MNB vállalati konjunktúra előrejelzése javult

Az MNB vállalati konjunktúra előrejelzése, indexe továbbra is negatív tartományban volt 2022. decemberében (-5 pont), de kismértékben javult novemberhez képest, ami -7 pontot mutatott.

Az MNB 2020. decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést. Átalában 1000-2000 közötti céget ad választ a megkérdezettek közül. A Magyar Nemzeti Bank konjunktúra előrejelzése a jelenlegi helyzet és a várakozások figyelembevételével kerül meghatározásra.

A vállalati szektor eredményei szeptember óta enyhén javulnak, azonban továbbra is kedvezőtlen konjunktúrára utalnak

Az index emelkedéséhez a jelenlegi helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése (-14-ről -11 pontra), valamint a jövőre vonatkozó várakozások minimális javulása (0-ról +1 pontra) is hozzájárult.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, a bevételi szint viszont 1 százalékponttal csökkent. Előbbi az egy évvel korábbi szint 92, utóbbi 103 százalékán tartózkodott decemberben.

A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív, azonban az előző havi +24-ről +18 pontra csökkent. A létszámnövelési tervek alindexe a novemberi -3 pontról +2 pontra nőtt, így szeptember óta ismét pozitív értéket mutatott.

A közép és nagyvállalatoknál, valamint az ipar és építőiparban a vizsgált tényezők többségében javult az üzleti hangulat az előző hónaphoz képest, ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikro cégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat.

Vállalkozói hitelmegoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértői szintén javuló üzleti helyzetet látnak partnereinknél, ügyfeleinknél. Természetesen árnyalják a képet azok a nehézségek, melyek az energiaárak, fogyasztás visszaesése, beszállítói nehézségek miatt nehezítik meg a napi működést.

Az MNB beruházási indexe továbbra is pozitív, amire külön felhívnánk a vállalkozások figyelmét. Nemcsak a beruházások átfutási ideje, hanem a piaci versenytársakkal történő lépés tartása, a hatékonyság javulás miatt fontos továbbra is a tervezés, megvalósítás, melyben szakértőink állnak az ügyfeleink rendelkezésére.

#MNB #konjunktúra #előrejelzés #KKV

Forrás: az-mnb-2022-decemberi-vallalati-konjunktura-felmeresenek-eredmenyei.pptx (live.com) , Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB vállalati konjunktúra előrejelzése

 

Szólj hozzá!