kal növekedtek. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,0%-kal csökkentek 2023. áprilisban az ipari termelői árak

TOVÁBB OLVASOM »
beruházások változása
beruházások változása

Csökkenő beruházások

2023 I. negyedévében 2,8%-kal csökkentek a beruházások A beruházások volumene 2023 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8%-kal csökkent, az előző negyedévhez képest

TOVÁBB OLVASOM »