HÍREK

MNB vállalati konjunktúra előrejelzése javult

Az MNB vállalati konjunktúra előrejelzése, indexe továbbra is negatív tartományban volt 2022. decemberében (-5 pont), de kismértékben javult novemberhez képest, ami -7 pontot mutatott.

Az MNB 2020. decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést. Átalában 1000-2000 közötti céget ad választ a megkérdezettek közül. A Magyar Nemzeti Bank konjunktúra előrejelzése a jelenlegi helyzet és a várakozások figyelembevételével kerül meghatározásra.

A vállalati szektor eredményei szeptember óta enyhén javulnak, azonban továbbra is kedvezőtlen konjunktúrára utalnak

Az index emelkedéséhez a jelenlegi helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése (-14-ről -11 pontra), valamint a jövőre vonatkozó várakozások minimális javulása (0-ról +1 pontra) is hozzájárult.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, a bevételi szint viszont 1 százalékponttal csökkent. Előbbi az egy évvel korábbi szint 92, utóbbi 103 százalékán tartózkodott decemberben.

A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív, azonban az előző havi +24-ről +18 pontra csökkent. A létszámnövelési tervek alindexe a novemberi -3 pontról +2 pontra nőtt, így szeptember óta ismét pozitív értéket mutatott.

A közép és nagyvállalatoknál, valamint az ipar és építőiparban a vizsgált tényezők többségében javult az üzleti hangulat az előző hónaphoz képest, ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikro cégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat.

Vállalkozói hitelmegoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) szakértői szintén javuló üzleti helyzetet látnak partnereinknél, ügyfeleinknél. Természetesen árnyalják a képet azok a nehézségek, melyek az energiaárak, fogyasztás visszaesése, beszállítói nehézségek miatt nehezítik meg a napi működést.

Az MNB beruházási indexe továbbra is pozitív, amire külön felhívnánk a vállalkozások figyelmét. Nemcsak a beruházások átfutási ideje, hanem a piaci versenytársakkal történő lépés tartása, a hatékonyság javulás miatt fontos továbbra is a tervezés, megvalósítás, melyben szakértőink állnak az ügyfeleink rendelkezésére.

#MNB #konjunktúra #előrejelzés #KKV

Forrás: az-mnb-2022-decemberi-vallalati-konjunktura-felmeresenek-eredmenyei.pptx (live.com) , Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB vállalati konjunktúra előrejelzése

 

MNB vállalati konjunktúra indexe javul

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

szolgáltatás
szolgáltatás külkereskedelem

Nőtt a szolgáltatás export/import

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,4 milliárd euró volt az I. negyedévben. 2024 I. negyedévében a szolgáltatás euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7%-kal nőtt az előző

TOVÁBB OLVASOM »
Magyarország
innováció

Magyarország a innovatívak között

Hankó Balázs: a cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Azt szeretnénk, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. Egyebek

TOVÁBB OLVASOM »
magyar
gazdaság

A vidék a magyar gazdaság hajtóereje

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje. Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában. Jelentette ki az agrárminiszter

TOVÁBB OLVASOM »