Minimálisan nőtt az ipari termelés

A KSH január 9-én megjelent gyorstájékoztatója szerint az ipari termelés 2022. novemberében 0,5 százalékkal nőt. Ipar (ksh.hu)

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8%-kal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 októberéhez mérten 0,7%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

A termelés az év első tizenegy hónapjában 6,0%-kal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,7%-kal mérséklődött.

Az adatokból egyértelműen látható, hogy az energiaintenzív ágazatokban a termelés csökkent, de van ahol le is álltak termeléssel.

A 2020. április mélypont után a 2020. őszére történt kilábalás, majd a 2021 őszéig tartó hullámzó teljesítmény és az  azt követő növekedés 2022. szeptemberéig kitartott. Az ipari termelés volumenindexében október, november folyamán már csökkenés látható, mégha kismértékű is a visszaesés.

A korábbi energiaválság, szállítói láncok problémái, az orosz-ukrán háborús helyzet, infláció, szigorodó jegybanki döntések után, ellenére a megrendelések állomány több ágazatban növekszik. E mellett több beruházás megvalósítása folyik, vagy a bejelentések után elindul, ezért optimista véleményt tudunk megfogalmazni még akkor is ha 2023-ban kb. 2%-kal kisebb ipari termelés növekedésre számítunk mint 2022-ben. 2024-ben már az előbb említett beruházások miatt nagyobb növekedést vetítünk előre mint 2023-ban.

A gigaberuházások mellett, azoknak köszönhetően sok KKV kaphat beszállítói megbízást, lendületet ezért érdemes alaposan átgondolt tervezési előkészületeket végezni. Stratégiai tervezés és időben meghozott döntések nélkül nem lehet lépést tartani a változásokkal. Keresd szakértőinket és találjunk együtt megoldást a vállalkozásod számára! Projekttanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#KSH #iparitermelés #növekedés #járműgyártás #villamosberendezésgyártás #csökkenés #feldolgozóipar #elektronika #számítástechnika #élelmiszertermelés #jövedékiterméke #ital #dohány #energiaintenzív #ágazat #termelésleállás #termeléscsökkenés #beruházás #növekedésimotor #KKV #beszállítóilánc #pozitívkilátások

Forrás: Vállalati hitelek | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu), KSH

állami támogatott és piaci hitelek

Szólj hozzá!