HÍREK

Minimálisan nőtt az ipari termelés

A KSH január 9-én megjelent gyorstájékoztatója szerint az ipari termelés 2022. novemberében 0,5 százalékkal nőt. Ipar (ksh.hu)

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8%-kal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 októberéhez mérten 0,7%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

A termelés az év első tizenegy hónapjában 6,0%-kal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,7%-kal mérséklődött.

Az adatokból egyértelműen látható, hogy az energiaintenzív ágazatokban a termelés csökkent, de van ahol le is álltak termeléssel.

A 2020. április mélypont után a 2020. őszére történt kilábalás, majd a 2021 őszéig tartó hullámzó teljesítmény és az  azt követő növekedés 2022. szeptemberéig kitartott. Az ipari termelés volumenindexében október, november folyamán már csökkenés látható, mégha kismértékű is a visszaesés.

A korábbi energiaválság, szállítói láncok problémái, az orosz-ukrán háborús helyzet, infláció, szigorodó jegybanki döntések után, ellenére a megrendelések állomány több ágazatban növekszik. E mellett több beruházás megvalósítása folyik, vagy a bejelentések után elindul, ezért optimista véleményt tudunk megfogalmazni még akkor is ha 2023-ban kb. 2%-kal kisebb ipari termelés növekedésre számítunk mint 2022-ben. 2024-ben már az előbb említett beruházások miatt nagyobb növekedést vetítünk előre mint 2023-ban.

A gigaberuházások mellett, azoknak köszönhetően sok KKV kaphat beszállítói megbízást, lendületet ezért érdemes alaposan átgondolt tervezési előkészületeket végezni. Stratégiai tervezés és időben meghozott döntések nélkül nem lehet lépést tartani a változásokkal. Keresd szakértőinket és találjunk együtt megoldást a vállalkozásod számára! Projekttanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#KSH #iparitermelés #növekedés #járműgyártás #villamosberendezésgyártás #csökkenés #feldolgozóipar #elektronika #számítástechnika #élelmiszertermelés #jövedékiterméke #ital #dohány #energiaintenzív #ágazat #termelésleállás #termeléscsökkenés #beruházás #növekedésimotor #KKV #beszállítóilánc #pozitívkilátások

Forrás: Vállalati hitelek | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu), KSH

állami támogatott és piaci hitelek

gyártás

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT A VÁLLALATI HITEL ÉS HITELPROGRAM MEGOLDÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy az államilag támogatott hitel, hitelprogram, vagy piaci alapú vállalati hitelek iránt érdeklődők minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

ügyintézés
Közigazgatás

Fejlődött az elektronikus ügyintézés

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a

TOVÁBB OLVASOM »
Kína
gazdaság

Kínai vállalati beruházások hazánkban

Szijjártó Péter: hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon Jelenleg hatezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Amelyek nyomán mintegy 25 ezer

TOVÁBB OLVASOM »
álláskeresők
Munkaerőpiac

Álláskeresőket támogató program indul

Czomba Sándor: a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul. Hétfőtől indul a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató program. A pályázat 1,7 milliárd forint hazai forrásból

TOVÁBB OLVASOM »
program
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
falugazdász
falugazdász

Bővült a falugazdász-hálózat

NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát

TOVÁBB OLVASOM »
agrártámogatás
agrártámogatás

Új agrártámogatási honlap indult

Agrárminisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap Új honlap, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk.

TOVÁBB OLVASOM »